31. května 2015 01:00

Od Wolverina k Van Helsingovi: Připomeňte si 6 nejzajímavějších rolí Hugha Jackmana

Než se stal Wolverinem, Hugh ještě dlouho hledal tu správnou hereckou polohu.

I když se Hugh Jackman doslova narodil pro roli x-menovského mutanta s kovovými pařáty, trvalo dlouho, než se tenhle australský nadsamec uvelebil ve své nejkultovnější roli. Jackmanovo mládí i pozdější průzkum vážnějších rolí v jeho kariéře vyčarovaly řadu postav, které nám dnes k jeho mutantí fazóně příliš nepasují. Jedním z nich je i démonobijec Van Helsing ze stejnojmenného filmu z roku 2004, který si můžete v neděli večer připomenout na Prima COOL. Ať už šlo o přehmaty nebo výjimečně povedené alternativy, vypíchli jsme k jeho vysílání šestici Hughových nejzajímavějších výskytů.

6) Van Helsing ve filmu Van Helsing

Nemůžeme nezačít naším nedělním příkladem. Jackman za zdejší výkon nesklidil zrovna potlesk, i sám film ostatně ve své druhé polovině ztrácí páru. I přesto je však rozkošné pozorovat, jak mocně se steampunkový Van Helsing liší od krutopřísné drsnosti Wolverina. Zdejší rotační kuše je navíc udělátko, kterému se divíme dodnes!

5) Stanley Jobson ve filmu Operace Hacker

I kontroverzní kvality Van Helsinga navíc blednou ve srovnání se starší otřesnou Operací Hacker (v originále Swordfish, protože český divák by asi jinak nepochopil zápletku), kde namakané zvíře Hugh hraje… počítačového hackera, jehož nerozhodí ani blonďatá hlava v klíně. Tenhle bizár nezachránila ani odhalená Halle Berry!

4) Jean Valjean ve filmu Bídníci

Když se posuneme se na kole času dopředu, spatříme další nedávnou inkarnaci Hugha v muzikálu Bídníci. Vzdor pochybnému výsledku byl však krákající Hugh zdaleka tím lepším na celém opusu. Ostatně, jeden čas akutně hrozilo, že Jackman za svůj zdejší výkon dostane i Oscara!

3) Vincent Moore ve filmu Chappie

Hugh ze sebe za wolverinovská léta smyl veškerá negativa související s mladickými přešlapy a všichni si ho zamilovali. Loni se tedy rozhodl trochu narušit svou popularitu skrze roli záporáka v jihoafrické variaci na Číslo 5 žije jménem Chappie. A to nejen tím, že tu byl za zloducha, ale také zdejším šíleným účesem…

2) Wolverine, sága X-Men

Ani Logana jsme nemohli úplně vypustit. Pozoruhodné na Hughově průlomové a nejznámější roli jsou však především původní recenze na první X-Meny – ty totiž Hughův zdejší výkon přirovnávají k mladému Clintu Eastwoodovi, což je už setsakra velká pocta!

1) Robert Angier ve filmu Dokonalý trik

V rohu všech známějších výskytů Hugha Jackmana na filmovém pásu se však krčí neprávem pozapomenutá role z mindfucku Dokonalý trik. Takhle seriózního, tragické a solidního Hugha jsme nikdy předtím a bohužel ani nikdy potom neviděli. Jeho sebedestruktivní kouzelník vytvářející kopie sebe sama (sorry za spoilery, ale film je starý devět let) nás svým odhalením na konci rozložil na prvočástečky. A to tu Hugh ani nehraje šíleného vrahouna, jak je jeho dobrým zvykem…

Van Helsing začíná v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný