4. září 2015 08:00

Má někdo na Hermionu? Vybíráme 6 nejlepších filmových čarodějek!

Tyhle krasavice vás očarují!

Vskutku netradiční pojetí lidové pohádky o Jeníčkovi a Mařence vám v sobotu večer na lopatě přišoupne Prima COOL. Jízda jménem Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic se totiž soustřeďuje na titulní dvojici poté, co dospěje do bujarých tvarů a se všemožnými udělátky se takříkajíc “po vanhelsingovsku” vydá narazit na kůl všudypřítomné čarodějné hlavy! V roli hlavní čarující záporačky se nám tu představí kráska Famke Janssen (Jean Grey z X-Menů) a rozhodně svému zdejšímu řemeslu dělá čest. Snad pro čarodějofóbní předlohu filmu je však její zdejší postava přece jenom trochu příliš bestiální. Čarodějnice ve filmu totiž už dlouhou dobu neplatí za bestie, ale naopak sympaťandy.

Čarodějky z Eastwicku

I když trochu podvádíme, protože čarodějnice jsou tady tři a nikoliv jedna, jenom málokteré filmové čarodějky platily za takové grácie jako ty z Eastwicku! Na nápaditosti jim totiž přidala především skutečnost, že o svých kouzelnických schopnostech původně nevěděly - když tak k sobě přivábily muže svých snů s tváří a doslova ďábelskými grimasami Jacka Nicolsona, bylo to překvapivé nejen pro diváka, ale i je samotné.

Čarodějky z Eastwicku jsou především vztahovou komedií než hororem, netradiční kulisy však z filmu činí pošušňání i pro běžného diváka. Byť tu příliš kouzlení nenajdeme, největším zaklínadlem je zdejší magicky příjemná nálada.

Hermiona Grangerová

To s Hermionou míříme do mnohem čarovnějších vod. Asi nelze dost dobře sepsat přehlídku čarodějnic a zapomenout při ní na svět Harryho Pottera! Jenže koho zvolit? Nakonec jsme namísto experimentování nebo zlodušic zvolili starou, dobrou a navždy elegantní Hermionu.

Nejenže totiž bojovala za práva šprtů v době, kdy nerdi byli ještě nadávkou a nikoliv lichotkou, ale navíc je z hlavní velké trojice nejschopnější. A taky nemá smysl zastírat, že z ní vyrostla daleko nejzajímavější a nejkrásnější labuť!

Zlá čarodějnice ze západu

Zapomenout nemůžeme ani na klasiku v podobě potvory z Čaroděje ze země Oz a navazujících látek. Tuhle zelenou bestii totiž můžete znát nejen v původním filmu z roku 1939, ale i ze seriálu Once Upon a Time nebo z předloňského bojáku Mocný vládce Oz, kde si ji zahrála Rachel Weisz.

Jasně, vzhledem k pohádkové stylizaci není Zlá čarodějnice ze západu nikdy úplně synonymem Satana. Její původní zjev z konce 30. let - černý hábit, odpudivá kůře a především špičatý klobouk - ale na další dekády ovlivnil způsob, jakým byly filmové čarodějnice zobrazovány. A minimálně kvůli tomu (v kombinaci v bestiálním přehráváním každé její představitelky) si své místo na čarodějném Olympu plně zaslouží.

Královna Lamia

Mnoho v jádru ďábelských filmových čarodějek se snaží tvářit jako femme fatale, ale snad žádné jiné se to nepodařilo tak mocně, jako Michelle Pfeiffer v trestuhodně zapomenutém bijáku Hvězdný prach. Její záporačka opět třímá pohádkové otěže, je však krutopřísně nekompromisní, elegantní a pomstychtivá tím správným způsobem.

Filmové čarodějnice to dnes nemají snadné - byly příliš dlouho látkou pohádek a hororů, než aby něčím překvapily. Milfoidní Lamia však zaujmout bezesporu dokázala.

Kdyby se čarodějnice Famke Janssen více inspirovala u vybrané čtveřice, možná by Jeníček a Mařenkou okamžitě skončili na rožni. Sami ale sledujte, jak se vlastně nebohé magičce bude dařit. Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic vyrazí do lesů už v sobotu ve 22.05 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný