18. května 2015 13:00

Hra o trůny vs. Spartakus. Vybíráme 5 nejlepších historických seriálů!

Seriály, které dokazují, že dějepis nemusí být nuda.

I když se učitelé dějepisu na základní škole skutečně hromsky snažili dokázat opak, ukázky toho, jak se lidé v minulosti vraždili, milovali nebo jak žili, rozhodně nemusejí být uspávacím materiálem. Historie, to je příběh vedle příběhu – a když je někdo umí náležitě dobře vyprávět, a pokud možno je opepřit i trochou pikantních scén, vítězí především posluchači! Vybrali jsme proto patero famózních historických seriálů, kterými si můžete doplnit své dějepisné mezery.

5) Tři mušketýři

D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis jsou jména, která jsme mohli slyšet už v řadě zpracování Tří mušketýrů. Nejnověji se vracejí v historickém opusu z dílny BBC, který servíruje Paříž 17. století prolezlou jak intrikáři, tak chrabrými muži s roztodivnými čepicemi. S předlohou Alexandra Dumase toho sice nemají společného zase tolik, o to více ale umí překvapit!

4) Da Vinciho démoni

Ačkoliv Da Vinciho démoni disponují celou snůškou zápletek vycucaných minimálně z prstu (za všechny stačí připomenout Leovu cestu do Nového světa), body k dobru je jim nutno přičíst za solidní vykreslení jak tehdejších válek mezi italskými městy, tak i schizofrenního stavu tehdejší politiky rozkročené mezi nebezpečím z východu a diktátem papežské stolice.

Ti, kteří dávají přednost věrnější látce, se ale mohou poohlédnout i po seriálu Borgiovi, který stopuje právě cestu papeže Alexandera VI. na jeho "trůn", přičemž celé vyprávění ze všeho nejvíce připomíná renesančního Kmotra.

3) Spartakus

Spousta historických seriálů se ráda rochní v popisu vzestupu nějaké slavné osobnosti nebo partičky osobností. Spartakus na to šel přesně opačně. Seriál proslavený pro tak explicitní erotické scény, že ho někteří považují za porno (a to zřejmě ještě neviděli zdejší krvákové momentky), zůstal věrný tragickému příběhu o zániku jedné otrocké rebelie. I když Spartakus nenabízel zrovna nejvěrnější vykreslení starověkého boje (hodně si vzal z Třístovky), jednotlivé momentky z rebelie se přesto držely překvapivě přesně historických učebnic. Zkrátka obsáhl to nejlepší z obou světů!

2) Hra o trůny

Jasně, jasně, byť si Snoop Dogg myslí opak, Hra o trůny rozhodně nepopisuje skutečnou historii, odehrává se ostatně ve fantasy zemi Westerosu. To však neznamená, že se její tvůrce George R. R. Martin do určité míry v historických análech neinspiroval – naopak, celá zdejší Válka pěti králů je v zásadě okopírovanou historií anglické Války růží a celé řady dalších momentek ze středověké "diplomacie". Nechvalně známá Rudá svatba, která znamenala masakr jisté westeroské rodiny, je například spojením tzv. Černé večere, při které byl během hostiny zavražděn skotský král James II., a o dvě století mladšího Masakru v Glencoe, během něhož byli (na "nevinné" party) povražděni příslušníci rodu MacDonaldů.

1) Řím

Dávno přes seriálovou Hrou o trůny tu však byl otec zakladatel, který dal podobu všem moderním historickým seriálům. A jmenoval se Řím.

Jako první moderní historický seroš nabídl poprvé to, co je dnes normou – na jedné straně pár krutopřísných hrdlořezů, kteří nabízejí úhel pohledu vojáků nebo mafiánů (a kteří by se vyrovnali i takovému Spartakovi), na druhé straně politickou linku kulminující zavražděním Julia Caesara a koncem Římské republiky. To celé s do té doby nevídanými triky, maskami a kulisami, díky nimž Řím působil jako cokoliv, jenom ne levný televizní seriál.

Jaký historický seriál máte nejradši vy?

Druhá série Da Vinciho démonů pokračuje v pondělí ve 22.00!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný