14. listopadu 2022 00:01

5 nejdivnějších filmových pokračování: Jak se Rambo nebo Star Trek vydali nečekaným směrem

Většina pokračování je nafouknutou skorokopií svého předchůdce. Občas se ale filmaři utrhnou ze řetězu...

Do třetice všeho dobrého se ve čtvrteční trojce Vetřelce pokusí aliení xenomorf zakousnout Ripleyovou a tentokrát se mu to svým způsobem i podaří. Každý fanoušek téhle ságy vám poví, že trojka je zdaleka nejvíce netradičním dílem série – pro někoho její gotická osamocenost funguje dokonale, jiní si naopak stěžují, že je zde té deprese přece jen trochu moc. Po akčním druhém díle byla trojka prostě něčím, co nikdo nečekal. Tak už to ale ve filmovém světě chodí častěji, než by možná bylo zdrávo, jak dokazuje pětice dalších věru netradičních filmových sequelů.

05) Rambo II

Druhý díl Ramba ukazuje, že odlišnost pokračování od dílu prvního nemusí být vždycky nutně ku škodě výsledku. Přesto nelze než zakroutit hlavou nad tím, jak se z filmu o traumaty zatíženém veteránovi, kterému kvůli válce strašilo ve věži a společnost mu ukázala velký tučný prostředníček, v pokračování stala akční řezničina první jakosti. Rambo II je ve vztahu k prvnímu Rambovi asi totéž, jako kdyby pokračování Vykoupení z věznice Shawshank vypadalo jako Dannyho parťáci. Jasně, oba filmy mají styčné body, jako kriminálníky a vloupačky, ale jeden nemůže být od druhého vzdálenější.

04) Star Trek V: Nejzazší hranice

Filmové Star Treky se často od sebe velmi lišily. Zatímco první díl z roku 1979 chtěl být ambientní sci-fi, druhý film (Khanův hněv) se inspiroval u ponorkových bitev a byl především military sci-fi, čtvrtý film byl zase komedií a tak dále. Z řady Star Treků přesto vyčuhuje pátý film Nejzazší hranice, v němž se Enterprise de facto vydá najít boha. Religiózní podtóny a stařecká poklidnost by se tu daly krájet, pokud by však pomalé putování diváky dříve neuspalo.

03) Americké psycho 2

Spousta velmi slavných filmů se ke své vlastní smůle dočkává pokračování sesmolených jenom pro video či televizi (dříve) nebo DVD či streamovací trh (dnes). Vezměte si třeba všechna ta tábornická „pokračování“ Prciček. Americké psycho 2 patří právě do tohoto ranku, oproti jiným dementním videopokračováním jej však odlišuje výskyt áčkových herců, byť v době, kdy ještě nebyli známí. V hlavní roli černohumorného vyvražďováku se totiž představí budoucí hvězdička Mila Kunis, již doprovází třeba William Shatner (kapitán Kirk).

02) King Kong žije

Rovněž pokračování King Konga, konkrétněji verze z roku 1976, bylo na stupnici podivnosti náležitě vysoko. Celá pointa King Konga je totiž jeho tragický konec. Monstrum, které celou dobu chtělo jenom lásku, je na vrcholu mrakodrapu ustříleno letectvem a my z toho máme mít mokrá očiska. A film, který něco takového hodí do koše, to je jako kdyby hypotetické pokračování Forresta Gumpa z ničeho nic přišlo s tím, že Gump svou jednoduchost celou dobu jenom předstíral...

01) A Dangerous Man: Lawrence After Arabia

Závěrem je tu i další připomínka, že ne vždy musejí být podobné nápady nutně špatné. Lawrence z Arábie (1962) je považován za jeden z nejlepších filmů historie. Příběh na motivy skutečné (!) události inspiroval řady a řady filmařů od Kubricka přes Spielberga až po Camerona. Jenže život plukovníka Lawrence neskončil jenom dobytím Damašku jako ve filmu, a nebyli by to proto filmaři, kdyby se nerozhodli nenafilmovat, co dělal po konci války. Ačkoliv to není úplně od věci, Lawrence After Arabia oprávněně působí tak trochu jako pokračování 2001: Vesmírné odysey jménem 2010 – tedy jako průměrný, řemeslně zpracovaný náramek za pár stovek, který se snaží navázat na dokonale vybroušený klenot.

Vetřelec 3 začíná na Prima COOL ve čtvrtek ve 22:20.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný