16. října 2014 11:00

Filmoví ptáci horší než Vetřelec

Když poletuchy zvlčí, i mimozemští predátoři platí za míliuse. Dejte si v pátek ve 22.20 na COOLu horor Vrány útočí a poznejte tři nejlepší horory o ptácích!

Filmaři zvládnou své diváky vystrašit prakticky čímkoliv, včetně jedněmi z nejkrásnějších stvoření planety, která jinak zaujímala spíše fantazii básníků a raných leteckých inženýrů.

Důkazem je čím dál tím víc filmů na toto téma. K příležitosti pátečního promítání jednoho z ptačích hororů jsme vzpomněli hned na dva další…

Vrány útočí

V prvé řadě samozřejmě nelze nezmínit náš pátečerně-večerní trhák, v němž se ze zajetí dostanou geneticky modifikované, inteligentnější vrány, a namísto snahy rozklíčovat záhady kvantové mechaniky či zavedením míru na Blízkém východě se rozhodnou vyhladit obyvatele Berlína! Spíše než okřídlence tak film ukazuje varovně na motivy geneticky modifikovaných organismů, činí tak ovšem způsobem, v němž se do mrtě zopakují všechna příjemná klišé katastrofických filmů. Sledujte v pátek večer od 22.20 na COOLu.

Ptáci

Motiv ptáků-zabijáků však nejslavněji předvedl snímek Alfreda Hitchcocka z roku 1963 s všeříkajícím názvem Ptáci. Žel bohům si z jeho konceptu od té doby skoro všichni filmaři vzali všechno krom toho, proč Hitchcockův film fungoval. Nešlo totiž jenom o strašení náhlým zabijáckým chováním zvířat, ale především o kombinaci vynikající a živé kompozice lidských postav-obětí, na svou dobu revoluční triky a především nevysvětlitelnost celého jevu. Ba ne, čím méně se v hororu vysvětluje, tím lépe!

Bird Flu Horror

To nejlepší jsme však ponechali nakonec, americký film z roku 2008, vkusně během pandemie ptačí chřipky pojmenovaný jako Bird Flu Horror, v sobě skrývá zápletku o ptácích šířících bezbřehou idiocii hlavních postav. Snímek však bez nejmenších pochyb patří mezi nejgeniálnější vynálezy lidstva, poněvadž ještě než skončí, přijde vám jako velmi zábavná činnost i uklízení bytu, žehlení nebo třídění odpadu.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný