11. září 2015 14:00

Od Constantina k Exorcistovi: 6 filmových hrdinů, kteří bojovali se samotným ďáblem

Pán pekel a jeho nohsledi jsou ultimativní záporáci!

Byť tomu název nenapovídá, hrdinové Ospalé díry se budou v pondělí večer od 20.15 zabývat čímkoliv, jenom ne klimbáním! I když totiž Abbie a Ichabod konečně třímají zbraň schopnou sejmout Molocha, musejí vyřešit věru nepříjemnou hádanku, kdo z nich při jejím použití ztratí svou duši. Naštěstí v tom nejsou sami – filmy o tom, jak se osamělý hrdina postavil samotnému satanáši či jiným pekelníkům, totiž nápadně často končí na podobně smutné notě. Vypíchli jsme šest těch nejlepších.

Constantine

Film: Constantine

Je to už deset let, co se nám věčný kuřák a tak trochu antihrdina John Constantine představil ve stejnojmenném filmu vzniklém na základě komiksu Hellblazer. Díky své schopnosti vidět démony i anděly bojoval s tím, co do naší reality prosákne z pekla, doufaje, že mu tam nahoře odpustí jeho dávný pokus o sebevraždu. Na konci filmu se Constantine postaví tváří v tvář samotnému pánovi zespodu, který si chce vzít jeho duši, celé to však díky intervenci shora skončí stylovým prostředníčkem. Předloni mimochodem na motivy komiksu vyšel seriál, který se sice předlohy držel o něco věrněji, neměl však dlouhého trvání.

Kevin Lomax

Film: Ďáblův advokát

Starý ďábel Keanu Reeves nemůže chybět ani u našeho druhého filmu, tentokrát je ale jeho role o něco netradičnější. Namísto hrdiny s kvérem a zaříkávadly je totiž Kevin Lomax pouhým setsakra dobrým právníkem. Právě kvůli tomu si ho najme bohatý klient s bestiální tváří Al Pacina, jenž potřebuje dokonalou bezpáteřní svini schopnou obhajovat i ty nejjasnější zločince. Lomax postupně sklouzává stále hlouběji do hrdla pekel, pro diváka nicméně odhalení Al Pacinovy postavy jako skutečného satana není nikterak překvapivé! Staříkovy zdejší kreace jsou totiž jedním z nejlepších hereckých přednesů pána pekel, jaké jsme kdy viděli.

Rosemary Woodhouse

Film: Rosemary má děťátko

Čas od času se filmaři rozhodnou natočit film o pekelnících i bez Keanu Reevese. Snímek Rosemary má děťátko z roku 1968 je právě takovým šíleným úletem. Dokonalá Mia Farrow si zde zahrála mladou manželku v domácnosti, která po prapodivném snu o znásilnění obludou začne nosit velmi netradiční dítě – samozřejmě budoucího antikrista. Thriller o jednom komplikovaném těhotenství se stal modelem nové generace hororů, v nichž namísto duchů postavy straší nějaká metafora jejich vlastního těla (o dekádu později totéž zrealizoval třebas Vetřelec). A právem umí dodnes nahnat husinu.

Otec Lankester Merrin

Film: Exorcista

Rosemary společně s panikou kolem satanistů ovlivnila hned několik dalších filmů. Především během 70. let tak bylo téma ďábla notně populární a podepsalo se i nad vynikajícím prototypem "nechutného" hororu Exorcista (alias Vymítač ďábla). Tentokrát za prapodivné dítě nemůže netradiční početí, nýbrž staré dobré posednutí temnými silami. A ať už jde o epické zvracení nebo masturbování krucifixem, Exorcista sám o sobě právem vytvořil celou baterii klišé souvisejících s vymítáním.

Robert Thorn

Film: Přichází Satan!

Jak napovídá název, problematické to budou mít i hrdinové tohoto snímku z roku 1976. Opět je ve hře zvláštní dítě, kolem něhož dochází na nevysvětlitelné problémy. Lidé za zvláštních okolností umírají, a vždy je poblíž malý klučina Damien. Pomalu gradující atmosféra toho, jak jeho adoptivní otec Robert Thorn (Gregory Peck) nakonec dojde zjištění, že vychovává satanáše, řadí Přichází Satan mezi nejlepší horory, jaké kdy vznikly!

Jericho Cane

Film: Konec světa

Stejně jako satan nakonec v Bibli dojde porážky (což víme z dokumentů na Zoomu), i náš seznam završíme optimističtěji. Po depresivních a povětšinou špatně končících hororech totiž stojí za to skončit filmem, v němž se Arnie vybavený kulometem vydá sejmout satanáše. I když se konec ani tentokrát neobejde bez obětování hlavního hrdiny (sorry, ale měli jste na nakoukání 16 let), finále je nakonec vlastně stejně vlažně optimistické jako v případě Constantina.

Dokud snímky o boji s peklem končí jenom smrtí hlavního hrdiny a nikoliv apokalypsou, je to ještě příjemné překvapení. Jak to dopadne v Ospalé díře, se dozvíte v pondělí ve 20.15 na COOLu.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný