11. září 2015 12:00

Bournův mýtus vs. Pátý element: 3 nejlepší akční scény… v taxíku!

Protože ty nejlepší scény začínají slovy "Sledujte to auto před námi."

I ve věku, kdy taxikáři začínají připomínat artikl minulosti a filmové honičky mají stále častěji více společného s počítači než s automobily, se stále můžete spolehnout na to, že francouzská komedie Taxi 4 (2007) zvládne spolehlivě pobavit. Nehledě na stále se stupňující absurditu zápletky a ještě šílenější okamžiky pronásledování mezi vozidly, má totiž Taxi 4 stále jeden důležitý klad - ústřední nájemný vůz. S taxíkem jsou totiž honičky a akční scény obecně vždy o fous zábavnější. Nevěříte? Čtěte rozbor tří nejlepších!

Pátý element

Honičky taxíků to mají vždycky těžké - jejich řidiči se totiž do celé šlamastiky obvykle dostávají úplně náhodou! Není lepšího příkladu než scény z Pátého elementu, v níž se Bruce Willis musí vyrovnat s tím, že mu v létající káře přistála polonahá Milla Jovovich.

Na druhou stranu, podobné zpestření Bruceovi jistě vynahradilo i takovou nepříjemnost, jako snaha newyorské policie sundat ho z oblohy pomocí celé baterie vznášedel! A za to vše vděčíme Lucu Bessonovi, který scénou mimochodem předpověděl/ovlivnil další podobu létajících aut ve filmu (Hvězdné války: Klony útočí), seriálech (Futurama) i hrách (Mass Effect 2).

Collateral

Zatímco Pátý element je bravurní, ale stále pouze fantazií, taxikář v Collateralu to měl mnohem náročnější. Mrazivé neonoirové drama z roku 2004 má totiž věru ďábelskou premisu - Tom Cruise si zde jako chladný nájemný vrah pronajme na celý večer taxik i s řidičem Maxem, hraným Jamiem Foxxem. Ten si zpočátku myslí, že je jeho klient pouhý kravaťák, jakmile kolem něj ale začnou padat mrtvoly, ukáže se, že pasažér bude mít tuhle noc dost napilno. A že od svého řidiče očekává absolutní poslušnost.

Collateral vlastně přehršle honiček neobsahuje. Tedy, i když se tu dost střílí, také se tu hodně mluví o životě (a smrti). Z povahy jedné tučné, leč po většinu noci utajené zabijačky, tu navíc chybí klasické automobilové naháněčky. Přesto musíme zmínit Maxovo skoro závěrečné řešení problému, jak se zbavit vrahounského pasažéra - když totiž řidič sám o sobě raději havaruje, než aby snášel hovor s pasažérem, je jasné, že v pozadí šlo do tuhého!

Bournův mýtus

Konečně závěr druhého filmu s Jasonem Bournem splňuje kritéria pořádné automobilové mely! Doslova se tu totiž střetne ruský taxík (znáte lepší auto pro agenty snažící se zůstat v utajení?) v režii Jasona s džípem řízeným zabijáckým drsňákem Kirrilem (Karl Urban). Do toho má Bourne za ocasem i místní policii, ale to už jsou malé starosti. Pomačkaného plechu je tudíž habaděj, oba agenti se totiž pronásledují v plné dopravě a na rušné dálnici. Závěr v přeplněném tunelu, kde každá kolize vyvolá řetězovou reakci a hromadnou nehodu, je pak už jen brutálním finišem.

Filmových honiček uř jsme viděli spoustu, střet z Bournova mýtu se ale přesto liší - namísto pronásledování jde totiž v podstatě o souboj. A tím nemyslíme jenom obligátní střílení z auta do auta nebo narážení jednoho do druhého, ale i velmi chytré finesy a snahu obou mužů využít prostředí ke svému vítězství. Tohle je prostě mela, jak se sluší a patří, a Bourneův omlácený taxík v ní tvoří jenom třešničku na dortu.

Taxi 4 začíná na Prima COOL v sobotu ve 20.00.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný