16. prosince 2015 17:04

Darth Vader a spol.: 6 legendárních filmových postav, kterým není vidět do obličeje

Hrdinové bez bázně a hlavy.

Většina filmových postav si dbá na vzhled svého ksichtíku, zabiják Chromeskull však masky i tváře mění tak rychle, jak často mu pod kudlu padají i oběti. Tenhle krasavec se vám představí na COOLu v úterý večer od 22.30 ve filmu Vrah s chromovou maskou, jenž je pokračováním přeživšího zabijáka i zachráněných obětí z prvního dílu stejnojmenné série. Pan Chromeskull ale není jediná postava, která občas preferuje anonymitu zakrytého obličeje. Dokonce by se dalo říct, že jsou maskovaní hrdinové často tím zdaleka nejzajímavějším, co lze ve světě heroických filmů (ne)spatřit.

Zorro

Tohohle starce jste tu asi nečekali, není-liž pravda? Mstitel Zorro, který za 4 roky oslaví své sté narozeniny, má sice ve svých nejslavnějších inkarnacích přes obličej pouhou masku přes oči, původně však tenhle mexický Jánošík holdoval obličeji zakrytému zcela. A jeho spravedlivá cesta pomsty v mezích diváckých sympatií dala vzniknout celé řadě maskovaných následovníků!

Darth Vader

Že je někdo maskovaný, nemusí nutně znamenat, že jde zároveň o klaďase. Většinou ostatně masky využívají právě zločinci, nikoliv superhrdinové. Darth Vader je však výjimkou z pravidla, za svůj život totiž zvládnul být obojím! Jeho tajemství ukryté pod černým brněným stálo za polovinou úspěchu marketingu původních Hvězdných válek, a i proto se s jeho podobou velmi často setkáváme dodnes.

V

Kdesi na pomezí obou výše uvedených postav je V z filmu V jako vendeta. Od toho prvního si bere jeho záměry a inspiraci. Od toho druhého… zase zohyzdění a drsnější metody. V jako revolucionář navíc dokazuje, že síla maskovaných hrdinů může velmi snad přeskočit z fikce do reality - jak ukazuje hnutí Anonymous, které si za své vzalo masky Guye Fawkse, jež celosvětově zpopularizoval právě film V jako vendeta.

Maska

Hlavní hrdina Masky s obličejem Jimma Carreyho je vlastně svého druhu pouhým nýmandem, který má štěstí na to potkat mýtickou masku s vlastní osobností a magickými schopnostmi. Jestli bychom si však měli vybrat jedinou okolní masku jako svou vlastní, byla by to právě tato!

Michael Myers

Postavy s maskou jsou častými obyvateli filmových hororů, ostatně nejinak je tomu i v případě zabijáka Chromeskulla. Namísto moderních verzí však musíme přesto zvednout palec spíše prapůvodním zakladatelům maskovaných hrdlořezů. A jenom málokterý hororový vrahoun přitom vzbuzoval takový děs jako zabiják z původního Halloweenu z roku 1978!

Muž se železnou maskou

Půjdeme-li ale zpátky po ose času, prototyp maskovaného hrdiny je jenom jeden. Byť si možná pamatujete na verzi s Leonardem DiCapriem z roku 1998, tato byla ve skutečnosti remakem filmu z roku 1939. I zde hlavní představitel zápletky přímo spojené s historií i příběhy Tří mušketýrů sehrál dvojroli, snad pro starou filmovou fazónu však původní verze Muže se železnou maskou funguje o poznání lépe než její moderní dvojče.

Maskovaní hrdinové si zkrátka mohou být jeden vedle druhého podobní, pod kapotou jsou však k nerozeznání! Poznejte proto Chromeskulla v úterý večer od 22.30 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný