6. srpna 2015 11:00

8 nejlepších čarodějnických příběhů ze Simpsonových

Shodnete se s výběrem kritiků?

Speciální čarodějnické díly tvoří už po čtvrt století vydatný bonbónek každé řady Simpsonových. Díky porci tří příběhů narvaných do stopáže jediné epizody jich navíc 25 řad Simpsonů (první Čarodějnický díl přišel v 2. řadě) nabídlo vskutku úctyhodný počet. Jak se však mezi nimi vlastně zorientovat? Odpovědí může být výběr nejlepší segmentů z dílů dle kritiků, které oslovil hodnotící web Rotten Tomatoes. Ti vypíchli prakticky jenom díly prvních řad Simpsonů. Čtěte, o jaké šlo, a jaké k tomu měli důvody.

Havran

Epizoda: Speciální čarodějnický díl I

Zpátky v roce 1990 byl segment Havran, parodující skrze havranoidního Barta stejnojmennou hororovou báseň Edgara Allana Poea, poměrně šokantním kusem animáku. Na něco podobného zkrátka diváci kreslených seriálů nebyli zvyklí. Jeden z kritiků, Brian Tallerico dokonce řekl, že právě tento segment prolomil stavidla televizních norem, když ukázal, že Simpsonovi nejsou jenom ujetou komedií, ale mohou mít i vyšší ambice.

Nelítostný klaun

Epizoda: Speciální čarodějnický díl III

Další na řadě je epizoda, v níže Homer koupí Bartovi k narozeninám vražednou klaunskou figurku, kterou vlastně stačilo jenom ze zlého režimu přepnout na hodný. Lavina kultovních hlášek, která navíc do amerického slovníku přidala slovo "frogurt" (v české verzi se "mrogurt" bohužel neujal), právem patří mezi nejlepší okamžiky Simpsonů vůbec.

Hrůza ve výši 5 a 1/2 stop

Epizoda: Speciální čarodějnický díl IV

Parodie jsou častým chlebem Čarodějnických dílů, povětšinou si však berou na paškál známé filmy či knihy. Hrůza ve výši 5 a 1/2 stop je pro našince oříškem, skrze jízdu školním autobusem totiž recykluje klasickou story seriálu Twiligt Zone, v níž William Shatner spatří za oknem svého dopravního letadla nějakou figuru. To celé za letu. A nikdo mu to samozřejmě nevěří. Stejně tak i Bart v Hrůze ve výši 5 a 1/2 stop postupně ztrácí kvůli běsům kontrolu, a je radost to sledovat!

Kudrliny

Epizoda: Speciální čarodějnický díl V

Vzhledem k tomu, že čtyři z pěti kritiků milují Kubrickovo Osvícení, není umístění Kurdlin, parodujících právě tento inkriminovaný film, vůbec překvapivé. I tentokrát chce osazenstvo zámku po Homerovi, aby zabil svou rodinu. Namísto apelu na jeho ublížené já ho k tomu však začne nutit eliminací telky a piva. Výsledek je jak vynikající komedií, tak i pěknou poctou zdrojové látce. "Je to jako přednáška o Kubrickovi, jenom se šťastnějším koncem a zdaleka ne tak dlouhá jako originál," cituje svou volbu kritik z New York Observer.

Počin a trest

Epizoda: Speciální čarodějnický díl V

Čím to, že kritici vybrali prakticky pouze klasické díly Simpsonů? Počin a trest, už druhý vypíchnutý díl pátého speciálu, dává jasnou odpověď - to, co dnes v Čarodějnických dílech nebo animácích obecně bereme jako samozřejmost, zde zkrátka ještě bylo svěžím, rebelantským počinem. Platí to i pro Počin a trest, díl tematizující Bradburyho povídku A Sound of Thunder, v níž cestovatel časem stoupne na motýla a lehce změní budoucnost - tentokrát do hlavní role nešiky ovšem obsadí Homera.

Můra z Evergreen Street

Epizoda: Speciální čarodějnický díl VI

Blížíme se do finále, Můru z Evergreen Street ostatně není třeba ani moc popisovat. Parodie na Noční můru z Elm Street si opět vysloužila zmínku za stejným dílem děsivou, jakožto i zábavnou formu. Příjemnou změnou je tentokrát fakt, že předpokládaní hrdinové Bart a Líza odpadnou hned v úvodu a vše musí poněkud nečekaně řešit Marge.

Homer 3

Epizoda: Speciální čarodějnický díl VI

Závěr tohoto dílu, v němž se Homer skrze techtle mechtle s alternativními realitami teleportuje do naší reality, si snad pamatuje úplně každý. Mezi pamětníky patří zjevně i kritici, kteří segmentu zatleskali za nerdí humor kořenící v kvantové fyzice.

Občan Kang

Epizoda: Speciální čarodějnický díl VII

V posledním bodě se nám pak vyloupla nečekaná politická satira, když se ufouni Kang a Kodos rozhodnou kandidovat na prezidenta namísto prezidenta Clintona a jeho viceprezidenta Boba Dola (majícího pověst nejtupějšího viceprezidenta všech dob). Dodnes platné pojednání o záludnostech demokracie, které rozhodně není platné jenom pro americké volby, nejlépe shrnuje závěr jednoho z kritiků: "Po volbách jde maska dolů, vyhrál Kang. Mě to ale nevyčítejte, já přece volil Kodose!" Jeden za 18, druhý bez dvou za 20, jak to máme rádi.

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný