7. května 2015 10:00

Kdo je větší borec než Jack Sparrow? Vybíráme 6 nejlepších filmových kapitánů!

Výběr vůdců, s nimiž bychom plavali (či letěli) i na odvrácenou stranu pekla.

Vskutku delikátní pokrm si pro vás připravila Prima COOL na sobotní večer - syrové dobrodružné drama Master & Commander: Odvrácená strana světa vás na více než dvě hodiny přenese do věrně vykreslené, do nejmenších detailů zpracované námořní honičky tak, jak se odehrávala mezi dvěma po zuby ozbrojenými plachetnicemi za Napoleonských válek. Snímek dýchá takovou autenticitou, že mnozí diváci jistě uroní slzu nad krutou atmosférou námořnictva a jeho drsných kapitánů - vypíchli jsme proto šestici nejlepších filmových kapitánů, kteří dělají čest svému řemeslu!

Kapitán Jack Aubrey

Film: Master & Commander: Odvrácená strana světa

Plavidlo: Surprise

Sorry, Jacku Sparrowe, ale je jednom jeden "kapitán Jack", který si svou hodnost skutečně zaslouží, protože velí plavidlu s posádkou, nikoliv baru v přístavu, popřípadě lodi duchů. Master & Commander stojí a padá na nezdolné tváři Russella Crowa, který jako Jack Aubrey vede svou HMS Surprise až do tajemných končin Tichomoří. I když by byl kapitán Aubrey jen polovičním potěšením bez své posádky, a především doktorského přítele Stephena Maturina, kapitánem v tomhle filmu může být jenom jeden - ten nejlepší!

Kapitán Henrich Lehmann-Willenbroc

Film: Ponorka

Plavidlo: U-96

Rychloposuvem do druhé světové války překvapivě zjistíme, že zřejmě nejlepší námořní film z období největšího konfliktu dějin vykresluje... německou ponorku. Její kapitán Lehmann-Willenbroc není žádným nadlidským hrdinou, který potápí spojenecké flotily pouhou silou svého pohledu, i jeho ostatně trápí morální tíha války, ale právě proto s ním po celý film silně soucítíme a chápeme ho. I on je navíc pro své muže otcem. A to je něco, co je ve filmu o válečné snaze Třetí říše rozhodně největší kvalitou a překvapením.

Kapitán Ron Rico

Film: Kapitán Ron

Plavidlo: uh, nepojmenovaná jachta

OK OK, teď trochu popustíme fantazii a nároky - není pochyb o tom, že je kapitán Ron Rico z komedie Kapitán Ron tak trochu idiot a jeho velitelské kvality jsou rovněž všelijaké. Navíc, jako komedie je Kapitán Ron v zásadě sotva mírně nadprůměrný film. Jenže mořský vlk s ksichtem Kurta Russella působí po všech stránkách jako sympatický parťák k bujarým oslavám, což je u kapitána civilní jachty rozhodně objektivní plus. Kapitána Rona bychom si sebou asi do války nevzali. Při takové návštěvě Bahamských ostrovů by ale byl jasnou volnou právě on...

Kapitán Marko Ramius

Film: Hon na ponorku

Plavidlo: Rudý říjen

Podobně jako kapitán Lehmann-Willenbroc stojí i sovětský mořský vlk Marko Ramius (Sean Connery!) na té horší straně barikády - ve filmu Hon na ponorku mu jako veliteli dezertující sovětské superponorky navíc jdou po krku jak Sověti (protože dezertuje), tak i Američani (protože se bojí, že je chce napadnout). Jenom Sean Connery je však sto prodat de facto zrádce jako krutopřísného geroje, který je pod hladinou jako doma. Být na palubě Rudého října, stáli bychom za Ramiem, i kdyby se ten nekňuba ze Sovětského svazu rozhodl dezertovat do KLDR.

Kapitán Jean-Luc Picard

Film: Star Trek: První kontakt a další

Plavidlo: USS Enterprise

Ačkoliv si Jean-Luc při své povolání podmáčí leda tak oči, je to stále kapitán jako každý jiný. I na vesmírných lodích bude potřeba silných vůdců s nemalou mírou moudrosti, a byl by problém ve světě Star Treku najít někoho lepšího, než právě kapitána Picarda. Pomineme-li, že umí zdaleka nejlepší facepalm v kvadrantu Alpha, má i další nesporné kvality. Oproti Kirkovi se nenechá zblbnout každým ufem ve tvaru sukně, oproti Janewayové se hned v prvním díle fatálně, galakticky neztratí, oproti Siskovi netrpí fašistickými záchvaty agrese. A oproti Archerovi nekončí svou pouť už ve 4. řadě...

Kapitán Malcolm Reynolds

Film: Serenity (a seriál Firefly)

Plavidlo: Serenity

Kdybychom si však přesto měli vybrat jediného kapitána, nelze zvolit nikoho jiného než sympaťáka Mala z Firefly. Má totiž něco od každého z výše uvedených typů - kdysi bojoval jako Jack Aubrey a Lehmann-Willenbroc, morálku čerpal od Ramiuse a pařit umí minimálně jako Ron Rico. Navíc se nevláčí po moři, ale ve stylu Jean-Luca pěkně hezky mezi hvězdami!

Master & Commander začíná v sobotu ve 20.00 na Prima COOL!

S kým byste se nejraději plavili vy?

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný