30. června 2015 16:00

Jak se povedl Arnoldův návrat v Terminátorovi 5? Přečtěte si první reakce českých diváků!

T-800 se 9. července vrátí zpátky do kin. Je to dobře, nebo ne?

Já se vrátím. Když Arnold Schwarzegger tuhle větu utrousil v roce 1984, těžko mohl tušit, že ji bude opakovat ještě za 31 let. V návratu ke Cameronovým robotům jeho T-800 chrání Sarah Connor, která tentokrát není vyděšenou servírkou, ale už od začátku bere svůj osud do vlastních rukou. Tak začíná nová alternativní linie, v níž je SkyNet opět o něco mazanější a půjde staronovým hrdinům po krku ještě důsledněji. Je to podívaná hodná vašich peněz? To zjistíte v následujících odstavcích!

Karel Ryška / Prima COOL

Pátý Terminátor už z trailerů nevypadal příliš vábně a výsledek naplňuje nízká očekávání. Nový film Alana Taylora (Thor: Temný svět) je veleprůměrnou blockbusterovou jednohubkou, která se sice ohání nadšením pro Cameronovy filmy, ale pořád zůstává daleko za nimi. Na místech, kde v osmdesátých a devadesátých letech úřadovala hutná a nezapomenutelná akce, navíc proložená zajímavými nápady, dnes zůstává jen lehce stravitelné akční blbnutí, jež každou myšlenku pohřbívá tunou digitálního patlání. Jistě, Arnold je pořád sympaťák a snaha o posunutí ságy kupředu potěší. Tahle snaha je ale ve všech směrech polovičatá a postrádá skoro všechno, co z prvních dvou dílů udělalo filmové klasiky. Zázrak z ranku Jurského světa se tedy neopakuje.

Hodnocení: 6/10

Tomáš Karlík / Prima ZOOM

Pátý, a doufám, že definitivně poslední Terminátor je překrásnou ukázkou zcela zbytečného filmu. Film je tak přeplněný citacemi minulých dílů, že mu nezbyl čas na originalitu. Snad všechny velké scény jsme už viděli jinde – a většinou výrazně lépe natočené. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste v posledních pěti letech v nějakém filmu sledovali, jak z mostu padá autobus a někdo se ho snaží zachránit…

Asi spoiler, ale berte to spíš jako varování: tento díl je otevřený, neukončený a rovnou několika momenty říká: to důležité bude až v dalším díle. V ději se objevují nejrůznější modely Terminátorů, aniž by divák tušil, kde se vzaly, kdo je vyslal a za jakým účelem tu vlastně jsou. Když už na to dojde řeč, odbude se to větou „mám vymazanou paměť, tak nevím“. Na konci tak do sebe nic nezapadne tak, jak bychom asi čekali – místo toho se naznačí, že se to vysvětlí příště. Jestli je něco zrada na divákovi, tak přesně tohle.

Jinak Arnold je pořád dobrý, a to ve všech jeho podobách – ale jak už jsme si zvykli, sám na stará kolena už celovečerák neutáhne. A ostatní mu v tom moc nepomáhají

Hodnocení: 6/10

Stanislav Šulc / E15

Na plátna se vrací Skynet, John a Sarah Connorovi a také Arnold Schwarzenegger coby T-800. Snímek Terminator Genisys je také návratem k počátkům série, kterou rozpoutal James Cameron v roce 1984 a jejíž přinejmenším druhý díl patří k tomu nejlepšímu, co akční žánr povil. Jak návrat dopadl? Scenáristicky slušně – Genisys je pokusem o reboot série, která vlastně začíná každým dílem, ale díky motivu cestování v čase může být nekonečná. Navíc tentokrát dostala téměř komiksové kontury (spousta terminátorů v roce 1984, hlavní záporák v roce 2017). Ale co se akce týče, je nový Terminátor spíše dobový standard než nějaká revoluce. Navíc hudba zbytečně ignorující známé terminátorovské melodie vyloženě zklamala. Suma sumárum: letní popcorn, který věrné fandy dost rozčílí, ale náhodného návštěvníka kina asi neurazí víc než letošní Avengers.

Hodnocení: 6/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

Není to tam. Ono tam vlastně není nic. Na pátém Terminátorovi je vidět, že asi stál dost peněz, ale bohužel se k němu dostali lidé, kteří nejsou extra dobří ve své práci, což se bohužel týká režiséra, scenáristů i herců. Když řeknu, že nejlepší z nich je Schwarzenegger, tak si asi ty nejhorší dovedete představit. Problém je ale hlavně v tom, že když se přestane odkazovat na starší filmy, zůstane z pátého Terminátora jen nudný blábol o cestování v čase, který nedává vůbec smysl, běhají v něm nepříliš sympatičtí hrdinové a pořád se tam někdo s někým rve nebo něco vybuchuje, ale že by byla zábava se na to koukat, to se říct nedá. Jako velký letní sci-fi film o naštvaných robotech je to průměr, který dvě hodiny víceméně zabaví a než dojdete domů, zapomenete na něj. Pokud do kina půjdete s tím, že chcete vidět něco barevného, kde je hodně výbuchů, asi vás to neurazí. Jako pokračovatel legendy Jamese Camerona je to ale téměř směšné. Nebo smutné. Vyberte si sami, kvalitu ale nečekejte. Přinejlepším snesitelný průměr.

Hodnocení: 5/10

Zajdete na pátého Terminátora do kina, nebo ne? A který díl ságy máte nejradši? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Terminátor

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný