5. května 2015 05:00

Batman se žraločím repelentem? 4 nejdivnější superhrdinské filmy

Další důkaz, že napoprvé je to vždycky bída.

Ačkoliv si teď superhrdinské filmy skrze marvelovky, X-Meny nebo Muže z oceli užívají místo na popkulturním výslunní, zdaleka tomu tak nebývalo vždycky. Pamětníci si jistě vzpomenou na různé bizarní superhrdinské kousky, které se v minulých, "komiksofóbních" dekádách snažily uspět, jenom aby následně byly rychle zapomenuty. Mezi ojedinělé matadory, kteří prorazili, vlastně patří jenom Superman ze 70. let a Batman z roku 1989. Po jejich boku se však skví celé bratrstvo zapomenutých filmů, z jehož zástupců vybíráme čtyři bizarní příklady raných komiksových filmů.

Darkman

Deset let před tím, než se Sam Raimi proslavil prvním Spider-Manem, a pomohl tak nakopnout módu komiksových filmů, se o něco podobného pokusil s Darkmanem. Hlavním hrdinou snímku je znetvořený antihrdina (Liam Neeson!), který se mstí za své zohyzdění.

Už jen z těchto charakteristik je vidět, že Darkman rozhodně není úplně tradiční komiksárnou o partičce kamarádů, kteří v neoprenových pláštěnkách spasí svět. Na filmu je navíc vidět božanský vývoj od starších filmů směrem k dnešním komiksárnám. Unikátní bizár jménem Darkman si naštěstí můžete oživit poměrně brzy, ve středu večer ho totiž ve 22.40 vysílá Prima COOL.

Nick Fury, zvláštní agent

Jestli Darkman platí za zvláštní, ale stále koukatelné dílko, pak lze říct, že Nick Fury, zvláštní agent, zřejmě vypadl ze Satanova anusu. Televizní film z roku 1998 popisuje trampoty (tehdy ještě bílého) šéfa SHIELDu s ksichtem Davida Hasselhoffa (!) při zápasení s teroristy z Hydry. Předtím se však hlavní hrdina musí vrátit ze svého zaslouženého odpočinku… čili od práce v betonovém kamenolomu.

Pro diváka znalého novodobých marvelovských filmů je Nick Fury doslova dílem z alternativní dimenze, potkává tu totiž mnohá známá jména, ale v diametrálně jiném provedení (natáčelo se navíc zjevně v Kanadě, takže potkáte i herce z Hvězdné brány). I bez těchto vlastností je však Nick Fury výjimečně otřesným filmem a zoufalá snaha Davida Hasselhoffa o zarostlého drsňáka je jenom lahodnou třešničkou na shnilém dortíku.

Batman

Možná jste už měli tu čest zhlédnout několik minut z prastarého seriálu Batman, v němž titulní hrdina spolu s Robinem používali žraločí repelent a celkově působili příšerně mimózně. Seriál byl ostatně v poslední době zdrojem řady memů. Méně už se však ví o tom, že v roce 1966 na bázi tohoto seriálu vznikl i 105 minut trvající kinofilm. A obskurnostmi rozhodně nešetří!

Dojde v něm na starou Catwoman i Jokera, ale především na hromadu zábavy skrze nevážně pojatého Netopýřáka. I když si možná někteří diváci budou myslet, že v 60. letech ještě lidstvo nedisponovalo takovou mírou vkusu jako dnes, opak je pravdou – tehdejší Batman byl vlastně parodií podobně jako tehdejší James Bond. Všechny ty šílené vtípky byly zcela záměrné. Nic to však nemění na tom, že ve srovnání s pozdějším Batmanovým vykreslením u Tima Burtona a Chrise Nolana je Batman z roku 1966 něčím docela prapodivným.

Vrána

Temnými komiksy jsme začali, a tak jimi i skončíme. Depresivní story o nadpřirozeném mstiteli, který brázdí ulice zřejmě partnerského města Sin City, nezapře podobnost s Darkmanem – tmavé kontury se však v 90. letech ovíněných Burtonovým Batmanem nosily více než obvykle. Vrána je solidním pokoukáním, které je tak masivně odlišné od dnešních komiksovek, že si něco podobného nelze nechat ujít.

S filmem se navíc pojí tragický osud ústředního herce Brandona Lee, který zemřel po výstřelu zbraně přímo na place – ačkoliv se střílelo slepými, v komoře .44 Magnumu filmaři zapomněli projektil z předešlé scény. I slepá patrona proto měla dostatečnou sílu ke smrtícímu zásahu Brandona Lee přímo před kamerami. A to už je panečku nějaký punk.

Vrána byla vlastně něco jako Temný rytíř 90. let – i ona ukázala, jak brutálně temné (na svou dobu) mohou komiksové filmy být, i ona ovlivnila popkulturní stránku, a s ní i s její propagací se neodlučitelně spojila tragická smrt představitele jedné z hlavních postav...

Který komiksový film nejvíc rozhodil vás?

Darkman běží ve středu ve 22.40 na Prima COOL!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný