28. srpna 2015 09:00

Na co se chodilo před Pánem prstenů: 8 nezapomenutelných fantasy klasik

Předtím, než přišla novodobá fantasy, vypadalo filmové čarování docela jinak.

Barbar Conan byl jen počátek. V neděli večer totiž zasekne nejvysvalenější pořízek Hyborie svůj meč do našeho programu už podruhé - a to snímkem Ničitel Conan z roku 1984! Jak už to tak bývá, více než tři dekády staré pojetí fantasy filmů zde vypadá notně jinak, než jak by Conan vyhlížel dnes. I proto má ale Ničitel Conan stále své kouzlo. Na druhou stranu, totéž se dá říct i o řadě fantasy trháků natočených během jeho přelomové dekády. Kopie Conana i dojemné pohádky vám v našem přehledu sedmera z nich ukáží, že fantasy uměla být parádním pošušňáním i v éře před filmovým Pánem prstenů nebo Hrou o trůny!

7) Rudá Sonja

Ženská verze Barbara Conana dokonce kvůli popularitě přikoupila i Arnieho, výsledkem je však spíše průměrná pokoukaná. Koho ovšem bavil Conan, ten si Rudou Sonjou přesto může zmírnit absťák - hlavní hrdinkou je zde sice Brigitte Nielsen, záporačku ale hraje Sandahl Bergman alias Conanova první láska!

6) Highlander

Highlander není čistokrevná fantasy - podstatná část filmu se ostatně odehrává v současnosti, respektive realitě špinavých 80. let 20. století. Množina flashbacků do feudálního Skotska a schizofrenní přítomnost soubojů na meče ale filmu přesto dává neopakovatelný šmrnc fantasy zážitku. Takovýhle žánrový mix by byl originální i dnes!

5) Souboj titánů

Naopak zcela pohádkovými kvalitami oplývá kultovní Souboj titánů z roku 1981. Snímek, který v dětství stražil mnohé z nás, patří k tomu nejlepšímu, co mohly divákovy naservírovat nedigitální triky. Byť jsou si oba filmy s Conanem notně vzdálené, spojuje je působivá atmosféra neopakovatelného filmového dobrodružství!

4) Pán šelen

Vliv Barbara Conana je znát nejen na inspiraci dalšího vývoje žánru, ale i na přímé inspiraci velmi, velmi podobných kopií. Takový Pán šelem z roku 1982 jej kopíruje dost bezuzdně - a to včetně ultrasvalnatého hlavního hrdiny nebo příběhu vycházejícího ze zkázy rodné vesnice. Tentokrát však hlavní geroj krom meče ovládá i zvířátka...

3) Willow

Ve svém půdorysu je Willow čímsi mezi Pánem prstenů a Sněhurkou - zdejší story o pronásledovaném dítěti předurčeném svrhnout zlou královnu, kterého se ujme ošklivý trpaslík, čerpá vydatnou porci nápadů od klasik žánru. Willow se ale nebojí zůstat plně na straně pohádek a nikdy nezamíří do hájemství Conana. O to více dnes může jako film plný humoru a naivního dobrodružství diváka překvapit!

2) Nekonečný příběh

I když je také Nekonečný příběh na míle vzdálený conanovské řezničině, těžko byste v 80. letech hledali fantasy, která by se tak mocně podepsala na masách diváků. Pohádkový příběh o dospívání se dnes plně nachází ve fantasy ghettu - příliš mu nesvědčily ani staré efekty, ani pohádková atmosféra. Hledáte-li ale fantasy, která na další dekádu udávala tep doby, v Nekonečném příběhu narazíte na to pravé ořechové.

1) Princezna Nevěsta

Do třetice zavítáme spíše mezi pohádkové příběhy, tentokrát však proti nim nemůže nikdo nic namítnout. Princezna Nevěsta má totiž šarmu a elánu jako málokterý film! Dovede být hororová i ironická, akční i zamilovaná a především sebeparodická. Tenhle totální protipól Conana si místo po boku velikánů fantasy 80. let plně zaslouží!

A slibovaná osmá osmdesátková fantasy? Tou je přece samotný Conan! Jeho druhý díl pod jménem Ničitel Conan začíná na Prima COOL už v neděli večer ve 20.00!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný