16. listopadu 2015 10:00

Proč už má být Sheldon po smrti? Odhalujeme 5 největších chyb v Teorii velkého třesku!

I mistři strunové teorie se občas utnou.

Asi se shodneme, že snad žádný z diváků Teorie velkého třesku od seriálu nechce třeskutě realistický příběh. Životy fyziků z MIT a servírek totiž, v ostrém kontrastu s fikcí, často nebývají přehršle zábavné! Občas to však scenáristé Teorie velkého třesku s popouštěním své fantazie notně přeženou - anebo jednoduše prokáží, že jim na rozdíl od seriálových postav matematika opravdu moc nejde. Poznejte patero příběhových z chyb první i druhé kategorie, které Teorie velkého třesku za svou fousatou historii nadrobila.

5) Howardova cesta do vesmíru

Zřejmě každý z nás přál Howardovi jeho krátký superúspěch skrze misi na Mezinárodní vesmírnou stanici. Jenže první řady Teorie velkého třesku si zároveň daly velkou práci s tím vykreslit Howarda jako chodící uzlíček chorob od mořské nemoci, přes astma a riziko srdeční poruchy, až po skoro smrtící alergii na ořechy. Je skoro zázrak, že je Howard vůbec ještě naživu, natož aby kdokoliv riskoval jeho vyslání 400 kilometrů nahoru do vesmíru, kde by sebemenší z jeho nešvarů vyústil buď ve smrt nebo minimálně v multimilionovou záchrannou misi a návrat zpátky na Zem.

4) Nikdo neumí používat solničku

Ačkoliv mají naše postavy titulů, že by se i Henryk Lahola zahanbil, je poněkud překvapivé, že dodnes nikdo z nich nepochopil princip solničky a pepřenky. Cela řada scén, kdy postavy sedí v jídelně a konzumují stravu, totiž na pravidelné bázi ukazuje, jak si solí a pepří pokrm pouhým zatřesením se solničkou. Problém je, že daná “solnička” je ve skutečnosti mlýnkem - zatřesení s tak obsahem neprovede lautr vůbec nic. Ten zůstane v nádobě. Chybka se za uplynulé roky stala skoro kultovní, takže je klidně možné, že bude jednou přetavena v běžnou zápletku. Co by ostatně lépe vystihlo mimoňství našich postav, než skutečnost, že nikdo neumí používat solničku, a vzájemně vůči sobě předstírají, že opak je pravdou...

3) Howardova máma není tlustá

Další anomálie se vztahuje k jenom výjimečně spatřené představitelce Howardovy mámy. I u ní jakoby Teorie velkého třesku občas nápadně přešlápla. V první řadě měla Howardova máma například hlubší hlas než později. Navzdory řadě záběrů na její korpulentní postavu se rovněž v 6. řadě ukázaly její relativně hubené paže. Za odlišnosti samozřejmě může skutečnost, že Carol Ann Susi, která Howardovu mámu hrála (herečka zemřela loni v listopadu), nebyla ani přehnané plnoštíhlá, ani nemohla postavě propůjčit svůj skutečný hlas. Nekonzistence zobrazení tak oblíbené postavy je ale i přesto nápadnou chybou.

2) Výtahový časový paradox

Rovněž další výtka se vztahuje k poměrně nevinnému produkčnímu přešlapu, v tomto případě časové odlišnosti - nejprve je totiž v 1. řadě jasně řečeno, že se výtah rozbil před dvěma lety, jenom aby bylo následně rozbití odhaleno ve vzpomínacím díle Upotřebení schodiště, odehrávajícím se však 7 let nazpět. Vzhledem k tomu, že rozbití při Leonardově nepovedeném experimentu sledoval Howard, je rovněž prazvláštní Wolowitzova analýza výtahu v jiném díle, kdy po dlouhé době rezignovaně dojde k tomu, že je výtah "rozbitý". Je to hlavička, když k tomu došel poté, co to sledoval z první řady! Je samozřejmě možné, že se výtah rozbil hned nadvakrát. Ale máme-li za sebe tipovat, i podruhé za to jistě mohl Leonard!

1) Kripke vrahem Sheldona

Kanadské žertíky jsou stejnou měrou zajímavé, jakožto i otravné. Jenom v Teorii velkého třesku to však mělo platit doslova. V díle Formulace odplaty ve 3. řady se všichni zasmějeme Kripkeho vtípku, kdy během Sheldonova radiového okamžik slávy do místnosti napumpuje Hélium. Problém je, že Sheldon by měl v důsledku tohoto humoru být po smrti. Hélium totiž sice legračně zmrazí hlasivky, když se ho nadechnete z balónku, nedá se však použít jako substitut kyslíku. I při nadechnutí z balónku tak připravujete své tělo o kyslík - pokud to však uděláte jednou za více nádechů vzduchu, není to (příliš) nebezpečné. Množství nezbytné k tomu, aby se Sheldonovi změnil hlas na desítky sekund, by ale muselo předtím vyplnit celou místnost na úkor vzduchu, Sheldon navíc ve scéně stále mluví a mluví, aniž by po chvíli lapal po dechu...

V důsledku toho všeho by se Sheldy velmi rychle udusil, Kripke skončil v kriminále a dalších šest řad seriálu by bylo povážlivě smutnějších, než na co jsme zvyklí. Naštěstí to tak ale nedopadlo. A tak se můžete u Teorie velkého třesku i nadále bavit, zejména od pondělí do čtvrtka ve 21.25 na Prima COOL.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný