2. října 2015 10:00

Akta X a spol.: 5 nejlepších hororových seriálů všech dob

Kde hledat inspiraci nebo jenom famózní pokoukání?

Je to tak, i nová řada American Horror Story je už nějaký čas za námi! Ve Spojených státech sice pilně pracují na řadě následující, než s ní však budou hotovi a než doputuje k našim vodám, nezbude věrným milovníkům televizních hororů, než začít abstinovat. Anebo taky ne - absťák totiž můžou překonat s nedělními reprízami American Horror Story: Coven nebo s jedním z několika vybraných nejlepších hororových seriálů všech dob! Samozřejmě mezi nimi najdete dílka klasická i velmi atypická.

The Twilight Zone

Žádný výčet hororových seriálů se nemůže obejít bez zmínky The Twilight Zone. I když tomuhle seriálu táhne na půlstoletí, právě k němu lze zpětně stopovat skoro všechno. The Twilight Zone od geniálního Roda Serlinga byl totiž antologií, tj. každý díl sledoval jiné postavy a jiný příběh. Mohl tak pokaždé přijít se zcela jiným tématem. A že jich bylo! Nejslavněji se však The Twilight Zone proslavil vypečené závěrečné zvraty, vedle nichž je Šestý smysl jenom slabým odvarem. I Krajní meze nebo dnes American Horror Story, se svými odlišnými řadami, vděčí tomuto Serlingovu dítku za hodně.

Black Mirror

I když se The Twilight Zone za uplynulé dekády dočkal řady následovníků, včetně mimořádně povedeného Night Gallery od samotného tvůrce The Twilight Zone Roda Serlinga, jeho asi nejlepším následovníkem je nedávná britská série Black Mirror. Ačkoliv disponuje pouhými sedmi epizodami - a opět je každá z nich zcela separátním příběhem - Black Mirror namísto sázení na duchy či jiné obludy schopně vynalezl nový druh strašení. Většina zdejších satirických příběhů se totiž motá kolem technologií, sociálních sítí a dalších serepetiček. A o to větší efekt pak zápletky mají! Po Black Mirror se totiž nikdo nemůže na věci jako X-Factor nebo Facebook dívat stejně...

Království

Severské Království od Larse von Triera je dost netradičním příkladem hororového seriálu. Notně komediální série je totiž plná von Trierova rukopisu - dokumentární kamery, groteskních postav a subversivního nahlížení na žánr doktorských seriálů. Prolíná se tu hned několik typů hororu - od toho psychologického až po klasičtější satanistickou duchařinu. Netradiční atmosféra zdařile konkuruje i bizáru jménem Twin Peaks. V praxi to celé znamená, že Království je stejný dílem strašidelné, jakožto to zábavné!

Příběhy ze záhrobí

Naopak Příběhy ze záhrobí jsou mnohem klasičtější. Některé zdejší náměty byly sice originálnějšího zrna, většina však recyklovala už dlouho známé báchorky. Ačkoliv však zdejší zápletky a přístup nebyly nikterak průlomové, alespoň ve srovnání s jinými jmény našeho seznamu, Příběhy ze záhrobí získaly kladné body svým doslova hollywoodským přístupem. Do jejich příchodu bylo prakticky nemyslitelné, aby měl seriál podobnou míru triků a slavných jmen na režijní stoličce i před kamerou. Mihli se tu totiž snad všichni, kdo v kinematografii na přelomu 80. a 90. let něco znamenali, od Toma Hankse přes Roberta Zemeckise až po Brada Pitta nebo Arnolda Schwarzeneggera!

Akta X

Snad nejvíce z nás ale drnkalo zuby právě u posledního jména, dodnes božanských Akt X. Jejich dokonale jednoduchá kombinace policejního seriálu s hororovou antologií (každý díl jiný případ), ruku v ruce s lehkou romancí a prvními záblesky seriálu na pokračování (linie s ufouny), totiž z Akt X činí prototyp seriálu moderního střihu. Pokaždé měli v zásobě zcela nové děsy ke strašení, a některé se nám zapsaly do paměti tak mocně, že se dodnes bojíme zvuků ve ventilačních šachtách nebo vidiny světlušek. Od Akt X se pak odvíjí celá řada dalších následovníků včetně Lovců duchů nebo Ztracených.

Je toho zkrátka hodně, na čem má příští řada American Horror Story stavět. Než ji však konečně uzříme, můžete každou neděli ve 23.10 koukat na Prima COOL na Coven!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný