15. září 2015 10:00

Od Bouřlivých dnů k Rivalům: 4 nejlepší filmové závody

Kdo se nejvíc předvedl za filmovým volantem?

Stejně jako fotbal, hokej nebo jakýkoliv jiný sport, který je zábavný naživo (leč o to těžší na zachycení kamerou), to mají filmové závody u diváků velmi těžké. Nestačí totiž kameru jenom nechat běžet, aby zabírala burácející motory a mačkající se plech. Je třeba umu a talentu režiséra! Můžete si však být jisti, že ve středu běžící Zátaras, jeden z prvních pořádných filmů Vigga Mortensena a remake závodní klasiky Vanishing Point, umí závodění naservírovat s pořádným gustem. I on však musí brzdit před vybranou čtveřicí těch nejlepších civilních závodů! Uhodnete, který snímek dojel do cíle jako první?

4) Bouřlivé dny

Byť na našem území nejsou závody NASCAR tak populární jako v Americe, i našinec musí ocenit velmi solidní závodní snímek Bouřlivé dny od Tonyho Scotta. Tom Cruise si zde zahraje svého typického floutka, který dostal nadělenou jak porci talentu, tak i značnou míru arogance. Klacky pod nohy mu však hodí brutální havárie a následná těžká rekonvalescence.

Tenhle "Top Gun pro milovníky aut" je jak předvídatelný, tak zároveň i parádně natočený. Chybět nemůže romantická linie Cruise s Nicole Kidman, jeho tehdejší manželkou, ani pořádná porce skoro až erotického mazlení kamery s pořádně nabušenými autíčky!

3) Grand Prix

Spousta záběrů z pohledu řidiče formulí a vysokootanového realismu – to přinesl prototyp závodního filmu, Grand Prix z roku 1966. Tenhle ultimativní epos o závodu Formule 1 ale právě díky mile obstarožní atmosféře i staromilskému způsobu natáčení umí zvednout adrenalin!

V době před příchodem triků museli filmaři všechny závody nasnímat se skutečnými vozy a bez sebemenší další pomoci. Jasně, Grand Prix díky tomu dýchá kapku konvenčnějšími záběry, ale i neochvějným realismem. Navíc právě tenhle film stál na počátku automobilových honiček – dost možná se tu notně inspiroval o dva roky pozdější Bullittův případ, tedy film, který založil módu složitých automobilových střetů mezi policajty a lupiči.

2) Auta

Po neochvějně autentickém filmu se teď překlopíme přesně na opačnou stranu. Auta určitě žádnou cenu za praktické triky a uvěřitelné kulisy nezískají – tenhle animák od Pixaru o závodní káře, která omylem skončí ve vesnici plné vesnických aut i krásné autice, se ale o něco podobného vůbec nesnaží.

Přesto, nebo právě proto, však servíruje nejbenzínovější atmosféru široko daleko! Auta jsou pohádkou bez pitvoření i bez negativního nádechu, který je s tímhle žánrem často spojen. Jenom málokterý film tak dokonale zachytil srdce automobilového závodění jako tenhle animák!

1) Rivalové

Leitmotiv realismu si neodpustíme ani na konec. Co může být totiž věrnějšího, než film podle skutečné události? A existuje-li jeden režisér, který umí ze skutečné látky udělat fascinující podívanou, pak je to rozhodně Ron Howard – krom Rivalů i režisér Apolla 13 nebo Čisté duše.

Vše, co Rivalové popisují, je příběh závodění mezi playboyem Jamesem Huntem a fanatikem Niky Laudou o to, kdo z nich je ve Formuli 1 lepším závodníkem. To celé tak, jak se příběh během 70. let doopravdy odehrál. Osud tomu chtěl, že se právě tenhle příběh dočkal vskutku pozoruhodné pointy. A v Rivalech talent Rona Howarda dokázal, že se divák skutečně cítí být svědkem historie závodění.

Jestli však Rivalové o něčem skutečně vyprávějí, pak o tom, že nebýt první v cílové rovince může být taky zážitek. Ostatně stejně jako Zátaras. Dejte si ho na Prima COOL ve středu ve 23.20.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný