7. prosince 2015 10:00

4 filmoví hrdinové, kteří přežili úplně všechno

Důkaz, že i někteří lidé prostě musejí mít respawn.

Co byste dělali, kdyby vaše letadlo nouzově přistálo uprostřed pouště? Navzdory všemu naučenému ze sledování Ztracených nebo našeho sobotního Letu Fénixe, na nějž dojde ve 20.00, by ZÁCHVAT PANIKY střídaný s letargickým ČEKÁNÍM NA POMOC byly zřejmě nejčastější reakcí většiny z nás. Právě proto jsou ale tolik inspirativní příběhy o přežití osudu navzdory. Ne každý má na to si postavit vlastní letadlo jako v Letu Fénixe - i jiní filmoví či skuteční přeživší ale prokázali, že když člověk chce, dá se dostat z nemlich každé šlamastiky.

Aron Ralston, 127 hodin

Existoval: Ano

Zatímco většina přeživších musí putovat stovky kilometrů z místa A do místa B a během toho zažívají rotyku, v případě Arona byl kumšt pohnout se byť jen o metr. Poté, co mu v americké poušti balvan přirazil ruku ke stěně, musel několik dnů trpět, než se konečně odhodlal k nemyslitelnému a amputoval si vlastní paži. Teprve poté se odhodlal na dlouhou cestu vstříc civilizaci, než byl nalezen několika turisty. Filmové převyprávění jeho příběhu přitom tak sugestivně znázornilo onu slavnou šmidli šmidli scénu, že kvůli ní slabší diváci utíkali ze sálu.

John Colter, The Naked Prey

Existoval: Ano

Udatní přeživší však nejsou jenom záležitostí moderní filmařiny. Jeden z prvních filmů žánru se jmenuje The Naked Prey a pochází z roku 1966. Vypráví historku velmi vágně převzatou od skutečného průzkumníka Johna Coltera, jehož karavana byla v Africe během éry kolonizace napadena místními domordci a celá krom něj pobita. Jeho samotného čekal jiný osud - jako titulní nahá zvěř mu domorodci dají náskok, než zahájí svou loveckou sezónu. Snímek ovlivnil celou řádku filmařů včetně bratří Coenů nebo Mela Gibsona.

Chuck Noland, Trosečník

Existoval: Ne, ale jemu podobní ano

Občas není třeba příběh o přežití katastrofy přibarvovat šílenými zákrutami osudu ani originální režií - občas prostě funguje snaha natočit novou verzi jedné z nejstarších survival knih vůbec, Robinsona Crusoe. Právě její moderní verzi si v řemeslně bravurně vyladěném Trosečníkovi zahrál Tom Hanks a všem nám připomněl, že by nám bez vymožeností civilizace nejspíše brzy hráblo a začali bychom si povídat s míčem.

Janusz Wieszczek, Útěk ze Sibiře

Existoval: Ano, ale jmenoval se Sławomir Rawicz

I když nejste zrovna účastníkem katastrofy nebo neprozkoumáváte africké pláně, stále může nastat potřeba utéct tisíce kiláků za spásou. Tak jako musel učinit polský hrdina Janusz, který stejně jako jeho reálná předloha Sławomir Rawicz sběhl ze sovětského gulagu a vydal se na “nekonečnou” cestu za svobodou. Útěk ze Sibiře režiséra Petera Weira (Master & Commander) však není příběhem o osamoceném přežívání, nýbrž dramatickou týmovkou, v níž by bez ducha spolupráce všechny postavy rychle skončily s kulkou v hlavě. Holt, ve dvou (a více) se hnedle přežívá líp!

Let Fénixe začíná v sobotu ve 20.00 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný