7. prosince 2015 11:00

Od rovníku za polární kruh: 3 nejlepší speciály Top Gearu!

Díly, které byly víc než jen automobilovou zábavou.

Připravte se na konec jedné éry - v úterý ve 20.15 vám na Prima COOL představí nechvalně známý Patagonský seriál pořadu Top Gear. Díl, který vyvolal mezinárodní politickou rozepři mezi Británií a Argentinou, a kvůli němuž musel štáb svinským krokem utíkat od davu rozvášněných veteránů, byl poslední velkou událostí, na níž došlo před vyhozením Jeremyho Clarksona z Top Gearu. A to je ideální příležitost si připomenout nejen jeho průběh, ale i další dva nezapomenutelné speciální díly. Uhodnete, který z nich se umístil na vrcholu?

3) Patagonský special

Daly by se jistě najít speciály, které jsou objektivně povedenější - s tím Patagonským však bude navždy souviset neslavný duch kontroverze. Při své výpravě skrze Argentinu se totiž štáb dočkal protestů místních, původně kvůli SPZce upomínající na války o Falklandy, později zjevně čistě z hecu.

Situace vyvrcholila obklíčením hotelu rozvášněnými davy a doporučením policie opustit stát. Zatímco trojice hlavních hvězd odletěla letecky, konvoj se štábem byl po cestě do sousedního Chile několikrát napaden a nechal za sebou pár vozů. Ačkoliv oficiálně za Clarksonův vyhazov může až "incident s večeří", mezinárodní kauza vyvolaná tímto konkrétním speciálem také sehrála významnou roli ve změně formátu pořadu.

2) Botswanský speciál

Zatímco v posledních letech se nejen speciály nemohly obejít bez kapky kontroverze, zpátky v pradávné 10. řadě bylo vše jinak. Speciál z Botswany, jeden z nejlepších dílů Top Gearu vůbec, v sobě dokázal nakombinovat výzvu testování levných bouráků (cílem bylo přejet stát za 1500 liber) spolu s fascinujícím výhledem na nádherné africké scenérie.

Spousta kultovních momentů Top Gearu čerpá sílu ze vzájemného hašteření a soupeření kluků, stačí vzpomenout na detonační vlakovou výzvu. Ale Botswana, ta byla naopak narvaná duchem přátelství a spolupráce. Právě pro okamžiky jako byla Bostwana si většina z nás Top Gear tak zamilovala.

1) Polární speciál

Desátá řada z roku 2007 byla vůbec plodným obdobím tvůrčího nadšení, před výletem do vyhřátých plání totiž tým navštívil magnetický severní pól! Na výpravu, která by ještě před sto lety potřebovala podpůrný tým sebevrahů, tentokrát stačila upravená Toyota Hilux.

Spíše než automobilové krásy však stála v popředí nádhera přírody i výzvy dané prostředím. Od tenkého ledu ,přes mráz, až po vzájemné třenice patří návštěva nejsevernějšího místa planety právem na absolutní vrchol toho, co Top Gear pod Clarksonovým vedením vyplodil!

Výborný Patagonský speciál Top Gearu pokračuje v úterý ve 20.15 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný