16. října 2015 10:00

Od Titanicu k Armageddonu: 6 nejbrutálnějších filmových katastrof

Města se budou třást, lidé se budou hroutit.

S katastrofami je to jako se zimou – je skutečně velmi nepříjemné je přímo pocítit na vlastní kůži, přesto se však nemůže nikdo zbavit touhy koukat na to s odstupem, ideálně skrze sklo. Právě voyery katastrof snad ukojíme v pondělí večer skrze snímek Věž v plamenech, který na COOLu strartuje od 23.10. Již z názvu je patrné, že tenhle biják cituje to nejlepší z katastrofického žánru, totiž prastarý film Skleněné peklo. Jak však roky plynuly, stoupala i touha režisérů katastrofických bijáků po destrukci stále větších kulis. Poznejte, jak moc se rozšoupli na šestici nejbrutálnějších katastrofických bijáků – těch, které zůstaly komorní, ale i těch, které pomačkaly celou planetu!

Skleněné peklo

Počet obětí: 34 lidí

I když Skleněné peklo z roku 1974 svým počtem obětí nezvýšilo kurz akcií pohřebních služeb, právě tenhle snímek o požáru v mrakodrapu je zodpovědný za propagaci žánru katastrofických filmů jako takového. Jeho tempo je pomalejší, akurátní ke své době, o to dusnější atmosféra je ale výsledkem. Každé úmrtí na plátně proto diváky vyšokuje až do morku kostí!

Titanic

Počet obětí: 1517 lidí

Po dlouhou dobu nejvýdělečnější film všech dob (než ho Cameron překonal Avatarem) sice své katastrofické já přizná až v poslední třetině, čekání se ale opět vyplatí! Více romantických filmů, jakým je po většinu stopáže i Titanic, by totiž podle nás mělo končit destrukcí všech a všeho viděného ve filmu, včetně poloviny ústředního páru.

Armageddon

Počet obětí: 16 lidí + pár milionů

Byť režisér Michael Bay na kameře ukáže pouze 16 úmrtí, z částečné destrukce center New Yorku a Paříže a skoro úplného zničení Šanghaje (město o víc než 20 milionech lidí) si lze odvodit číslo podstatně vyšší. Tomu nejhoršímu naštěstí zabránil tým naftařů ve skafandrech!

San Anderas

Počet obětí: 5 až 15 milionů lidí

Letošní kinohit zrušil pomocí očekávaného velkého zemětřesení západní pobřeží USA, spíše než na destrukci se ale jeho story zaměřovala na osud jedné rodiny. Zatímco si Los Angeles a San Francisco (a nutně i zbytek pobřeží) nejprve projely mlýnkem devítkového až desítkového zemětřasu i následnou vlnou tsunami, záchranář z povolání The Rock posedle zachraňoval svou dcerku, traumatizujíc kalifornské diváky svou lakotou.

Den poté

Počet obětí: minimálně miliarda lidí

Je to skoro ironické, ale více než zemětřesení nebo dopady asteroidů musel zabíjet i bleskový příchod doby ledové v klimatickém katastrofáku Den poté. Ve filmu postihne nová doba ledová většinu Evropy (populace 742 milionů), dvě třetiny Severní Ameriky (populace 356 milionů) a skoro celou pevninskou Čínu (populace 1,3 miliardy). Japonsko (126 milionů) je pod sněhem dočista celé.

I za velmi optimistického odhadu, že se podařilo v chaosu evaukovat polovinu populace těchto území (a v uprchlických táborech nikdo neumřel), by nevinný Emerichův film o rizicích změny klimatu zrušil 1,2 miliardy lidí, pravděpodobně mnohem více. No vidíte, a to vám do dneška přišlo, že to jeden z nejvlídnějších katastrofáků, co?

2012

Počet obětí: 7 miliard

Ronald Emerich si však na podobném přístupu postavil živnost. Při kompletní globální očistě v 2012 sice dojde na zemětřesení o úrovni milion stupňů Richterovy škály (nebo tak nějak) a na tsunami vyšší než Everest, stesk po starém světě ale příliš necítíte. Snímek ostatně končí vesele na palubě supermoderních arch, kde přeživší elita pozoruje krásný západ slunce!

Prostě konec dobrý, všechno dobré. Tedy alespoň pro některé. Takový je už ale v katastrofických filmech osud. Ostatně posuďte, jak dopadne i Věž v plamenech – v pondělí na COOLu od 23.10.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný