16. prosince 2015 17:20

John Carter a spol.: 4 nejujetější filmy o cestě na Mars

Rudá, nikoliv normální planeta.

Mise k nám nejbližší planetě si astronauté ze středečního filmu Dobyvatelé rudé planety jistě představovali jinak. Namísto katalogizace vzorků půdy a hledání mikroorganismů totiž spadnou rovnou do občanské války mezi dvěma frakcemi Marťanů! Jak to dopadne, můžete na COOLu zjišťovat od 22.30. Nejde ale o jedinou podobnou vizi, jež se příliš neslučuje s realitou. Cesta na Mars je už skoro půl století naším jen deset, dvacet let vzdáleným cílem kosmického programu - a možná, že podobně vzdálená zůstane i půlstoletí příští. Filmařům naštěstí nic nebrání v tom, točit jak realistické filmy o cestě na Mars, tak i totálně ujeté fantasmagorie!

John Carter: Mezi dvěma světy

Příběh: Americký kovboj je teleportován na Mars, kde se vlivem nízké gravitace stává místním Supermanem, odhalí občanskou válku a prožívá dobrodružství, v nichž se kříží barbar Conan a sci-fi.

Odlišnosti: Prapůvodní předloha nejnovější adaptace pochází z přelomu 19. a 20. století, vizi Marsu jako světa zabydleného vesmírnými Indiány ji tak raději promineme - film sám se za to ostatně stydí tak moc, že Mars raději explicitně nezmíní. Co zůstává, je velmi solidní, byť v mnoha detailech spíše průměrná sci-fárna, která nemá s realitou pranic společného. A vůbec to nevadí!

Marťanská kronika

Příběh: Antalogie různých povídek o kolonizaci Marsu postupně ukazuje první lety k nejbližší planetě, odhalení příjemného klima i civilizace měňavců, kterou vyhubí obyčejné pozemské spalničky. Lidé začnou Mars houfně zabydlovat, po atomové válce na Zemi jej však většina z nich opustí, aby se vrátili zpátky domů (a zřejmě zde zemřeli).

Odlišnosti: Kde jenom začít? Bradburryho klasika je jedním ze základních kamenů moderní sci-fi, zdejší Mars však není o moc vzdálený od toho Carterova - výrazným rozdílem je skutečnost, že zatímco Carter musel na jinou planetu cestovat teleportem, tady už najdeme rakety. Geniálně morálně vystavěným povídkám (až v televizní adaptaci z 80. let působí trochu podivně) to však nic nebere na kvalitě.

Rudá planeta

Příběh: Na Zemi došlo ke klimatické katastrofě a dochází nám vzduch, partička astronautů se proto vydává prozkoumat, jestli by nešlo urychleně teraformovat Mars a přesídlit sem lidstvo. Nu, a pak najednou zjistí, že ačkoliv je Mars pustý jako Sahara, překypuje dýchatelnou atmosférou...

Odlišnosti: Od úsvitu kosmického věku se už většina zápletek o misi na Mars drží vcelku věrohodných kulis - pokud tam nemlich chcete nacpat ufouny, musíte si vystačit s podzemní základnou nebo starými ruinami. Rudá planeta je ale jeden z filmů, který zkombinoval jakž takž uvěřitelnou misi astronautů na pustý svět, tak i výrazné sci-fi elementy. Stačí odhalit, že pod povrchem ve skutečnosti žijí žraví brouci vytvářející kyslík, a naši hrdinové jsou hnedle postaveni před zajímavé dilema!

Aelita

Příběh: Jedna z prvních celovečerních sci-fi z roku 1924 popisuje nečekanou revoluci v domorodém království na Marsu. Komunistickou revoluci! Aelita je totiž snímkem ze Sovětského svazu, takže i když se nakonec z 95% ukáže být snem pozemšťana, pointa o potřebě nikoliv jen světové, ale doslova meziplanetární revoluce zůstává platná.

Odlišnosti: Aelita je na tom faktograficky asi stejně věrně jako John Carter, jenom s tím rozdílem, jako kdyby si s sebou pozemšťan na cizí svět vzal Marxův Kapitál spolu s Leninovou bustou a oblbnul s nimi domorodce. Pokud je vám ale WTF faktor předešlých filmů málo, volte Aelitu!

Dobyvatelé rudé planety začínají ve středu ve 22.30 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný