17. dubna 2015 09:00

4 nejdivnější filmy Morgana Freemana

I mistr tesař se občas pořádně sekne.

Morgan Freeman je synonymem pana Herce v jeho nejserióznějším podání. Jeho hlas ztělesňuje drama samo, jeho tvář vypadá vrásčitěji než ukrajinské bojiště a ten herecký talent... Ten talent, panečku! Jenže ani on nemá vždy bezchybnou ruku při výběru rolí nebo rozumném natočení stravitelné zápletky. Před Morganovým sobotním filmem Povodeň vám przradíme, který jeho filmy mají největší zápach prapodivnosti.

1) Božský Evan

Už Božský Bruce nám předvedl Morgana Freemana v roli, která sedne jako řiť na hrnec, totiž v roli Boha všemohoucího. Jenže následný Božský Evan je o několik tříd horším filmem, který jen bezhlavě recykluje příběhu o Noemovi. Zdejší na hlavu boží plán, opět popisovaný Morganem, tak bohužel nespasí ani sebelepší Morganův chraplák.

2) 10 položek a méně

Morgan Freeman si na své hvězdné roky počkal opravdu hodně dlouho, a právě z tohoto důvodu je sledování 10 položek a méně vpravdě podivným zážitkem - Freeman zde totiž hraje starého herce z béčkových filmů, který se náhodně seznámí s prodavačkou a vede s ní 77 minut dlouhý dialog (s několika pauzama). Freeman, který film i vyprodukoval, si v něm zjevně zahrál verzi sebe sama.

3) Wanted

Když dnes filmaři potřebují mudrlandského vypravěče, prezidenta nebo boha, zavolají Morganovi. Od Války světů po Nevědomí slouží Morgan Freeman de facto jako hlas expozice, hlas autority nebo obojí najednou. Což je důvod, proč je tak unikátní akční řežba Wanted. V té se totiž Morgan (spoiler!) ukáže být sprostým, penězuchvitým obyčejným záporákem. Záporákem! Chlap, který hrál Boha, je tady padouch! Už jen tenhle zvrat činí z Wanted jeden z nejdivnějších filmů, na které se s Morganem můžete podívat.

4) Než si pro nás přijde

Ano, Morganu Freemanovi je 77 let. V době uvedení Než si pro nás přijde mu už bylo 70. Ale to přece není důvod nám to všem připomínat skrze film o tom, jak si dva umírající dědci chtějí ještě naposledy užít! Než si pro nás přijde je sice slzopudnější než krájení cibule, a po nevyhnutelné (obáváme se) smrti Morgana Freemana si ho bude pouštět kde kdo. Leč právě proto působí jeho sledování poněkud bizarním, prorockým dojmem...

Povodeň vás na Prima COOL čeká v sobotu ve 20.00.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný