8. září 2014 23:00

Letadlová loď Enterprise vypluje ve středu!

Poznejte nejzajímavější skutečnosti o plovoucím kolosu – už ve středu od 20.15 na Prima COOL.

Zazvonil zvonec a Pyrotechnické hlídce na COOLu byl konec. A tak protože tihle hoši konečně odjeli domů, přišel čas na začátek něčeho nového. Tak co třeba největší dobrodružství Letadlové lodi Enterprise!

I když možná znáte spíše její sci-fi reinkarnace ze světa Star Treku, fascinující příspěvek skutečné USS Enteprise během druhé světové války se fikci v mnohém vyrovnal.

Připravili jsme desatero faktů, kterými se můžete namlsat na náš nový dokumentární seriál.

1) Jenom tři americké letadlovky, postavené ještě před válkou, se probojovaly na konec druhé světové. Enterprise byla jedna z nich.

2) Zároveň se nejvíce zasloužila o vítězství v Pacifiku. S dvaceti bitevními dekoracemi šlo dokonce o nejaktivnější plavidlo celé války! Dokonce se dočkala i čestného ocenění od britské admirality, jediného pro zahraniční loď za 400 let historie anglického námořnictva.

3) Válku přitom neprošla vyhýbáním se se první linii. Třikrát Japonci oznámili, že Enterprise potopili, a pokaždé z toho přece jen vyvázla. Dostala díky tomu přezdívku "Šedý duch".

4) Účastnila se i zlomové bitvy o Midway, při níž Američani otočili průběh války o Tichomoří.

5) Během bitvy v Leytském zálivu byla Enteprise přímo zasažena při útocích kamikaze. Jeden z náletů dokonce zvěčnil jeden z válečných fotoreportérů. Přežila všechno.

6) Přitom však během poslední významné bitvy o Iwo Jimu zvládala nálety kontinuálně podporovat pozemní operace. Život na palubě se nezastavil ani na okamžik.

7) Na vrcholu sil na ní během války našlo domov 2217 členů posádky. Plavidlo rovněž neslo až 90 bitevních a stíhacích letounů.

8) Ani po válce se Enterprise nenudila. V rámci operace Magic Carpet se účastnila masivního transportu Američanů domů z poválečné Evropy. Na jeden zátah převážela 10 tisíc pasažérů, uprostřed Atlantiku však plavidlo dostihla obrovská bouře a posádka dokonce krátce zvažovala, že bude muset vyhlásit opuštění lodě.

9) Nakonec šla Enteprise do důchodu jenom 9 let po počátku své aktivní služby, v roce 1947. O dekádu později byla nakonec po průtazích sešrotována…

10) Vytrvalost se však se jménem Enteprise dědí. Její nástupce, jaderná letadlová loď USS Enterprise (CVN-65) se totiž teprve letos odebírá do svého důchodu po neuvěřitelných 51 letech služby. Příštích deset let tak žádná loď jménem Enterprise nebude křižovat oceány. Už nyní má však jméno Enteprise zarezervovaná budovaná supermoderní letadlovka třídy Gerald R. Ford.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný