2. července 2014 08:00

Čtyři bomba věci o pyrotechnicích

Zajišťování bomb je ještě o fous zajímavější práce, než byste čekali. Každou středu ve 20:15 sledujte na Prima COOL seriál Pyrotechnická hlídka: Afghánistán.

Pyrotechnici, ve smyslu likvidátoři bomb, jsou ve fikci sice menšinové, přesto však oblíbené charaktery. Lautr pokaždé se totiž jedná tak trochu o sebedestruktivní cvoky (což máme rádi), kteří mají nervy ze železa (a koule taky), v popisu práce jim stojí ochrana životů (to sice i u doktorů, bomby jsou však více sexy než operace tlustého střeva), ale přitom při práci nikoho nevraždí na potkání!

Pyrotechnici jsou zkrátka dokonalí hrdinové. Filmy z pera scenáristů vám však o žoviálních detailech jejich práce moc neřeknou, a dokumenty jako naše Pyrotechnická hlídka třeba nemůžete stihnout pokaždé... Vybrali jsme proto nejzajímavější pikanterie ze vzpomínek skutečného pyrotechnika (EOD)! Čtěte níže, bude to bomba!

4) Brokovnice namísto stříhání drátků

Červený, nebo modrý? Jó, stříhat drátky není žádný med – stačí jediná chyba a máte zaručený výlet balónem. Sice zadarmo, ale k tomu i bez balónu... Akorát, že pyrotechnici na něco podobného přistupují jenom ojediněle. Důvodem ostýchání je právě skutečnost, že hrabat se v cizí bombě je navýsost rizikové.

Namísto klečení u bomby a študování její konstrukce skrze propocené hledí jde na její místo nejprve robot. Pokud skutečně zjistí, že má tým co dočinění s bombou a nikoliv něčími odloženými světly na vánoční stromeček nebo vibrátorem, nabízí se možnost celou věc odpálit ještě větší bombou (v případě staré munice uprostřed pustiny) nebo evakuovat okolí a prostřílet nálož PAN distruptorem alias brokovnicí na dálkové ovládání, popřípadě převést ten fujtajbl mimo městskou oblast a opakovat bod 1.

Číslo 5 žije a je skutečným hrdinou při detonaci detonátorů

V zásadě platí, že bombu je nejlépe zničit semtexem nebo rozdrtit na padrť co největším kalibrem. Popřípadě obojí. Teprve v případě, že by nálož byla umístěná v kritické oblasti a nešla by přemístit či deaktivovat pomocí robotů, je na čase sáhnout po stříhání drátků. Na to však dochází pouze výjimečně.

9 z 10 pyrotechniků chce svou šichtu odsloužit na straně odvrácené od detonujících věciček

3) Potíže s čumily

Pyrotechnici nejezdí jenom po Iráku a Afghánistánu, podstatná část jejich práce spočívá i v prohlížení podezřelých balíčků nebo dokonce v preventivních kontrolách i přímo u nás v civilizaci. Pyrotechnici jsou totiž rovněž specialisty na veřejných akcích a právě na jejich bedrech leží zajištění, že někdo na premiérův projev nepronese nálož zavřenou v krabičce na svačinu.

To vše znamená, že kovaní odborníci jsou často vystaveni tlaku čumilů. Většina z nás totiž v případě, že slyší o nedaleké bombě, hnedle udělá "jedinou logickou věc" – jde se na ni podívat! A v oblastí stojí, dokud není vyhnána policií, není znuděna nebo nevyletí do luftu. Pyrotechnici samotní sice nemají kontrolu davů v popisu práce, hromada nedalekých zvídavých těl natěšených na případnou tlakovou vlnu jim však práci rozhodně neulehčuje.

2) Vždycky jde o tým

Ačkoliv pyrotechnik plně oděný do ochranné zbroje působí jako nezastavitelný supervoják (vydrží čtyři až pět ran z Barretta, pokud si z Call of Duty pamatujeme správně) a ačkoliv si z filmů pamatujeme, že u bomby trčí jenom o sám, ani omylem by se v reálu neobešel bez podpůrného týmu. Tohle zkrátka není one man show.

Krom nutnosti kontrolovat davy čumilů (v mírové oblasti) nebo krýt pyrotechnika hromadou připravených vojáků pro případ, že na něj někdo začne kropit olovo (v té válečné), se nejmenší počet týmu skládá ze tří lidí, lépe však z více. Nejde jenom o to, že někdo musí vyvolenému nešťastníkovi občas pomoct do brnění, vážícího klidně přes 50 kilogramů, popřípadě ho odtáhnout, pokud mu někdo při cestě za odhalenou bombou pod nohama odpálil menší skrytou nálož. Hodí se jaksi i odborná expertíza. Tři hlavy vědí více než jedna a zvláště při případě řešení vybuchujících balíčků jsou zkušenosti a znalosti kvalitou, na níž se nevyplatí šetřit.

1) Nejen teroristi milujou bomby

Už zaznělo, že pyrotechnici obvykle jezdí nejenom do válek, ale i k podezřelým balíčkům nebo prostě šacovat hosty na návštěvě prezidenta. Mnohdy však není potřeba ani anonymních telefonátů, objeveného vraku letadla z druhé světové války nebo delegáta divně tvarovaného v oblasti pupku. Už jen jakýkoliv větší ohňostroj může znamenat spoustu nevybuchlé munice.

V případě celostátních akcí, jako je silvestr, pak může na problémy dojít ještě před ní samotnou, například při požáru domku petardami dobře zásobené rodiny. Nakonec tak příhody Pyrotechnické hlídky platí jenom za malou část celkového zajišťování výbušných věciček. Jak ostatně v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes sdělil jeden z českých pyrotechniků, většina zranění pyrotechniků se dokonce ani nestává při nasazení do akce, ale při cvičení nebo „zábavě“ pyrotechniků – nevyhnutelných soukromých ohňostrojích.

Zdroj: Cracked, Gizmodo, Mladá fronta Dnes

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky bomba Afghánistán Irák Druhá světová válka Mladá fronta DNES cracked.com

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný