16. března 2015 14:30

Čtení (a sledování) sci-fi z vás udělá lepšího člověka!

Čtení (a sledování) sci-fi z vás udělá lepšího člověka!

Jméno Michael Shermer vám asi nic neříká, ale po dnešku si ho určitě zapamatujete. Americký spisovatel a šéfredaktor magazínu Skeptic, který se věnuje likvidaci pseudoblábolů a podpoře vědy, totiž začal srdnatě hájit sci-fi.

V novém podcastu na webu Geek’s Guide to the Galaxy se rozebíralo odvěké nadávání na to, že je vědecko-fantastická literatura podřadnou zábavou pro náctileté chlapce. I v 21. století byste určitě našli někoho, koho tenhle zcestný názor ještě neopustil. A pro tyhle zpátečníky má Shermer pár jednoduchých argumentů.

Předně by si lidé měli pamatovat, že sci-fi žánr nevznikl jako oddechové plácání, ale jako cesta, jak nenápadně vyjádřit názor na současné společenské dění. Když totiž ukryjete politické nebo sociální problémy do daleké budoucnosti (nebo na jinou planetu), mnohem hůř vám někdo dokáže, že vlastně kritizujete své okolí.

Příkladů je až moc na to, aby se daly vyjmenovávat. Stačí se ale podívat třeba na Star Trek, kde pan Spock stále komentuje pozemské slabiny, a jsme doma. Sci-fi tak nikdy nechtělo být jen mlácením prázdné písmenkové slámy, která mezi lepé sexbomby a zelené mužíčky nevkládá nic jiného než střílení a exploze. Ti nejlepší autoři chtěli člověka na něco upozornit – a často se jim to také podařilo.

Sci-fi je tu tak podle Shermana vlastně od toho, aby nám vtloukalo do hlavy morálku. Aby nám představovalo cizí kultury a učilo nás soucítit s jejich problémy, což nenápadně mýtí xenofobii, rasismus a spoustu dalších nehezkých věcí. Lidstvo v tomhle směru udělalo velké pokroky zejména v posledních desetiletích. Jak ale určitě víte, Spojenou federaci planet jsme ve vstřícnosti pořád ještě nedohnali.

Měli bychom tedy číst víc sci-fi literatury a koukat na víc sci-fi filmů a seriálů? Vědci by to určitě schvalovali, takže až příště půjdete na Star Wars, můžete to obhajovat jako rozvoj vlastní osobnosti. A pokud odněkud nevybafne Jar Jar Binks, nikdo nemůže říct ani popel!

Co si o základech sci-fi myslíte vy? Jde podle vás jen o bezobsažnou zábavu, anebo souhlasíte se Shermerem? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný