2. května 2015 17:00

6 nejlepších filmů o počítačových hrách

Kteří filmaři nejlépe podchytili ducha herního plahočení?

Zlaté pravidlo her překovaných ve filmy říká, že obvykle dopadnou stejně jako filmy překované ve hry – hrozným průserem pro všechny diváky, potažmo hráče. Mezi oběma médii jsou jednoduše takové rozdíly, že to kvalitnímu portu z jednoho do druhého většinou brání. Občas se ale někomu z prokletí podaří vypadnout a vytvořit film upřímný, popisující herní atmosféru a naturel, ale zároveň i snímek stojící sám o sobě, nikoliv jenom jako přívěšek ke hře. Tady je šest (plus jeden) z této ligy výjimečných.

Final Fantasy: Esence života

Jestli je Final Fantasy: Esence života film podle hry, je vlastně věčnou otázkou – snímek je totiž stejnojmennými japonskými RPG hrami pouze vlažně inspirován. Jisté však je, že jde o solidní kus na poli vývoje digitální animace, příjemnou variaci na téma mimozemské invaze a postapokalypsy, a i přes notná klišé také po všech stránkách dobře vyladěný film se jménem herní série. A to jsou vlastnosti, které se filmům podle her často vyhýbají pořádným obloukem!

Válečné hry

Osmdesátkové Válečné hry popisují situaci, kterou jistě všichni dobře známe – mladý Matther Broderick si myslí, že na svém počítači přes internet hraje simulaci jaderné války, ale přitom diriguje šílenou válečnou umělou inteligenci v režii NORADu, a hrozí tak skutečným koncem světa. No řekněte, kdo z vás se někdy u multiplayeru necítil podobně? Válečné hry jsou jedním z prvním mainstreamových filmů přímo inspirovaných hrami, potažmo i herní kulturou. Snímek navíc přímo inspiroval božanskou hru Defcon, takže se s ním nelze trefit vedle.

Raubíř Ralf

Naopak Raubíř Ralf je docela novinka. Příběh postavičky z éry starých herních arkád, kterou už unavuje jenom všechno mlátit na maděru popřípadě odpočívat v pokoji, a vydá se proto na pouť celým světem videoher, přímo tepe referencemi na nejpopulárnější herní ságy. Navíc jej pro univerzálnost celé zápletky můžete pustit i totálním nehráčům. Za nás win-win kombinace!

Scott Pilgrim proti zbytku světa

A do podobného ranku patří i další snímek o geekovi, který musí zápasit se sedmerem ex jeho nového úlovku Ramony. Ačkoliv jde o adaptaci komiksu, herní kultura i mechaniky filmem třískají zleva i zprava. Fantaskno videoherních pravidel je znát už ze zdejší šíleně absurdní zápletky o tom, že by Michael Cera měl s někým úspěšně zápasit... Skutečnost, že bitky probíhají podobně ujetě a přepáleně jako v Mortal Kombat, a také fakt, že finále filmu spoléhá na to, že hrdina má více životů, tomu všemu ale nasazují korunu. A když už jsme zmínili Mortal Kombat...

Mortal Kombat

Ještě než Paul W.S. Anderson zešílel a začal točit nekonečný seriál Resident Evil, vypustil ze sebe dva překvapivě kvalitní filmy: warhammerovský horor Horizont události a herní Mortal Kombat. Právě díky němu vznikla na dlouhou dobu jedna z nejlepších filmových adaptaci her – i když je dobrá primárně proto, že se soustřeďuje hlavně na kung-fu řežby a příběh nebere moc vážně.

Silent Hill

Pověst nejpovedenějšího převedení hry na stříbrné plátno mu tak až dekádu nazpět sebral Silent Hill, mrazivý horor podle stejnojmenné japonské série. I díky tomu se v něm skvělo několik detailů, na které nebyly západní filmové horory úplně zvyklé – včetně hlavních ženských hrdinek a záporaček či náboženských fanatiků v roli ústředního zla. Silent Hill díky tomu – ruku v ruce s dokonalou kamerou a triky – věrně pochytil přinejmenším atmosféru, když už ne samotný příběh herní série.

Čestná zmínka – Indie Game: The Movie

Doposud jsme zmínili jenom fikci, velké věci se ale dějí i na poli dokumentárních filmů. Zřejmě nejlepším z nich je zatím několik let starý Indie Game: The Movie o pachtění nezávislých vývojářů, budoucích tvůrců plošinovek Super Meat Boy a Fez, kteří oscilují někde mezi šílenství, hladomorem a velkými ambicemi. Ve finále, když Super Meat Boy konečně komerčně uspěje, se divák brání slzám snad ještě hůře než na konci ledajakého scénáře z autorova pera. Takovouhle story totiž píše sám život!

Který herní film se vám líbil nejvíc?

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný