13. května 2015 18:00

Film roku? Přečtěte si první nadšené reakce českých diváků na Šíleného Maxe!

Akční nářez jak se sluší a patří?

Šílený Max: Zběsilá cesta je návratem ke kultovní filmové trilogii s Melem Gibsonem. Roli bývalého policisty Maxe Rockatanskyho tentokrát ztvárnil Tom Hardy, jehož čeká epické dobrodružství ve vyprahlé poušti. Kdo na něj dohlíží? Za kameru se vrátil režisér původních tří dílů George Miller, který se filmu pokusil vetknout tehdejší australskou divokost. Jak se mu to povedlo?

Karel Ryška / Prima COOL

Nádhera. Vizuální, akční, herecká... prostě v každém směru. Šílený Max patří mezi filmová zjevení, protože by víceméně neměl existovat. V 21. století si pomalu odvykáme na obří autorské filmy, ve kterých se dějí krutě bizarní věci, protože je prostě nikdo nechce financovat. U Warner Bros. se ale plácli přes kapsu a dopřáli nám monumentální návrat do postapokalyptického světa, ve kterém se divoké gangy rvou o vodu a benzín. Ano, v jádru je to "jen" velká honička skrz vyprahlou poušť. Právě to ale dělá z Šíleného Maxe tak soustředěný a energický zážitek, za nímž byste nikdy netušili sedmdesátiletého režiséra. Příběh je jednoduchý, ale plně vytěžený, vybudovaný svět fascinující, a akce, která zabírá obrovskou část filmu, doslova fenomenální. Abych tedy přestal chodit kolem horké kaše... máme tu dosavadní film roku!

Hodnocení: 10/10

Pavel Sladký / Český rozhlas

Šílená krajina, šílení lidé, šílená auta, šílená monstra, šílená akce. Šílený Max na zběsilé cestě. Na mě toho je trochu moc, minimálně proto, že od určitého stavu už není kam gradovat . V polovině filmu jsem se poprvé kouknul na hodinky s pocitem lehké únavy, že na truck naskakuje zase další a další záporák. Miller oživuje barbarské časy, přináší zpět hrubou sílu a muskulaturu jako parťáka tisíců koňských sil motorů. V rámci pokroku v mezích zákona má ale i jeho šílení své jasné meze. Zakousnutí mrtvého plodu hned po porodu je jedno z nich, stejně jako nahota. Je to nadupané, ale vlastně dost příčetné šílenství.

Hodnocení: 3/10

Radek Londin / Maxim.cz

Očekávání naplněna a ještě zbylo navrch! Miller zvládá vyprávět celý film se stejnou intenzitou, jakou předvedly parádní trailery. Připravte se na nejakčnější road movie všech dob ve vyšinutém a naprosto grandiózně vystavěném světě plném detailů a drobných libůstek (vrátí se i hrací strojek!). Vše ze staré trilogie je zde řemeslně i vypravěčsky dotažené. Hlavní postavy si takřka nevydechnou, natož aby si popovídaly, přesto nejsou pouze figurkami na bojišti. Platí to pro přesného Hardyho, ale hlavně pro skvělou Charlize Theron jako Furiosu, která se coby vůdkyně nejkrásnější bandy, jaká kdy prchala na filmovém plátně, brzy stane hlavní hybatelkou děje. Potěší fyzický pocit z akce, při které se šetřilo digitálními triky, trochu zklamáním je naopak nevýrazný, ale funkční soundtrack. Lepší jízdu letos těžko zažijete. Přesto doufám, že se za Maxem podíváme ještě minimálně jednou. Jeho svět totiž rozhodně stojí za další prozkoumání – a to nejen z kapoty rozfrčeného tahače War Rig.

Hodnocení: 9/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

To si tahle člověk vyrazí do kina na akční film a dostane něco, co se vlastně ani nedá popsat. Jen je jasné, že je to něco výjimečného. Šílený Max: Zběsilá cesta je prvotřídně natočená akční smršť, která svou nekompromisností a vizuální vyšperkovaností doslova zadupává do země veškerou konkurenci. To ale není všechno. Ačkoliv akce zabírá snad polovinu stopáže, je tu místo i pro hrdiny, kterým můžete držet palce, i když se jich asi budete trochu bát. Svět Šíleného Maxe je totiž skutečně šílený. Fascinuje, děsí, umí znechutit, šokovat, překvapit, ale přesto budete fascinovaně koukat na to, co si pro vás George Miller, jenž je zodpovědný i za kultovní trilogii, která skončila v půlce osmdesátých let, nachystá dál. To, co má na skladě, jste stoprocentně nikdy neviděli a nejde jen o filmová pozlátka, která vás mají bavit. Tady zažijete emoce, které byste u letního spektáklu za sto padesát milionů nečekali. O to lépe ale celá tahle barbarská šílenost bez pravidel, která se vyloženě rochní v chaosu, anarchii a balancování na hraně toho, co je normální a co už je za hranicí, funguje. Šílený Max je fascinujícím způsobem znepokojivý film, od kterého nemůžete odtrhnout oči. A budete si ho pamatovat ještě hodně dlouho.

Hodnocení: 10/10

Tak co, chystáte se do kina?

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný