9. března 2015 15:00

5 věcí, které můžeme očekávat od Terminátora 5

Terminátor Genisys přijde do českých kin 9. července. A spolu s ním mladá Sarah Connor a starý T-800. O čem to vlastně bude?

Čtyři Terminátoři za námi, (minimálně!) jeden před námi. Arnold Schwarzenegger se letos vrátí do své ikonické role, dostane ale zbrusu nové herecké kamarády a příběhové zázemí. Co se bude v Terminátor Genisys vlastně dít? Pokud vám trailery spíš zamotaly hlavu, můžete se začíst do pěti postřehů… které vám ji zamotají ještě víc!

1) Arnold se vrátí... a umře

Zní to, jako že prozrazujeme moc? Ale vždyť Arnold umřel v každém díle. V jedničce ho Sarah rozstřílela na cucky a udělala z něj nerezový jídelní tác v průmyslovém lisu, ve dvojce dobrovolně slanil do žhavé lávy a ve trojce se obětoval, aby sejmul robomrchu T-X. Ve čtyřce, pravda, měla jeho role krátkého trvání, ale skončila jako obvykle. V pětce bude zase za jednu z hlavních postav, ale protože terminátoři jsou spotřební zboží a lidi mají přednost, lze očekávat, že se náš hrdinný kovostroj zase přimotá k vhodnému sebeobětování. A můžete vzít jed na to, že se znovu objeví v šestce. Jak to? Protože producenti Terminátor Genisys by nejradši natočili celou novou trilogii. Snad budou mít další díly trochu méně krkolomná jména.

2) Cestování v čase trochu jinak zase

Posílání lidí do minulosti už se opravdu podobá šachům. Skynet hraje za černé figury, rebelové za bílé. Ve vesmíru Jamese Camerona to ještě bylo celkem jednoduché. Rebelové poslali do minulosti svého zástupce poté, co zjistili, že Skynet poslal T-800 zabít Sarah Connor. Ve dvojce se pak naštěstí musel najít záložní stroj času, ale už se nám to trochu komplikovalo. Nejenže John Connor zajistil svoje narození tím, že svého vlastního otce poslal zpátky časem, aby oplodnil jeho matku, ale Skynet vlastně zajistil stvoření sebe sama tím, že ho společnost Cyberdyne retroinženýrovala z pozůstatků terminátora poslaného zpátky v čase. Rebelové ovšem v pětce chystají šach mat, protože posílají svého terminátora do období, kdy byla Sarah Connor ještě malé škvrně.

3) Nový pohled na Sarah Connor

Film bude proto tak trochu připomínat Kick-Ass. Taťka terminátor, přepnutý do režimu pan Doubtfire – Chůva v akci, bude někde v divočině mimo civilizaci malou Sarah učit, jak střílet z kuše a kulometu, plížit se jako had, běhat jako veverka atd. atd. Proto s ní taky spokojeně zestárne a po skoku do "současnosti" ho bude moci hrát šedivějící Arnold. Zvenku totiž jeho omítka přirozeně zestárla, zatímco plechová kastle pod ní pořád běží na plné obrátky. Novou mladou Sarah Connor bude hrát Emilia Clarke z Hry o trůny, tentokrát s tmavším přelivem a brokovnicí místo armády draků.

4) Návrat T-1000

Vzpomínáte si na pokročilejší model terminátora, co se roztékal do lesklých loužiček a uměl morfovat do sečných, bodných a vrhacích zbraní? Je zpátky, i když tentokrát bez obličeje Roberta Patricka, což naznačuje, že asi nepůjde o toho správného T-1000. Nebo možná půjde, protože se rázem ocitáme v alternativní realitě, ve které si nikdo nemůže být jistý ničím. Ještě pořád se chytáte?

5) Všechno se stane znovu, ale vlastně poprvé

Tím, že rebelové poslali terminátora takhle hluboko do minulosti, se razantně mění pravidla hry. Ocitáme se v alternativní časové lince, do které rebelové pošlou Kylea Reese (John se musí nějak narodit, no ne?), ale ten potká už vycvičenou Sarah, která bude možná ještě drsnější než on. Díky Arnoldově paměti už bude vědět, co se kde semele, a tak bude mít náskok. Teď jde o to, jestli je Skynet chytřejší, než si myslíme, a bude mít nějaký ten trumf v rukávu. Třeba terminátory, které poslal do minulosti ještě mnohem dřív. Jak to dává smysl? Ptáte se člověka, který doposud akceptoval, že syn pošle zpátky časem svého vlastní otce. Jinými slovy: Pláčete na nesprávném hrobě. Otázkou není, jestli bude v ději nějaký nesmysl, ale zda nám ho dovedou prodat tak, abychom ho zbaštili i s navijákem.

Tím by se vlastně začala divákům známá linie vyprávět znovu, ale úplně jinak, protože existencí terminátorů tak hluboko v historii by se změnilo pár klíčových osudových odboček. Minimálně víme, že se ve filmu objeví mladý Arnold (původní T-800), kterého půjde na místo přistání přivítat starý Arnold. Takové setkání po letech bude určitě hodně třaskavé. Pro filmaře to ve výsledku znamená uvolnění rukou, protože si budou moci od zmíněné křižovatky (přílet Kylea a terminátora, tak jak se to událo v prvním filmu z roku 1984) dělat, co se jim zlíbí.

Těšíte se na pátého Terminátora? Anebo máte pocit, že už po čtyřce žádného vidět nepotřebujete? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný