3. července 2014 21:30

Mise na Mars: jak je to doopravdy?

V neděli večer jate na Prima COOL mohli sledovat výlet na Rudou planetu v režii kultovního Briana De Palmy. Jak je to ale ve skutečnostmi s možnostmi přistát na Marsu?

Píše se futuristický rok 2020 a první lidská mise přistává na Marsu. Historická výprava se však záhy mění v tragédii poté, co odhalí mimozemský artefakt, který většinu členů zabije. Brzy na to je ztraceno spojení.

Země se však nevzdává a vysílá záchranou výpravu. Co odhalí na Rudé planetě? Přežil někdo první kontakt? Kdo byli vlastně oni marťani? A dorazí záchranáři vůbec na své místo?

Tak alespoň zní zápletka sci-fi filmu Mise na Mars, jenž se na COOLu rozjela v neděli po osmé večerní. A věřte nebo ne, bude to dost možná zajímavější let na Rudou planet, než ten skutečný.

V realitě se psal se rok 2000, když režisér Brian De Palma, jehož můžete znát i pro režii původní Carrie, slavné Zjizvené tváře nebo první Mission: Impossible, vydal tuhle svoji poctu snímku 2001: Vesmírná odysea.

De Palma sáhl po paletě populárních herců. Jediného přeživšího z první výpravy si zahraje Don Cheadle (Hotel Rwanda, Iron Man 2), členy záchranářů pak Gary Sinise (Kriminálka New York), Tim Robbins (Slez ze stromu) a Connie Nielsen (Nymfomanka).

O čtrnáct let později se zdá, že skutečná mise na Rudou planetu je v ještě větším nedohlednu než při premiéře Mise na Mars. Nenechte se však mýlit, připravili jsme pro vás rychlokurz skutečných plánů, které si můžete při sledování Mise na Mars přehrávat v hlavě!

A vězte, že je to daleko vtipnější než výplody scenáristů...

Šance číslo 1: manželský pár v lodi obalené exkrementy

Pokud vše vyjde podle plánů (a že to není vůbec jisté), už za čtyři roky by se k obletu Rudé planety mohl vydat manželský pár. Jednalo by se o turisty, kteří by si letenku zčásti zaplatili, zčásti by jim misi hradil milionář a první vesmírný turista Dennis Tito. Jejich loď by měla být „vypůjčena od NASA“, žoviální pointou celé narychlo sesmolené mise je pak skutečnost, že přídavný nafukovací modul by měl stěny zesílené proti záření pomocí exkrementů posádky

Šance číslo 2: namísto vlád poletí soukromníci

Miliardář Elon Musk, přezdívaný „skutečný Iron Man“, se nedávno nechal slyšet, že kdyby NASA plánování letu na Mars trvalo moc dlouho, rád by převzal otěže letu se svou vlastní lodí Dragon V2 (či budoucí verzí). Muskova společnost SpaceX aktivně pracuje na nových, levnějších možnostech cest na oběžnou dráhu. Tyto mají šanci poprvé od Gagrinova letu skutečně revolučně srazit cenu letenky do kosmu. Musk tak není bez šance. Bylo by jistě zajímavou tečkou za dosavadními lety do kosmu, kdyby na Rudé planetě poprvé přistála soukromá společnost a nikoliv stát.

Šance číslo 3: Mise na Mars jako reality show

Podobně soukromně to vidí iniciativa Mars One, která se nezdráhá rovnou plánovat trvalé osídlení Marsu! Má se tak stát už v roce 2023 (podle současných a velmi nejistých plánů), to celé jako jednosměrná mise pozemšťanů. Celá kolonie by s roky postupně rostla a musela by jinak být poměrně hodně samostatná – nikdo si není jistý, jestli na něco takového dnes vůbec existují technologie. Většina financí by jinak plynula z všudypřítomných kamer, které by život osadníků přenášely na Zemi a vytvořily tak největší reality show historie!

To celé samozřejmě za předpokladu, že na Mars dříve "před námi" nedoletí Čína, nebo že se NASA nakonec nezmátoří... Skutečná mise Mars bude zkrátka daleko kontroverznějším a bizarnějším podnikem, než jak jsme se to vše naučili vnímat z množiny filmů.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný