4. září 2014 23:00

Čtyři nejzajímavější Herkulolvé

Poznáte všechny tváře antického hrdiny?

Kellan Lutz a The Rock se letos poprali o status nejlepší moderní inkarnace Herkulese. Nakonec neuspěl ani jeden a obě herkovské filmy roku 2014 skončí na smetišti dějin.

To však neznamená, že je o minulé inkarnace antického hrdiny nouze. Na COOLu ostatně v sobotu večer odvysíláme dvoudílnou minisérii (poněkud nepřekvapivě pojmenovanou) Herkules, v níž geroje ztvární chlapecký Paul Telfer.Přehrajte si oba díly filmu Herkules po dobu 10 dní po odvysílání na Prima PLAY.

K této příležitosti jsme vybrali několik nejvýznamnějších podob filmového Herkula. Sledujte, jak se s jejich tvářemi měnilo moderní pojetí staré legendy.

Steve Reeves

Jako první se na stříbrném plátně v roli antického reka ukázal americký kulturista Steve Reeves. Herkula ztělesnil ve dvojici italských filmů Hercules a Hercules Unchained (1958, 1959) a nakopl tak Herkulovo jméno komerčně úspěšným směrem. Všichni další herci víceméně kopírovali jeho styl. Sám Reeve měl však později v kariéře smůlu, když odmítl jak hlavní roli ve westernu Pro hrst dolarů, tak i roli Jamese Bonda v první bondovce Dr. No.

Lou Ferrigno

Bez přehánění lze říct, že snad s výjimkou prvního filmu Arnolda Schwarzeneggera (Herkules v New Yorku, 1969) byl starověký bijec povětšinou ztělesněn italskými herci či alespoň zahraničními herci v italských filmech. Dlouhá tradice skončila až v 80. letech s Lou Ferringem, a to po právu. Především jeho druhý film The Adventures of Hercules byl totiž takovou směsicí maglajzu, v níž nechyběli ani roboti, že bylo třeba na celou legendu mrknout zcela novýma očima.

Kevin Sorbo

A proto nastoupil Kevin Sorbo. Co na tom, že je Sorbo ve skutečnosti konzervativní skoro-politik až radikálního charakteru, a že jeho seriálový Herkules si antickou legendu rovněž pojal volněji než nedělní tepláky? Pro mnoho z nás je právě jeho inkarnace spojená s dětskými časy! Sorbův Herkules s pomocí novozélandské přírody, proslavené později v Pánovi prstenů, a zdejších talentů recykloval celou značku pro zcela novou generaci. Úspěchu seriálového Herkula navíc vděčíme jak za vznik Xeny, tak i Mladého Herkula. Druhý jmenovaný byl sice příšerným počinem, dal však světu talent později milovaného Ryana Goslinga.

Tate Donovan

Tate Donovan není zrovna herec s kypící muskulaturou, Herkulovi však vdechl duši ve stejnojmené animované disneyovce z roku 1997. A byl to panečku pořádný hit! Snímek zapadl především kvůli mírné ojetosti klasické animace – vyšel ostatně dva roky po digitálním hitu Toy Story. Dodnes je však neskutečnou peckou, která srší humorem pro celou rodinu – od pitvoření pro děti po očividné sexuální narážky pro dospělé. Svým utahováním si z pohádek jde o de facto předchůdce Shreka.

Tate Donovan propůjčil hlas animovanému Herkulovi (1997) Foto: disneyshercs.com

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný