21. srpna 2015 08:00

6 (a půl) slavných vědátorů, kteří se objevili v Teorii velkého třesku

Poznali jste je všechny?

Spojení Teorie velkého třesku se světem skutečné vědy je dobře známé. Asi hodně dlouho byste hledali jiný seriál, který se tak zevrubně snaží dodržovat vědeckou akurátnost a který tolik lidí inspiroval ke studiu přírodních věd. Ostatně, sami tvůrci seriálu založili fond s cílem financovat stipendia pro talentované, leč chudé studenty! Během mnoha let se proto v Teorii velkého třesku objevila celá řada skutečných slavných vědců. O koho šlo?

Stephen Hawking

Nejslavnější vozíčkář světa a přední světový odborník na fyziku černých děr, anglický profesor Stephen Hawking, se slavně objevil v díle 5. řady Hawkingova excitace. Můžete si pamatovat na komickou komentku, kdy mu Sheldon předložil svou tezi, a po následném odhalení triviální chyby se skácel na zem jako švestka.

V reálu je Hawking velmi, velmi mediálně exponovanou osobou – není mnoho teoretických fyziků, kteří mají takový počet cameo výskytů a o nichž byly natočeny ne jeden, ale hned dva životopisné filmy. V prvním z nich mimochodem mladého Hawkinga hrál Benedict Cumberbatch! Hawkingův přínos pochopení kosmu bude ale ještě na dlouho notně významný. Dokonce po něm byla pojmenována tzv. Hawkingova radiace, která označuje míru přirozeného "vypařování" černých děr.

Steve Wozniak

I když je dnes se společností Apple asociován především Steve Jobs, jeho zázračný příběh by neměl dlouhého trvání, kdyby spolu s ním Apple nezaložil i technický génius Steve Wozniak. Ten se objevil v díle Obohacení koštálovou zeleninou, kde se náhodou vyskytl poblíž našich postav.

"Velký Woz", jak ho otituloval Sheldon, má největší podíl na designu přelomového počítače Apple II. Navrhl, že právě ten Sheldonovi podepíše. Tedy předtím, než jej v tom samém díle urazil...

Bill Nye a Neil deGrass Tyson

Kdy že Leonard spřátelí s "profesorem Protonem", Shellyho idolem z mládí, nemůže hlavní šílenec z TBBT reagovat jinak než odvetou v podobě jeho přátelství s Billem Nyem. Jejich vztah nakonec sice tradičně skončí soudním zákazem přibližování se k Nyeovi, nic menšího bychom však od Sheldona ani neočekávali.

Sám Nye nebyl nikdy velkým výzkumníkem nebo vizionářem tak jako výše zmíněná jména. Začínal jako inženýr u Boeingu, ponejvíce se činil jako vedlejší vědec na misích marťanských roverů. Jeho zápal pro popularizaci vědy je však nezměrný – když americké zpravodajské televize potřebují pozvat někoho, kdo může o vědě mluvit pro běžné lidi, sáhnou právě po Nyeovi. Jeho cameo ostatně znáte i ze Stargate Atlantis. Jeho popularizační pořad Bill Nye the Science Guy mu dodnes slouží ku prospěchu, stejně tak je Nye prezidentem popularizační instituce The Planetary Society.

Nye často vystupuje po boku dalšího velkého jména, Neila deGrasse Tysona, čili muže nejvíce odpovědného za zrušení planetárního statusu Pluta. U nás asi známější Tyson, rovněž hlavní tvář moderní inkarnace seriálu Kosmos: Časoprostorová odysea, se rovněž mihl Teorií velkého třesku v epizodě Nedostatečnost omluvy. Společně bohužel vystoupili jenom ve Stargate Atlantis.

Brian Greene

Greena proslavila jeho práce v oboru teorie superstrun, které navíc umí relativně jednoduše vysvětlit i každému hotentotovi ve své knižní a dokumentární sérii Elegantní vesmír. Jako autor se ostatně ukázal i v Teorii velkého třesku, když v díle Kontrolní drb o okrasné zahradě představoval svou novou, skutečnou knihu The Hidden Reality.

Tentokrát to byl naopak Sheldon, kdo tuhle vědeckou celebritu urazil, a to právě kvůli její popularizační práci. Inu, učitelé to nemají jednoduché nikde.

Mike Massimino

Zatímco má většina výskytů vědátorů pouze epizodní, či dokonce jednoscénový rozsah, astronaut Mike Massimino se vyskytl hned několikrát, když pomáhal Howardovi v přípravě v jeho letu na Mezinárodní kosmickou stanici. Massimino sám v reálu letěl do kosmu dvakrát na palubě raketoplánů Columbia a Atlantis, včetně první historické mise k obraně Hubbleova kosmického teleskopu.

Ačkoliv bychom nechtěli kádrovat, Massimimo přece jen přesto patří malilinko do druhé ligy vědeckých celebrit. Takže za sebe bychom pro příště více ocenili přítomnost třeba kanadského kosmoboha Chrise Hadfielda nebo evropské bohyně Sam Cristoforetti – navštívili totiž orbit v posledních letech. Snad se jich do konce TBBT v seriálu i dočkáme!

Buzz Aldrin

Skončit však nelze nikým jiným, než prvním cool mužem na Měsíci (Neil byl velmi fajn, ale s Buzzem bychom šli na pivo raději), nejpohodovějším astronautem všech dob a velkým proponentem mise k Marsu Buzzem Aldrinem.

Rakeťák Buzz se mihl v díle 6. řady jménem Holografická stimulace, kde během Halloweenu rozdával dětem tyčinky Mars, poučuje je o svém skoro půl století starém lunárním úspěchu. Sebeironický okamžik podtrhuje, jak Teorie velkého třesku s vědeckými celebritami zachází – s pořádnou porcí humoru, který se nebojí střílet i do vlastních řad!

První série Teorie velkého třesku běží na COOLu od pondělí do čtvrtka ve 21.25!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný