13. května 2013 14:30

Čtyři nejzvláštnější "letci na Mars"

Umělci, básníci a LARPisté věří, že právě oni na Marsu založí první město.

Nizozemský podnikavec Bas Lansdorp chce od roku 2023 začít kolonizovat Mars. Jak jste mohli číst v řadě médií, jeho ambiciózní plán jménem Projekt Mars One počítá s tím, že lidé začnou na Mars létat postupně a bez možnosti návratu.

Přihlásit se k misi může kdokoliv. Za pouhých několik dnů od zprovoznění on-line žádostí se objevilo více než 20 tisíc žadatelů, ochotných vydat se ke hvězdám!

Budoucí Marťané ještě projdou komisí a náročným výcvikem (pokud se tedy Mars One nepoloží na lopatky a nezkrachuje). Bližší pohled na většinu ze stávajících žadatelů je ovšem čímkoliv, jen ne seznamem lidí, kteří mají vysoké schopnosti na přežití na cizí planetě…

Co přesně to znamená? Inu, vybrali jsme čtvero prazvláštních žadatelů, kteří se do Mars One přihlásili… A kteří jsou díky lajkování mezi nejpopulárnějšími možnými žadateli.

Neznamená to, že mezi žádostmi nejsou skutečně lidé, kteří mají technické kvality (sorry, milí hipsteři a geeci, ale ty budou asi nejdůležitější), přesto je míra umělců a jejich obliby znepokojivě vysoká…

1) AndersMars One nestartuje zítra, ani pozítří, přinejlepším se to poprvé podaří za deset let. A pokud jako Anders doufáte, že se v současných 51 letech dostanete na seznam astronautů, kteří by tou dobou zřejmě měli být na vrcholu svých fyzických sil, pak máte asi velmi kvalitní odborné znalosti.

Až na to, že Švéd Anders se může pochlubit pouze takovými jedinečnými vlastnosti jako: „dívám se na Hvězdnou bránu“, „hraju počítačové hry“ nebo „umím pracovat v týmu“. Anders přitom není úplně bez šance, protože v měřítku popularity je na samém vrcholu žadatelů!

2) LucyMezi žadateli jsou už i první Češi. Prim drží třiadvacetiletá dívka Lucy (Lucie?), která má zájem o kreativní psaní i astrofyziku. Její profil ovšem dodává, že matematiku a kosmologii se učí jaksi jen ve svém volném čase. Plánuje s těmito obory jít na vejšku? Nevíme. Zato se však dočteme, že se Lucy zhusta učí hrát na kytaru, jezdit na koni a hraje LARP, což je ta aktivita, kdy se pár lidí převleče za rytíře a jdou se šermovat do lesa. Ačkoliv i na Marsu jistě přijde vhod trocha kvalitní hudby, koní po jeho povrchu běhá trestuhodně málo a taktéž zájemců o LARP bude mezi několika kolonisty bojujícími o přežití zřejmě nebetyčně nízký počet…

3) BeatrizNeméně užitečná bude zřejmě i brazilská studentka Beatriz. I její zájmy jsou fyzika, biologie, antropologie, politika, hudba, malování, literatura či psychologie. Je tedy Beatriz příštím Albertem Einsteinem?

Vzhledem k tomu, že sama profesionálně studuje pouze sociologii, od boku lze hádat, že… nikoliv. Sama říká, že neví skoro nic o technice. Protože asi nic nebude v kolonii více užitečné, než člověk analyzující vztahy mezi počtem kolonistů tak titěrným, že větší populaci má většina hospod v pátek při večeru.

4) IlonaSeznam „nejlepších z nejlepších“ Marťanů pak uzavřeme s třiadvacetiletou Finkou Ilonou, momentálně asi nejrozklikávanějším profilem mezi žadateli o vystřelení do kosmu. Veškerá její kvalifikace spočívá v tom, že je „přirozený diplomat“, což pro vyjednávání s domorodci sedí jako prdel na hrnec; jedinou drobnou chybičkou na Iloniných plánech je tak pouze absence marťanských domorodců. Co tedy Ilona nabídne dál?

Tak třeba “lásku k příběhům”. Ilona zbožňuje dobrou četbu, hry, zdraví a další formy sebevyjádření. Jinými slovy, Ilona zřejmě doufá, že mezi prvními letci budou básníci…

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný