31. července 2015 08:00

Od iPhonu ke koňským burgerům: 9 zásadních událostí, které předpověděli Simpsonovi

Ukázalo se, že Simpsonovi jsou solidní křišťálovou koulí!

Bylo by jednoduché označit trampoty žluté rodinky jenom na výplod scenáristů kresleného seriálu, který je zcela odtržen od reality. Ostatně, právě nesmyslné příběhy dříve mnohým kritikům Simpsonových vadili nejvíce. Za své čtvrtstoletí ve vysílání ale Simpsonovi mnohokrát prokázali nejen schopnost vtipně ironizovat realitu, ale i předpovědět budoucnost!

9) Řecká finanční krize

Tohle je sice trochu podvod, protože v době vysílání už epizoda vycházela z existující finanční krize v jižním státě EU, přesto se nám idea, že Unie dá Řecko na eBay, tak nějak stále permanentně vrací do oběhu…

8) Návrat studené války

Další evergreen, a tentokrát už docela solidní trefa – sami si jistě pamatujete na gag, v němž na Rudém náměstí z alegorických vozů vyjedou tanky a Lenin začne znovu pochodovat,, který trochu mimikuje loňské obnovení nepřátelství mezi Ruskem a Západem. Krom toho jiná epizoda Simpsonových ukázala brutálně devalvující kurz Rublu, podobně jako tomu bylo loni v prosinci.

7) 11. září 2001

OK, ne snad, že by Simpsonovi před rokem útokem na Světové obchodní středisko natočili epizodu o tom, jak to do něj chtějí teroristé nabořit s letadly – takhle přesnou předpověď si v březnu 2001 dovolil jen spin-off Akt X jménem The Lone Gunmen. Datum útoku skrze obálku průvodce po New Yorku, v níž číslo devět spolu se siluetou obou mrakodrapů vyčaruje datum ikonického útoku, přesto Simpsonovi vypíchli nápadně přesně!

6) Útok tygra v televizním pořadu

Tygře, seznam se s dvojicí exotických pánů. Pánové, seznamte se s tygrovými zuby. Deset let před tím, než polovinu iluzionistického dua Siegfrieda & Roye brutálně pokousala jejich vlastní šelma, předpověděli Simpsonovi celou tragedii v krátkém skeči.

5) Aféra kolem koňského masa v potravě

Jak vidno, obavy z obsahu potravy nemáme jen my ve střední Evropě. Skandál s přidáváním koňského masa do jídla měla v roce 1994 i springfieldská základka, stejně jako v roce 2013 britský Burger King. Jestli bylo v porcích z druhého případu k dostání i více varlat, není bohužel známo.

4) Hraní Farmville

Není krásné si uprostřed betonové džungle vyrazit na svou vlastní virtuální farmu? Stejná idea, jaká zpopularizovala Farmville, stála zřejmě i u zrodu simpsonovského gagu o hře plné stříhání živého plotu a dalšího zahradničení. Bonusovou předpovědí jsou i helmy virtuální reality. Jak dlouho tak může trvat, než vznikne klon Farmville pro Oculus Rift?

3) "Rozbitá" volební budka

Když Homer v roce 2008 zmáčknul na volební mašině Baracka Obamu a zvolil tak Johna McCaina, ještě tvůrci zřejmě netušili, že na stejnou nehodu (?) dojde o čtyři roky později během skutečných prezidentských voleb!

2) Syrská občanská válka

Psal se rok 2001, když Bart a zbytek jeho formace v epizodě Nová chlapecká kapela (doslova) přeletěli nad neznámými arabskými povstalci. Jejich džíp přitom ukrýval vlajku, kterou si o dekádu později za svou vzali povstalci během syrské občanské války. Vzhledem k obsahu epizody a vojenské propagandě je navíc výskyt vlajky "důkazem" pro konspirační teoretiky o americkém vlivu na syrský konflikt. Na ně si člověk jen tak nepřijde!

1) Smartphone Applu

Jasně, chytré telefony předpovídal kdekdo. Třeba první tablet byl už ve sci-fi 2001: Vesmírná odysea z roku 1968. Ne každý ale úspěšně vypíchl značku produktu tak, jak Simpsonovi v gagu o dobře známém jablíčku...

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný