8. září 2015 10:00

5 neodvysílaných pilotů: Jak se měla rozjet Teorie velkého třesku nebo Hra o trůny?

Poznejte kultovní seroše, které se do černého strefily až na druhý pokus.

Patříte-li mezi stálé diváky Teorie velkého třesku, jistě dobře víte o zajímavosti točící se kolem jejího pilotního dílu. Úplně první vzniklá epizoda TBBT, tedy pilot, totiž nikdy nebyla odvysílána. Lze ji sice najít v útrobách internetu, mateřský kanál CBS ji však odmítl. A jak by také mohla jít ven, když v ní ještě nebyli Howard, Raj ani Penny! Na podobné změny ale v televizní branži dochází náramně často. Vlastně platí, že se řada kultovních seriálů strefila do správného rytmu až na druhý pokus. Jak se přece říká, napoprvé je to nejhorší.

Sherlock

První epizoda parádního Sherlocka trefila diváky jako pecka mezi oči. Dnes je seriál známý hlavně proslavením božanského Benedicta Cumberbatche a všichni dychtivě čekají jeho 4. řadu, Sherlock však neměl své místo na slunci vždy jisté.

Poprvé totiž producenti Mark Gatiss a Steven Moffat s Cumberbatchem a Martinem Freemanem natočili jenom 55 minut dlouhý pilot, který zrovna nadšení nevzbudil. Respektive, i když ho hlavouni z BBC schválili, tvůrcům samotným na něm cosi neštymovalo. Tempo bylo příliš rychlé, vtípky příliš nedovařené. Vymohli si proto jeho přetočení do 90 minutové stopáže spolu s tvorbou dvou dalších dílů! Tomu se panečku říká využít slabé stránky ve svůj prospěch.

Buffy: Přemožitelka upírů

Možná víte, že tu před seriálem Buffy byl ještě příšerný film Buffy. Avšak daleko méně fanoušků už tuší, že i seriál se napoprvé dočkal notně špatného pilotu. Oproti jiným seriálům v našem seznamu nešlo o natolik radikální odlišnosti – krom jiného loga a občas upravených jmen ale mnohé jistě zamrazí při zjištění, že Willow původně neměla obličej Alyson Hannigan!

Ta byla obsazena právě až při druhém pokusu o tvorbu pilotu, její roli totiž v první verzi sehrála podstatně brunátnější devadesátková seriálová herečka Riff Regan. Do třetice všeho dobrého to však Buffy už konečně vyšlo!

Star Trek (ten nejstarší)

Ani nejslavnější sci-fi seriál všech dob neměl zrovna snadné začátky. První díl jménem Cage totiž obsahoval jenom pana Spocka, jinak Enterprise namísto Kirka velel lehce prkenný kapitán Pike (Jeffrey Hunter). Sáhodlouhá story o halucinačních ufounech sice nebyla tak triviální, jak se proslýchá, televizní producenti přesto chtěli vidět něco... živějšího. The Cage tak nakonec putoval do koše (později byl přepracován do jiného dílu 1. řady, původní verzi dílu lze dohledat i dnes) a Roddenberry se vrátil k psaní scénáře. Tentokrát už byl výsledek lepší a značka jménem Star Trek se mohla naplno rozjet vstříc svému osudu.

Hra o trůny

Je to tak – i největší televizní hit současnosti se napoprvé vydatně sekl bokem! V první verzi pilotního dílu Hry o trůny byly mnohé scény méně vymazlenější (hned úvodní setkání se zombíky třebas), jiné byly delší (flashbacky se Šíleným králem), a rovněž v rolích některých postav byli obsazeni jiní herci. Především ale opět došlo na příliš unylé tempo vyprávění. Jednotlivé scény k sobě prostě příliš dobře neseděly.

Producenti David Benioff a D. B. Weiss proto nakonec najali jiného režiséra a celý pilot v hodnotě 5 až 10 milionů dolarů přetočili do nám známé verze. Vedle jiných změn přeobsadili i Catelyn Stark (původně ji hrála Jennifer Ehle) a Daenerys (původněji hrála Tamzin Merchant). Celé uvedení Hry o trůny se tím sice o dva roky oddálilo, ale výsledek stál za to.

Teorie velkého třesku běží od pondělí do čtvrtka ve 21.25 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný