17. března 2016 11:06

20 věcí, které jste o Iron Manovi nevěděli

Je Tony Stark nejbohatší comicsový hrdina? Dočkáme se někdy ironmanovského obleku? A kolik si díky téhle sérii připsal Robert Downey Jr. na účet?

Už za pár týdnů vlétne do kin Captain America: Občanská válka, ve kterém si kladní hrdinové budou dávat po tlamě ve jménu své vlastní budoucnosti. Šéfem jednoho z týmů bude – jak jste asi z názvu poznali – Captain America, zbytek bude krýt záda Tonymu Starkovi alias Iron Manovi. Tenhle superhrdina s tváří Roberta Downeyho Jr. je s námi už osm let, objevil se ve třech vlastních filmech, dvou dílech Avengers a mihnul se v Neuvěřitelném Hulkovi, takže pro většinu filmových fandů je to starý známý. Těhle dvacet věcí možná ale nevěděli ani ti největší znalci.

1. První Iron Man prakticky neměl scénář, herci většinou improvizovali a díky tomu jsou postavy živější a zajímavější.

2. V obleku Iron Mana byste dokázali zvednout až sto tun, pokud byste měli plné baterie. Hulk, když je v klidu, zvládne to samé.

3. O filmu s Iron Manem se uvažovalo už na začátku devadesátých let.

4. Za prvního Iron Mana dostal Robert Downey Jr. půl milionu dolarů. Za první Avengers stokrát tolik.

5. Ironmanovský kostým letos oslaví padesáté třetí narozeniny.

6. Starkova parťáka Rhodese si v jedničce zahrál Terrence Howard, kterého pak ve dvojce nahradil Don Cheadle. Není jisté proč. Říká se, že Howard nepřistoupil na snížení platu, nebo že si nesedl s režisérem.

7. Když Tonyho Starka zajmou na začátku prvního filmu teroristé, tak vykecají zvraty, které přijdou v následujících minutách. Pokud ale neovládáte jazyk Urdu, neporozumíte jim.

8. Společnost Lockheed Martin pracuje na speciálním exoskeletu, ve kterém zvednete bez problémů přes devadesát kilo. Že bychom se někdy dočkali i ironmanovského brnění?

9. Guy Pearce, který si ve trojce zahrál záporáka, dlouho před premiérou všem tvrdil, že jeho role je jen velmi malá a naprosto nedůležitá.

10. Starkova umělá inteligence J.A.R.V.I.S. je zkratka pro Just A Rather Very Intelligent System – Prostě další velmi inteligentní systém.

11. Robert Downey Jr. slaví na začátku dubna jednapadesáté narozeniny. To z něj dělá jednoho z nejstarších herců – superhrdinů.

12. Kostým Iron Mana váží asi čtyřicet kilo. Tahat se s ním celý den asi není žádná sranda.

13. Inspirací pro to, jak Downey Jr. hrál Tonyho Starka, byl vynálezce služby Paypal a spoluzakladatel Tesla Motors Elon Musk.

14. Filmový záporák Mandarin je terorista, ale poměrně realistický. Ten comicsový spoléhal na mocné prsteny ukořistěné z mimozemské lodě a navíc to byl Číňan.

15. Úplně první kostým Iron Mana byl šedý.

16. Iron Mana si málem zahrál Tom Cruise

17. Inspirací pro Tonyho Starka byl Howard Hughes, excentrický miliardář, cestovatel, vynálezce, průkopník letectví a playboy. Znát ho můžete z filmu Letec s Leonardem DiCapriem.

18. Tony Stark byl vyhlášen pátým nejbohatším fiktivním hrdinou na světě. První je Skrblík.

19. Jedním z kandidátů na režii prvního Iron Mana byl i Quentin Tarantino. Další pak Joss Whedon, který později natočil Avengers.

20. Trilogie Iron Man celosvětově utržila víc než 2,4 miliardy dolarů.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný