5. července 2015 12:00

8 nejvíc cool hrdinů videoherních stříleček

Borci, jak se patří!

Žánr stříleček, ve kterých vyhlazujete nepřítele z pohledu vlastních očích, označovaný též jako FPS (First Person Shooter), patří dlouhodobě k nejpopulárnějším vůbec. Často v něm však hrajete za nějakou nevýraznou postavu, někdy dokonce za bezejmenného pěšáka. Naštěstí ale existuje pořád dost her, které nezapomínají na to, že hlavní hrdina musí mít nejen ksicht, ale i duši. Z redakčního výběru vzešla tahle parta střelců do nepohody:

Gordon Freeman

Mlčenlivý hrdina s páčidlem. Gordon Freeman za celou ságu Half-Life nepromluví ani slovo, zřejmě kvůli lepší identifikaci s hráčem, a přesto patří k nejoblíbenějším. Určitě za to může ta proklatá hra, která v prvním i druhém díle předhonila všechny rozdílem několika tříd. Dočkáme se někdy trojky? Vyhlídky jsou nejisté, ale nikdy neříkej nikdy. Třeba Valve jednoho dne omrzí provozování Steamu a vrhne se znovu do výroby her. A pak se Gordon vrátí.

Duke Nukem

Někteří hrdinové stříleček jsou poměrně mlčenliví (třeba anonymní mariňák z Dooma), ale Duke Nukem nikdy hláškami nešetřil. Z 2D skákačky se proboural do neuvěřitelně úspěšné 3D střílečky, která svým humorem a multiplayerem zastínila i dvojku Dooma, ale pak trvalo dlouhé, dlouhé roky, než se zase vrátil. A my mezitím zestárli, takže jsme jeho dětinský humor brali už trochu s přimhouřenýma očima. Na pivo bychom s ním ale zašli kdykoliv.

Serious Sam

Když se řekne á, musí se říct i bé. Serious Sam nám dělal společnost v době, kdy měl Duke dovolenou. Byl ze stejného těsta, ale navzdory svému jménu se nebral vážně. Právě tancování na hraně sebeparodie bylo u téhle béčkové střílečky nejzábavnější. Všechno bylo přepálené o dvě stovky procent a vy jste buď jen nechápavě koukali, nebo si to královsky užívali. Kouzlo okamžiku, které už by dneska asi nefungovalo, ale díky za něj!

Master Chief

Co je vrcholem souznění s hráčem? Když nemáte ani hlas, ani obličej. Anonymní Master Chief je nadčlověk, o které se mluví s posvátným šeptem a hrdina nejúspěšnější xboxové herní série vůbec. A plným právem, protože takhle vyvážený multiplayer, přístupné ovládání a parádní dynamiku pohybu a střelby hned tak někde nepotkáte. Připravovaný pátý díl možná do našich iluzí o Chiefovi zarazí klín, ale do té doby ho budeme bezmezně uctívat.

Riddick

Kultovní filmová postava byla děsně cool ještě před vstupem do virtuálních světů – nadlidská síla, noční vidění díky vyleštěným zorničkám, hlas o síle pěti stupňů Richterovy stupnice a řešení jakýchkoliv problémů holýma rukama ve stylu Hulka. Obě 3D střílečky, ve kterých Riddick vystupoval se ale právem řadí k nejúspěšnějším filmovým adaptacím vůbec (ačkoliv nejsou podle konkrétních filmů). Klidně bychom si dali nášup, kdyby Vin Diesel dovolil...

B. J. Blazkowicz

Mysleli jste, že jsme na něj zapomněli? Jak bychom mohli! Pratáta všech 3D stříleček, polský superman na straně spojenců, který dostal nacisty na kolena. Všechno samozřejmě s pomocí vašich schopných rukou! B. J. se stejně jako Wolfenstein několikrát vrátil, naposledy relativně nedávno a úspěšně ve Wolfenstein: The New Order. Nehráli jste? Tak to koukejte napravit!

Cate Archer

Nesmíme samozřejmě zapomínat ani na holky. Vynikající retro bondovka No One Lives Forever už sice trochu zapadala prachem, ale svého času ji hrály miliony hráčů a hlavní hrdinka Cate to v některých herních časácích dotáhla až na plakáty à la Lara Croft. Nejde nám do hlavy, že zůstalo jen u dvou dílů (jeden lepší než druhý, resp. naopak).

Faith Connors

Neskutečně ohebná Asiatka v převratné parkourové skákačce/střílečce ovlivnila svým účesem, tetováním a oblečením celou jednu generaci. Autorům trvalo několik dlouhých let, než si hru prosadili, my zas několik dlouhých let čekáme na pokračování. Příští rok se ale podle všeho dočkáme a v mnohem větším měřítku. Faith totiž získá spoustu nových cool kamarádek. Samé dobré zprávy.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný