14. dubna 2014 13:00

Pět konců světa, na které (očividně) nedošlo

Zavzpomínejme na chvíle, kdy jsme přežili nejeden konec civilizace!

Nedělní večer byl od 20.00 na Prima COOL zasvěcen katastrofickému béčku Urychlovač zkázy. V tom došlo na apokalyptickou vizi likvidace všeho známého skrze titulní vědecký aparát.

Na podobné nápady však docházelo i při rozběhnutí skutečného urychlovače ve švýcarském CERNu – leč, jak si ukážeme, nebylo to rozhodně poprvé ani naposledy, kdy alarmisté strašili planetárním finišem.

Vítejte v článku o pěti chvílích, kdy se strašilo koncem světa, jenom aby skutek nakonec utek‘!

5) Urychlovač LHC, rok 2010

Největší světový urychlovač částic LHC má sloužit k objevu nových hlubin kvantové fyziky, odhalení smyslu života, vesmíru a tak vůbec. Přesto se před zapojením LHC objevily černé scénáře, podle kterých dá urychlovač vzniknout černé díře, jež pohltí celou planetu...

Co na tom, že nejzapálenějšími proponenty černého scénáře byla dvojice profesorů práv, která experimentální fyzice rozumí jenom o fous lépe než vaše kočka. Internetové davy apokalypse uvěřily a div se nevydaly do Švýcarska celý multimiliardový komplex rozložit na součástky (než si ony davy uvědomily, že by to znamenalo vstát od počítače). Poté, co byl LHC konečně zapojen, nejenže nedošlo na konec Země, ale naopak byl objevem dlouho hledaný Higgsův boson, který může sloužit i ke skutečně vědeckému předpovězení budoucího osudu vesmíru.

4) Náboženský konec světa, roky 1936, 1943, 1972 a 1975

Také se po každém předpovězeném konci světa cítíte drsněji než Bruce Willis? Lidé, kteří následovali předpovědi Herberta W. Armstronga, vedoucího Světové církve boha, tu šanci měli hned čtyřikrát!

Armstrong totiž právě tolikrát předpověděl konec světa podle biblického mustru – totiž nanebevzetí pravověrných oveček své církve, zatímco zbytek světské reality půjde do kopru. Ne snad, že by křesťanské vizi apokalypsy, kterou má doprovázet množina válek a Antikristův úsměv, zrovna ve 30. a 40. letech nikdo nemohl uvěřit. Armstrongovi však jeho předpovědi (zjevně) nevyšly napoprvé ani napodruhé, nic mu to však nebránilo do konce života vyžít z darů své sektě a ještě dvakrát nahnat své věrné do očekávání věčné nebeské pařby...

3) Srážka s Halleyovou kometou, rok 1910

Nenechte se mýlit – Čeljabinský meteor znovu připomenul, že možnost apokalypsy rukou vesmírného tělesa nepatří jenom do poutavé fikce. Přesto nelze než facepalmovat nad hysterií, kterou v roce 1910 vyvolal pravidelný návrat Halleyovy komety do centra sluneční soustavy.

Nebylo to poprvé, kdy se davy bály ultimátního konce civilizace rukou právě této komety – nejblíže se ostatně Země kometě přiblížila v roce 1838. Tentokrát však vědecké studie alarmistům přímo poskytly munici. Na počátku století bylo totiž zjištěno, že ohon komet obsahuje jedovatou sloučeninu na bázi kyanidu. A Země měla v roce 1910 projít právě ohonem Halleyovky. Vědci jedním dechem dodali, že koncentrace jedů v ohonu komety je titěrná a nemůže pozemšťany jakkoliv ohrozit, protože se nedostane skrze naši atmosféru, lidé v čele s mnohými novináři však slyšeli jenom první část studie a květen 1910 tak strávili sepisováním plánů na poslední hodiny na světě...

2) Návrat Krista, rok 1000

Ještě jednou se vrátíme k tématu náboženství, avšak jenom proto, že nikdo jiný nemá tolik jiných příkladů strašení apokalypsou (tuny, tuny jiných provolání jsme pro potřeby pěti vybraných ignorovali). Velkým hitem bylo strašení právě v roce 999, tedy poté, co už se zaběhlo datování po (údajném, a tak i onak velmi nepřesně datovaném) Kristově zrození v roce "nula".

Oproti Armstrongovi a dalším totiž konec světa na konec milénia předpovídaly i význačné církevní autority. V éře, kdy slovo církve platilo za slovo boží, řada lidí opustila své práce, zanechala za sebou své cennosti a vydala se do pustiny. Ohlášený návrat Krista měl být zároveň datem konce světa. Paradoxem celé situace byla skutečnost, že dle současného datování se Kristus, pokud vůbec existoval, mohl klidně narodit několik let před počátkem našeho letopočtu, stejně jako řadu let po něm.

1) Mayský konec kalendáře, rok 2012

Pro podobně ujetý scénář ostatně nemusíme chodit tisíc let do minulosti, objevil se totiž sotva předloni na 21. prosince 2012. V posledních letech mu zdatně konkuroval i problém Y2K, jedině mayský konec světa však v internetovém věku vyplodil takové gigabajty článků.

Průlet středem ekliptiky galaxie, návrat planety Nibiru i vypnutí "Matrixu" naší reality: právě tak zněly mnohé nápady na to, k čemu vlastně tři dny před Vánoci mělo dojít. Na dané téma se točily filmy, tvořily webové stránky i prodávaly tisíce knih. Když se ale podíváte nalevo a napravo, můžete se heroicky poplácat po zádech, že vše inkriminované jste přežili beze ztráty kytičky.

Přesto se ze strašení koncem světa v roce 2012 dá vzít jedno důležité poučení – spíše než o realistické poučení se vždycky jednalo o parádní byznys pro několik vyvolených strašpytlů...

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný