14. července 2015 15:11

Jak se povedl Ant-Man? Přečtěte si první reakce českých diváků na novou marvelovku!

Vypadá to, že byste si na chlápka s armádou mravenců za zády měli dát majzla!

Poprvé se na filmovém plátně představuje zakládající člen týmu Avengers, mravenčí muž Ant-Man. Nový komiksový film společnosti Marvel nás seznamuje s legendárním zlodějem Scottem Langem (Paul Rudd). Toho si vyhlédne doktor Hank Pym (Michael Douglas), objevitel zázračné Pymovy částice, která umožňuje zázračně změnit fyzické rozměry i dodat nadlidskou sílu. Pym a Lang jsou jsou nuceni realizovat dokonalou krádež, která má zabránit světové katastrofě, ale taky dát zpátky dohromady jejich rozvzrácené rodiny.

Film režiséra Paytona Reeda (Yes Man, Kašlu na lásku) pokračuje v příběhu mravenčího muže, který se poprvé objevil na papíře v roce 1963 v komiksu Tales To Astonish 27. Ve filmu uvidíme třeba ještě Evangeline Lilly (Ztraceni, Hobit, Ocelová pěst) v roli odcizené Pymovy dcery Hope, nebo rappera T.I. jako jednoho z členů vloupačkového týmu.

Do českých kin můžete za Ant-Manem od čtvrtka 16. července.

Tomáš Karlík / Prima ZOOM

Vloni v létě se stal takový malý filmový zázrak. Do kin šel prapodivný marvelovský film, jehož úspěchu věřil jen málokdo – a nakonec se Strážci galaxie stali jedním z největších trháků roku. Podaří se letos Marvelům totéž s Ant-Manem? Moc bych jim to přál, protože tenhle film si úspěch rozhodně zaslouží.

Vyprávění o zloději Scottu Langovi, který se stane superhrdinou Ant-Manem, je po poněkud těžkotonážní a značně přeplácané dvojce Avengers moc milým překvapením. O co menší je tenhle film, o to víc má energie, originality a především vtipu. Rozbíhá se sice trošku těžkopádně, ale podobně jako jeho hlavní hrdina s přibývajícím příběhem získává lehkost a šťávu.

Režie Peytona Reeda pracuje výborně s žánrem zlodějského filmu: díky němu je vyprávění sevřené a přes délku téměř dvou hodin skvěle šlape. Tahle letní komedie je výborná nejen v žánru super-hrdinských akčňáků, ale patří k těm lepším dokonce i v žánru „heist-movies“.

Všechny fanoušky Avengers určitě bude zajímat, jak funguje film v rámci marvelovského vesmíru: popravdě víc než dobře. Ti, kdo se v něm orientují jen povrchně, nebudou obtěžování hromadou nesmyslných vedlejších postav, naopak ti největší fanoušci si užijí spoustu narážek a uvidí své oblíbené postavy z dalších filmů i seriálů tohoto komiksového vesmíru. Po delší době mají také smysl obě potituleční scény…

Hodnocení: 9/10

Jan Škoda / Odvážné palce

"Hele, nezavoláme radši Avengers?" ptá se vyjukaný Scott Lang vysloužilého Ant-Mana Hanka Pyma před tím, než má vyrazit krást do laborek a zachránit tak svět. "Nezavoláme," odpoví mu rezolutně Pym a vy mu skoro chcete zatleskat. Po těžkopádných, klopotných, vyčpělých druhých Avengers je tu totiž lehkonohá zábava, co taví všechna klišé superhrdinských originů do našlapaných dvou hodinek, i když se prvních 40 minut skoro jen mluví v několika málo interiérech.

Měřítko akce tu totiž vyměňují za humor, poutavé vloupačky a několik dobře napsaných i zahraných postav – vy za to nejspíš budete rádi, protože Paul Rudd je sympaťák na(d) úrovni(í) Chrise Pratta a ani Michaela Douglase není na plátně nikdy dost. Jistě, pokud byste chtěli tohle mraveniště rozkopat nebo vytopit, nebyl by to žádný problém.

Ant-Man vás nikdy úplně ze židle nezvedne, na to je příliš schematický. Nemá ani záporáka, co by za něco stál. A průlety klíčovou dírkou umí pořád efektivněji Fincher. Po krkolomné realizaci ale jde o moc příjemné, svěží překvapení, co vás ani jednou nepřidusí jako ta druhá letošní marvelovka. Jo, a Judy Greer už dejte pořádnou roli, po Jurském světě si další mámu za plotnou mimo dění hrát nezaslouží.

Hodnocení: 7/10

Radek Londin / Prima COOL

Avengers mají posilu. Z kina jsem odcházel s podobně povzneseně pobaveným pocitem jako po jejich prvním dílu, i když Ant-Man nemá takový tah a spíš než o dort, jde o chutnou jednohubku – letní a osvěžující.

Od prvních záběrů je jasné, že se před i za kamerou sešla fakt talentovaná parta. Z herců nejvíc potěšil Michael Douglas, na kterého naložili tvůrci trochu prkenně napsanou dramatickou linku – otec a dcera, mentor a žák. On jediný má něco navíc, ostatní alespoň poctivou mravenčí prací drží příběh mezi vloupačkami a bitkami – a pomáhají jim v tom vypointované dialogy, které jsou vtipné, aniž by byly přehnaně uštěpačné.

Ale i kdyby šlo jen o sešroubovanou kopu atrakcí, pořád by Ant-Man obstál velice slušně. S měnícím se měřítkem hlavního hrdiny totiž tvůrci pracují velice nápaditě, čemuž pomáhá i solidní 3Dčko. Paul Rudd, sedlající okřídleného mravence Antonia, sice nepůsobí zrovna dvakrát osudově, ale souboje můžou být ulítle přestřelené, aniž by si divák kladl supermanovské otázky typu „a co se pak stalo s tím zdevastovaným územím o rozloze ČR?“ Souboj v kufru za zvuků Disintegration od Cure nebo vláčková destrukce se zahnízdí v hlavě, stejně jako odlehčená varianta multidimenzionálního finále Interstellaru .

Ant-Man je zdařilým mixem mnoha žánrů. Snad tohohle pidi-hrdinu diváci nepřehlédnou. Mezi marvelovkami poslední doby se totiž rozhodně neztratí.

Hodnocení: 7/10

Martin Svoboda, Aktuálně.cz

To, co mi nedali Strážci galaxie, až už jsem se bál, že se nedokážu naladit na stejnou notu jako fanoušci Marvelu, konečně přinesl Ant-Man. Rukopis Edgara Wrighta rozhodně zůstal i po jeho odchodu a přestože se v tom filmu většinou jen kecá, jde nepochybně o fajn kecání. Odlehčená atmosféra, hrdinové, kteří shazují všechno od sebe po samotný děj (ale překvapivě nikdy nuceně), po dlouhé době fungující jiskření mezi ústředním párem, to všechno pomáhá.

Malé měřítko, kdy se epická finální bitka odehrává v dětském pokoji s mašinkou Tomášem v hlavní roli, nepůsobí ani trochu nepatřičně, naopak dodává Ant-Manovi na zajímavosti a osobitosti. Sice je to pořád produkt továrny Marvel, takže wow efekt už je dávno pryč a všechno už jsme na nějaké úrovni viděli, mezi letními blockbustery se rozhodně neztratí. I přes tu banální dějovou kostru, schopnost obléct se do kostýmu za čtyři vteřiny a střílení mravenců ruční pistolí z vrtulníku... ale logiku tu snad nikdo nepotřebuje...

Hodnocení: 8/10

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný