23. března 2015 10:00

7 ikonických filmových bitek slavných bouchačů

Když bojuje slavný akční hrdina s davem bezejmenných pěšáků, je to radost. Když se proti němu postaví další slavný borec, je to regulérní slast. A naštěstí se to stává čím dál tím častěji.

V Asii to znají už dávno, ale Hollywood se k podobným duelům akčních celebrit odhodlal až v posledních letech. Částečně za to mohl nástup komiksových filmů, ve kterých si slavné postavy naklepávají fazónu pravidelně, částečně i pohaslá sláva akčních hrdinů z osmdesátých a devadesátých let, jež teď musí táhnout coby Postradatelní za jeden provaz. Fanoušci si tak zvykli být rozmazlováni a hvězdně obsazené bitky se staly jedním z velkých taháků akčního žánru. Letos se dočkáme hned několika a podle prvních ohlasů budou rozhodně stát za to.

Jason Statham vs. The Rock (Rychle a zběsile 7)

Velký trumf letošní blockbusterové sezony dorazí do kin už přespříští týden. Na Jasona Stathama jako záporáka v téhle sérii se čeká už od jeho představení v závěru šestky. A u hrdinů se na něj bude stát fronta, co se týče zvalchování jeho zevnějšku. Jenže Statham není žádné ořezávátko. Nejdřív se popere s The Rockem a pak se pokusí roztřískat Vina Diesela. Ten chlápek má ambice! Ovšem kdo viděl Kurýra, ten moc dobře ví, že Jason má co nabídnout.

The Rock vs. Diesel (Rychle a zběsile 5)

Jedinečný důkaz toho, jak se tahle série – nově nakopnutá od čtvrtého dílu návratem Diesela a Walkera – slibně rozjela. V pětce se na uprchlé zločince pověsil vládní buldok v podání Rocka a všichni diváci museli získat pocit, že to mají hrdinové spočítané. Tahle hora svalů je přece nezastavitelná. A přece se s ním Diesel pustil do křížku. Během dvou minut spolu ti dva vymetli místnost a bylo jen hodně těžké určit, kdo z nich měl vlastně navrch.

Hulk vs. Hulkbuster (Avengers 2)

A tohle je další věc, na kterou byste se měli letos těšit. Avengers přijdou už v květnu a budou plní špičkové akce. Jestli ale máme něco vypíchnout, bude to souboj Hulka s Avengers. To už se tak prostě občas stane, Hulk je povaha nestálá, navíc může být pod něčím vlivem – to se v komiksu děje celkem často –, a tak zaútočí proti kamarádům. Tony Stark naštěstí po prvním díle něco podobného očekával, a tak sestrojil extrémně silnou verzi svého brnění, kterou nazval právě Hulkbuster. Fanoušci se na první záběry z téhle epické bitky třásli od prvního loňského náznaku. A zatím to vypadá, že snímek v tomto ohledu nezklame.

Sly vs. Van Damme (Postradatelní 2)

Ano, Postradatelní jsou plní vzájemných potyček akčních es, o kterých jsme si před pár dekádami nechali jen zdát. Ale mnohé z těchto duelů vyžadují mít nakoukáno spoustu akčních filmů, abyste vzájemné kombinace a jejich skryté významy naplno ocenili. Jedna z nich však nepotřebuje komentář – Jean-Claude Van Damme jako hlavní záporák druhého dílu. Bylo neodvratné, aby se v závěru střetl se Stallonem. Výsledná bitka možná zůstala za očekáváním, přece jenom Slyův boxerský styl není moc kompatibilní s belgickými otočkami, ale ostuda to rozhodně nebyla. Důležité je, že si Van Damme svého záporáka zahrál s chutí a nezaměnitelným způsobem tuhle sérii ozdobil.

T-800 vs. T-X (Terminátor 3)

Po druhém Terminátorovi jsme se na souboj odlišných generací smrtonosných strojů vyloženě těšili. A trojka nabídla krásný twist – proti stárnoucímu Arniemu stála křehká blondýnka. Po jejich souboji na toaletách, kdy Kristanna Loken s rakouským kulturistou vymetla všechny mušle, by ale jen málokdo tenhle pokročilý model podceňoval. Jejich vzájemnou nevraživostí je protkán celý film (honička na jeřábu, ukopnutá Arnieho hlava a finální triumf staré školy). Oproti tomu digitální Arnie se ve čtvrtém Terminátorovi jenom mihne. To nebyl žádný duel!

Bruce Lee vs. Chuck Norris (Cesta draka)

Bruce Lee věděl už v sedmdesátých letech, že svou hvězdu posune ještě výš, když se před kamerami popere s nějakou kapacitou. A protože v Hongkongu už zmlátil všechny, pozval si na natáčení svého kosmopolitního trháku (Cesta draka se odehrává v Římě) "velkého bílého muže". Chuck Norris tenkrát ještě neměl ikonickou bradku, ale byl to chlap jako hora a měl na kontě několik titulů v bojových sportech. Oba se střetli v Koloseu, v nezapomenutelném desetiminutovém duelu, který by i dnes mohl vyučovat zásady výroby filmových bitek. A Chuck poprvé a naposled v životě se ctí prohrál.

Jackie Chan vs. Jet Li (Zakázané království)

A nakonec opisování od Asie. V Hongkongu se svého času porval každý s každým, s čestnou výjimkou dvou největších hvězd. Jackie Chan a Jet Li nikdy nezkřížili svoje cesty, protože by bylo jasné, že by jeden z nich musel prohrát. Nakonec k vzájemnému souboji došlo až v hollywoodské kung-fu variaci na Nekonečný příběh a pošťuchování se nakonec proměnilo v přátelství po zbytek filmu. Pokud ale chcete vidět nemilosrdnější nakládačku, pusťte si raději čínského Hrdinu a úvodní souboj Jeta Li a Donnieho Yena. Tam teprve uvidíte mistry bojových umění v lítém duelu.

Který hvězdný duel máte nejradši vy? A těšíte se na některý z těch nadcházejících?

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný