20. října 2015 11:00

Prcičky na cestách: 5 nejlepších filmových road tripů

Vyjeďte na silnice svobody.

I ve středu večer sedneme na mašiny – s Moto cestou necestou totiž razíme na výpravu do Jižní Ameriky. Také tentokrát se vám na motorkách představí Pavel Liška, Jan Révai a Egon Kulhánek, navíc s Hanou Ptáčkovou jako speciálním hostem. Pokračují tak jejich cestovatelské slasti a strasti, které mají diváci COOLu jistě dobře zažité z řady jiných road movies. Krom naší motorkářských reality show se na silnicích odehrává řádka kultovních filmů, které definovaly vývoj filmu. Jenže není road trip jako road trip, a téma z původních filmů pro hippies začalo rychle prosakovat do komedie, sci-fi i jinam.

Bezstarostná jízda

Vrchol kvality a zakladatel road movie, to je Bezstarostná jízda, klasika z 60. let, kterou dodnes nic podobného nepředčilo. Snímek o trojici motorkářů, kteří na vrcholu éry hippies sjíždějí lajny na silnicích i mimo ně, se stal doslova etalonem kvality mezi road tripy. A pro mnohé i symbolem toho, co je to opravdická svoboda...

Eurotrip

Máte jistě pravdu, že tahle sprostá teenagerská komedie moc inteligentního humoru nepobrala. Navíc se tu cestuje vším možným včetně vlaku nebo dodávky. A v neposlední řadě, z pohledu Evropana je mnohdy dost tragické pokoukání na to, co všechno si Američani o nás myslí (nápověda: nejhůř to schytala Bratislava). Jenže přesto přese všechno máme tuhle kravinku hluboce pod kůží...

Starman

Scifárna Starman z 80. let je vlastně něco jako E.T., kdyby se namísto dětí ufounek zaměřil na vdovu, a namísto odpudivého monstra se proměnil v Jeffa Bridgese. Právě on musí jako návštěvník z hvězd po sestřelu americkou armádou projet kusem Ameriky, aby se dostal na místo setkání a vrátil se ke svým lidem. Výsledkem je road trip, který je zářným příkladem pro jiné snímky ve svém žánru!

Thelma a Louise

Jak naznačuje už Bezstarostná jízda, porušení zákona je častý start nejednoho road tripu. U Thelmy a Louise však nejde ani o distribuci drog, ani o vyloupení banky, nýbrž o zastřelení úchyláka v sebeobraně. Tragikomická feministická jízda, která následuje až do hořkého konce, je díky tomu v lecčems dočista odlišná od svých konkurentů, ale zároveň i velmi podobná tomu nejlepšímu, co mezi road movies vzniklo.

Malá miss Sunshine

Když se řekne road trip, většina lidí si pod tímhle pojmem vybaví svobodu a nespoutanost. Jenže v Malé miss Sunshine se na výlet vydá celá rodina, u níž je zdaleka nejsvobodomyslnějším jedincem šňupající děda. Namísto rodinného filmu je tak Malá miss Sunshine spíš osvobozující komedií, v níž se ironicky rejpe do všeho usedlého, co nezbytně souvisí s životem (skoro) obyčejné středostavovské rodinky.

Moto cestou necestou běží každou středu ve 20.15 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný