25. srpna 2015 13:00

PRVNÍ REAKCE: Jak se povedl film Hitman: Agent 47?

Dočkal se slavný herní zabiják pořádného filmu?

Herní Hitman se podíval do kin před 8 lety a moc velká hitparáda to nebyla. V pokladnách nezůstalo ani 100 milionů dolarů a diváky ani kritiky film nenadchl, plešatý superzabiják si tak dal dlouhou pauzu. Ta končí až nyní rebootem, ve kterém Agenta 47 ztvárnil britský herec Rupert Friend. Dopadlo to tentokrát lépe? Anebo je nový film ještě horší než ten minulý? Odpověď najdete v následujících odstavcích.

Karel Ryška / Prima COOL

Herní adaptace mají už dlouhá léta smůlu a nový Hitman ji rozhodně nezlomí. Je totiž stejně hloupý a nezáživný jako ten 8 let starý, což je vpravdě fascinující výkon. Nejspíš je to stejným scenáristou, jenž stále neumí vykreslit postavy, které člověka zajímají (Skip Woods napáchal škody u i Wolverinea nebo páté Smrtonosné pasti). Svůj díl viny ale nese i debutující režisér Alexander Bach, který na začátku párkrát mrkne na herní fanoušky, jen aby pak natočil něco, co má s oblíbenou sérií společného jen hlavního hrdinu. Bach se totiž Hitmana snaží polidštit a udělat z něj tak trochu mentorskou persónu. Zároveň ho ale stále zaplétá do béčkové akce a vyšperkovaných zvratů, u nichž budete jen zoufale kroutit hlavou. Snad se za dalších 8 let dočkáme reparátu, který pochopí, v čem je Hitmanova síla. Nebo jej alespoň zasadí do hlasitého akčňáku, ve kterém se děje cokoliv zajímavého!

Hodnocení: 4/10

Matěj Svoboda / MovieZone

A prokletí trvá. Za nějakých dvacet let jsme dostali jednu, možná dvě solidní adaptace počítačových her a Hitman: Agent 47 se k nim bohužel nezařadí. A upřímně – nejspíš ani nemohl. Nudné obsazení, debutant za kamerou a scénář dostal na starost Skip Woods, který zprasil už jedničku, ale vypustil do světa i zrůdnou pátou Smrtonosnou past. Takže jo, je to mizerné i teď. Téměř zoufale natočená akce nemá nápady, příběh postrádá logiku a pohybují se v něm hrdinové, kteří jsou buď hloupí, nesympatičtí nebo hloupí a nesympatičtí zároveň. Exotický Singapur je fajn, ale když se v něm musí odehrávat příběh, který by slušel spíš novému braku Dolpha Lundgrena nebo Stevena Seagala, ničemu to nepomůže. Naštěstí Hitman není moc dlouhý, a tak na něj můžete rychle zapomenout. A doufat, že se ho nikdo nebude pokoušet oživit potřetí, to už by fandové asi nerozdýchali.

Hodnocení: 3/10

František Fuka / FFFilm

Je tu další filmová adaptace videohry, která je pravděpodobně rebootem, neboť zcela ignoruje existenci osm let staré adaptace téže videohry s jinými herci. Ale je to celkem jedno, protože nebýt tetování na zátylku a červené kravaty, mnohé z vás by vůbec nenapadlo, že film má něco společného s nějakou videohrou. Agent 47 je v tomto filmu jednak velmi mladý (herci je 33 let) a jednak vypadá a chová se jako mentálně retardovaný. Tato postava nemá vzhledově ani chováním NIC společného s Agentem 47, kterého znám z her, a byla mi vrcholně nesympatická. Akční scény jsou řemeslně slušné a nevypadají lacině. A prvních pár minut je stoický vraždící homomodel trochu zábavný, ale brzy se začne vkrádat do kina nuda, protože akce je jinak nenápaditá, a co je nejhorší, ke konci filmu jí ubývá a čím dál víc se mluví o naprostých hovadinách, jako je například rodičovská láska a celosvětový mír.

Více v recenzi Františka Fuky ZDE!

Hodnocení: 4/10

Vít Schmarc / Rádio Wave

Některé filmy připomínají sérii špatných rozhodnutí. Ve výjimečně tragických případech stačí rozhodnutí jediné – že někdo kývl, aby dotyčný snímek vůbec vznikl. Hitman: Agent 47 je přesně taková šarže. Ať sáhneme, kam sáhneme, tam něco roste šejdrem. Takže namátkou. Hlavní hrdina spíš než obávaného zabijáka připomíná zběha od Hare Krišna a skutečně by raději měl nabízet obětem sušenky a duchovní svazky, než se ve slow motionu tvářit jako anděl smrti. Scénář lepili kanagomem, protože ani jeden ze snaživě opsaných elementů nesedí k tomu vedlejšímu. Pokud má některý akční film účinky jako ketamin, je to Hitman. 96 minut se neúnosně vleče, ať už se na plátně dělají díry do hlavy bouchačkou, nebo lobotomizovanými dialogy. Chybí tomu humor (těch několik pokusů nestojí ani za vytažené obočí Zacharyho Quinta), béčkový odpich, jakýkoli cheesy faktor. Debutant Aleksander Bach se možná může pyšnit tituly perspektivního režiséra z různých festivalů, ale jeho debut je tuhý jako bachovský absolutismus. A zhruba stejně zábavný.

Hodnocení: 2/10

Půjdete na nového Hitmana do kina, nebo ne? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný