8. dubna 2015 14:00

3 nejdivnější filmy o budoucnosti lidstva

Začneme hledat Mojžíše nebo se raději staneme fanoušky kožených podvazků?

Na budoucnost má každý jiný názor – podle vizionářů ze Star Treku bude lidstvu lépe a lépe, až mu bude úplně nejlépe, filmaři Šíleného Maxe jsou pak notně pesimičtější. Pak je zde však ještě sorta filmařů, pro které bude budoucnost především... prapodivná, obskurní, nepochopitelná. Tak třeba hrdinové naší nedělní béčkoviny Ztracené město hledají Mojžíšovu hůl, aby po globálním oteplování snížili hladinu naštvaných moří. Obdobných bizárů není mnoho. Ať už výsledku dosáhli s pomocí psychedelik či děravého scénáře, vypíchli jsme k našemu filmu hrstku nejzajímavějších futuristických ujetin.

Barbarella

Barbarella z roku 1968 působí jako softporno epizoda nejstaršího Star Treku, v celé jeho naivnosti a stylizaci 60. let, navíc však obdařená poselstvím svobodné lásky (resp. hlavně sexu). Samotný příběh o kosmické sexbombě, která musí zastavit šíleného vědce Durana Durana, si pravděpodobně nepamatoval ani režisér Roger Vadim, natož jeho diváci. Všichni totiž měli plné oči odhalené Jane Fondy i podobně „úsporně oděných“ zbylých postav, stejně jako bizarních epizodních scének. Na druhou stranu, pokud takhle nějak bude budoucnost skutečně vypadat, se všemi automaty na orgasmy a důrazem na promiskuitu, asi to nějak přežijeme...

Zardoz

Zardoz je cosi jako Barbarella pro ženy, alespoň pokud mají v oblibě zbytečné násilí – v podobně obludné vizi budoucnosti se totiž ve své polonahé verzi prohání ukrutně se chovající futuristický Sean Connery. I tentokrát je zápletka podobně vypečená, ale aspoň dává smysl. Lidstvo 24. století je tu rozděleno na neumírající kastu elitářů a zbylou skupinu plebejců, přičemž Connery v příběhu (malinko působícím jako Planeta opic) vede vzpouru vůči první skupině utlačovatelů. Nicméně… jeho postava se po většinu stopáže zvládá činit v černých kožených bikinách a s copem, obdobně pak na tom je i zbytek neskutečně prazvláštního... všeho. Doporučuje šest z pěti maniaků!

Dünyayı Kurtaran Adam (Turecké Star Wars)

Snímek známější pod svým anglickým názvem Turecké hvězdné války (1982) je považován na nejhorší sci-fi vůbec, a dost možná i za jeden z nejhorších filmů všech dob. Jeho divák to věru nemá snadné – vedle soundtracku a záběrů vykradených z Hvězdných válek nebo Indiana Jonese je nucen sledovat 91 minut dlouhé putování dvojice nadrženců po poušti, přerušené občasným zápasem s armádou Teletubbies, obvykle zakončeným dekapitací agresivního Tuli Tuli. Dünyayı Kurtaran Adam je filmem tak neuvěřitelně špatným, že je z něho právem kult. Pokud bychom se snažili dekódovat zdejší poselství o budoucnosti lidstva, pak musíme říct, že se už vážně těšíme, až bude kolem Země postaven "štít z koncentrovaných molekul lidských mozků".

Ztracené město začíná v neděli ve 20.15 na COOLu.

Která šílená budoucnost nejvíc dostala vás?

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný