18. června 2015 12:00

8 filmových budoucností, které už jsou za námi

Sedmerů důkazů, že žijeme v budoucnosti!

Představovat si budoucnosti lidstva je překvapivě nová disciplína – až do 19. století byla vyhrazena jenom několika filozofům, poslední dvě staletí si to ale důkladně vynahrazujeme. Znamená to však, že už máme řadu futuristických vizí kalendárně už dávno za sebou. Jenom mezi filmy tak můžeme najít osmičku do očí bijících filmových budoucností, na které zjevně nedošlo.

Predátor II: rok 1997

Možná, že si našeho čtvrtečního krasavce Predátora II, který na lov vyrazí ve 22.00, s budoucností příliš nespojujete. Predátor 2 se však přesto odehrává ve fantastickém světě roku 1997, kde mají všechny kvéry přimontované divné druhé hlavně, detektivové zase začali nosit klobouky a L.A. postihla nekontrolovaná epidemie násilí. Pomineme-li k tomu navíc i tajnou invazi mimozemských lovců. Tedy tak nějak si alespoň 7 let vzdálenou budoucnost (točilo se v roce 1990) představovali filmaři.

Návrat do budoucnosti 2: rok 2015

Následně se zbavíme “slona v místnosti”. Návrat do budoucnosti 2, který se zčásti odehrává v našem současném roce 2015, totiž díky memům znají i ti, co film vůbec neviděli. Srandovní futuristické představy divných hadrů a/nebo létajících aut jsme se přitom zjevně nedočkali ve stejné podobě, ne všechno je ale tak beznadějné.

Třeba létající skateboard totiž existuje – byl vyvinut loni, zvládá ale jezdit jenom po velmi specifickém supravodivém terénu, a je vlastně "jenom" zábavnou ukázkou technologie, která jednou díky levitujícím základům budov zvládne stavby během zemětřesení zachránit před kolapsem. No, co se dá dělat. Marty nicméně cestoval až do října 2015, takže se to třeba ještě stihne!

TimeCop: rok 2004

Ujetina Jean-Clauda Van Damma z roku 1994 o tom, že v roce 2004 dojde na vynalezení cestování v čase, byla samozřejmě vnímána jako hovadina už v roce vydání. I tak ale s odstupem pobaví, že namísto konce světa nebo jiných paranoidních vizí světa po vynálezu cestování časem došlo v TimeCopovi toliko na vynález federálních agentů, kteří jsou zodpovědní za udržování časové linie. Takové filmy se už dneska netočí!

Království ohně: rok 2010 (na počátku)

Pamatujete si, jak v roce 2010 došlo v Londýně na objev draků, kteří se krátce na to vyřítili ze svých podzemních kobek a spálili moderní lidskou civilizaci na prach? Ani my ne! Uf, ještěže jsme tak byli ušetřeni nemastné neslané budoucnosti roku 2020, v níž je zarostlý Christian Bale nekonečným pacifistou, zatímco si Matthew McConaughey holí hlavu.

1984: rok 1984

Je sice pravda, že v roce 1984 na světě existovala celá řada komunistických diktatur, a to včetně té z naší zemičky. Na totálně šílenou vizi z románu a filmu 1984, která ukazuje paranoiou prorostlou společnost, však naštěstí nedošlo ani u nás, ani ve zdejším Londýně. Na druhou stranu, příběh 1984 měl docela solidní trefu v předpovědi dokonalých sledovacích kapacit budoucích vlád. Dnes dokonce k tomu, aby člověka špehoval jeho vlastní počítač, ani nepotřebujeme levicovou diktaturu!

Drtivý dopad: rok 1998–2000

Katastrofický opus, jenž je známý také pod názvem "Realističtější, ale nudnější brácha Armageddonu", má bonusové body za to, že onu budoucnost umístil jenom dva dny za svou tehdejší premiéru. Vize dva dny vzdálené budoucnosti, sestávající z odhalení komety na kolizním kurzu se Zemí, musela divákům 8. května 1998 jistě přijít notně vzrušující. Efekt se však vypařil již s těmi, kteří na film přišli až o víkendu...

Útěk z New Yorku: rok 1997

Jeden ze zakládajících filmů akčního žánru přinesl divákům z roku 1981 šokující vizi roku 1997, v němž bylo manhattanské semeniště boháčů po epidemii zločinnosti přeměněno na jedno velké vězení, kde po teroristickém atentátu havaroval prezidentský speciál Air Force One.

Neméně humorné je i pokračování Útěk z L.A. z roku 1996. To se odehrává ve vzdáleném roce 2013 v titulním Městě andělů, které bylo po monumentálním zemětřesení z roku 2000 odtrženo od pevninské Ameriky.

2001: Vesmírná odysea: rok 2001

Asi nejsmutnější je však pro fanoušky sci-fi nenaplnění optimistické vize vesmírného eposu 2001: Vesmírná odysea. Ten si už v roce 1968 vcelku uvěřitelně představoval orbitální města, lunární základny, linkovou dopravu mezi planetami i začátek pilotované mise k Jupiteru. Namísto toho jsou ale pozemské státy rády, že v mezidobí mezi studenými válkami vůbec sestavily Mezinárodní vesmírnou stanici.

Inu, ještě, že máme ty filmy. Třeba cooltovního Predátora II ze čtvrtečního večera. Uklidněte se u něj od 22.00.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný