17. června 2015 08:00

Hraný Homer?! Představujeme 4 simpsonovské celovečeráky, které nikdy nevznikly!

Simpsonovi ve filmu mohli vypadat docela jinak.

Je tomu už osm let, co jsme dostali simpsonovský celovečerák “originálně” pojmenovaný jako Simpsonovi ve filmu. Od té doby se seriál dočkal několika nových řad a stále válcuje televizní obrazovky, zatímco na filmového levobočka řada diváků zapomněla a je v jejich očích toliko anomálií. Nechybělo však mnoho a simpsonovských filmů mohlo být mnohem, mnohem více, a měly být i daleko divnější. Ať už scenáristé plánovali vlastní kopii Disneyho nebo Truman Show, čtveřice jejich nepoužitých nápadů vás rozesměje i vyděsí...

Krustyho film

První díl dávné 4. řady jménem Vzhůru na prázdniny (Kamp Krusty) producenty v roce 1991 zaujal natolik, že zvažovali jeho překování v první simpsonovský film! Díl ukazoval Krustyho šílený letní tábor, přičemž parodoval klasiky jako Pán much nebo Apokalypsa.

Kamp Krusty měl být původně odvysílán už ve 3. řadě, ale vysílání bylo odloženo právě ve snaze ho dále rozvinout do hodiny a půl. Nakonec však scenáristům látka přišla na delší stopáž příliš jalová, a tak jsme si na simpsonovský film museli počkat dalších patnáct let...

Parodie na Disneyho

Klasický disneyovský animák Fantazie dodnes umí okouzlit dokonalou animací a k ní pasující vážnou hudbou. Fantazie není nějaká pohádka, spíše se blíží vizuální básni bez souvislejšího děje. I proto zřejmě očarovala i současníka Matta Groeninga, který se rozhodl na její motivy natočit parodii pojmenovanou originálně jako Simpstasia!

Nápad hodný opravdu velkého drogového rauše měl obsáhnout množinu muzikálových čísel a neméně extravagantní animace. Výsledek by mohl být zajímavý, stejně tak ale projekt smrděl i notnou vykrádačkou. Nebyl to ostatně poslední nápad na muzikálovou verzi simpsonovského filmu. Na Simpstasii ani další muzikály však zjevně nedošlo. Groening a spol. si na sepsání konceptu podobného filmu nakonec nenašli čas...

Hraný film s Troyem McClurem

Troye McClura zná každý divák z filmů... no to je nakonec jedno. I když se tato postava všudybýlkovského herce dočkala jenom deseti řad – jeho dabér Phil Hartman byl totiž v roce 1998 zabit – svého času se zvažovalo, že by na Troyových bedrech stála další verze simpsonovského kinofilmu, a tentokrát dokonce s živými herci namísto animovaných!

Celý podnik byl především Hartmanovým projektem, štábu v čele s Groeningem se však nápad velmi líbil. Nebýt Hartmanova úmrtí, mohli mít Simpsonovi nečekaného akčního levobočka plného běžných herců!

Simpsonovská Truman Show

Po sérii bizárií, které ve scenáristickém koši skončily více méně po právu, působí poslední velký nápad skutečně příjemným dojmem. Pravda, i on něco vykrádá – tentokrát film Truman Show (1998), v němž Jim Carrey zjistí, že je jen postavou komplexní reality show – ale přesto stojí za to.

Ve variaci Simpsonových by podobně obyvatelé Springfieldu zjistili, že jsou jenom postavami seriálu! Scénář měl řešit, jak se s tímto metazjištěním vyrovnají či poperou. Námět přitom pokročil do poměrně pozdní fáze tvorby – tato verze filmu byla rozvíjena od roku 2003 a Groening ji zatnul až kolem roku 2006, kdy začaly práce na Simpsonových ve filmu, které jsme nakonec viděli. Matt Groening si totiž svůj nápad sám rozmyslel, když došel k tomu, že by zjištění své vlastní slávy změnilo charakter oblíbených postav k nepoznání.

Koncept se přesto jisté realizace dočkal ve videoherním pokračování zápletky z filmu (viz obrázek níže), v němž si Simpsonovi v metazvratu uvědomí, že jsou postavami ve své vlastní hře. Výsledek byl překvapivě solidní, The Simpsons Game ostatně průměrně utržila hodnocení kolem 70 %!

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný