4. května 2013 13:10

Sedm důvodů proč milovat Clinta Eastwooda

Jeden z nejdéle tvořících filmařů je sázkou na kvalitu i nekonečnou studnou božích rozporů.

V neděli 5.5. od 20.00 můžete nakoukávat thriller Absolutní moc, v němž je zestárlý zlodějíček Clint Eastwood nucen prát špinavé prádlo amerického prezidenta (přeneseně řečeno, ne doslova!).

Jenže neméně hustá jako film je i kariéra hlavního herce, režiséra, skladatele, scenáristy a kdovícoještě Clinta Eastwooda. Vybrali jsme sedmero pikanterií pro vaše potěšení!

Kvíz: Jak znáte Clinta Eastwooda a jeho filmy?

1) Nesnáší zbraně

"Vždycky jsem podporoval nějakou míru kontroly zbraní. Myslím, že je velmi důležité, aby se zbraně nedostaly do špatných rukou," zní pasáž Eastwoodova rozhovoru z minulosti. Jinde pokračoval v ještě drsnější notě: "Jsem znepokojen mírou násilí ve filmu."

Registrovaný republikán Eastwood, muž, který proslavil Divoký západ i značku Magnum, jakoby tím chtěl naštvat jak odpůrce zbraní (protože co pak mají znamenat všechny jeho filmy?), tak i příznivce zbraní (protože proč je pak pro jejich kontrolu?). Rozporuplná je osobnost Clintova...

2) Eastwood natočil více filmů než Steven Spielberg

Ačkoliv řada lidí stále Clinta Eastwooda vnímá spíše jako herce než režiséra, suchý výčet faktů odhalí, že Clint natočil více filmů než jeden z nejslavnějších režisérů historie Steven Spielberg. Počínaje svým prvním debutem Zahrajte mi "MISTY" z roku 1971 si na konto připsal celkem 33 filmů, zatímco u Spielberga to momentálně dělá pouze 30 filmů, nepočítáme-li tedy Stevenovu práci v televizi...

Za své trháky utržil hned několik Oscarů. V roce 1992 za film Nesmiřitelní získal cenu pro nejlepšího režiséra, stejně jako v roce 2004 za drama Million Dollar Baby. Kromě toho oba filmy vyhrály i cenu za nejlepší film toho roku, popřípadě utržily i ocenění za nejlepší střih a herecké výkony!

3) Na počátku své kariéry se živil jako kopáč

Clint se proslavil až v 60. letech, především ve spagetti westernech Sergia Leoneho. Do té doby měl štěstí jen na béčkové blbosti typu Pomsta příšery (1955) nebo Přepadení v Cimarronském průsmyku (1958). Jenže navzdory mimózním rolím však stále něco musel jíst, takže nezbylo než sáhnout i po přízemních pracích.

Stejně jako u řady jiných herců (novinářů, spisovatelů...) měl tak i Clint dost těžké začátky. Byl nucen se živit jako dřevorubec i pastevec, vrcholem však byla až jeho práce kopáče bazénu v Hollywoodu...

4) Snažil se protlačit jako zpěvák

Jasně, kdejaký herec má buď svou kolekci voňavek nebo své hudební album. A dokonce i špatní herci mohou být skvělými zpěváky. Clint však mezi ně zrovna nepatří (naštěstí ani do jedné kolonky).

Když totiž počátkem 60. let, ještě před svou megaslávou, Clinta už nebavilo čistit bazény, rozhodl se vydat na hudební dráhu. Limonádové album Rawhide's Clint Eastwood Sings Cowboy Favorites díru do světa neudělalo, leč Clint se později k hudbě tak trochu vrátil, když začal skládat výrazně lepší filmové soundtracky.

5) Je veganem

Co je možná ještě překvapivější než jeho nenávist vůči zbraním a násilí obecně, včetně toho ve filmu, je i übervegetariánství Clinta Eastwooda.

Jako vegan nejen že je odpůrcem masa, ale jako bonus odmítá i veškeré zvířecí produkty. Sbohem, obraze Divokého západu s vajíčky se slaninou…

6) Byl starostou města jménem Carmel-by-the-Sea

Pastevec, herec, režisér, vegan... To všechno je pěkné, ale dle hesla "všechno se má zkusit" Clint svého času sáhl i po politice. V roce 1986 tak byl zvolen starostou obskurně pojmenovaného kalifornského městečka Carmel-by-the-Sea, bratru o necelých 4000 obyvatel.

Perličkou na závěr je skutečnost, že po dobu své vlády bral měsíční gáži pouze 200 dolarů.

7) Chce natáčet film i ve 105 letech

Už více jak půlstoletí Clint úspěšně hraje i natáčí světové šlágry. Pohled na jeho obličej však v posledních dekádách vyvolává spíše asociace s krémy proti vráskám a pohřebními písněmi. I v pokročilém věku však Clint neztrácí elán.

Jak se nedávno vyjádřil, plánuje natáčet nové filmy i po stovce. Vzhledem k tomu, že momentálně je jeho jméno puncem kvality, nezbývá než doufat, že s tím souhlasí i jeho zdravotní karta...

Chcete-li se přesvědčit o jednom z jeho sukcesů, dejte si na COOLu Eastwoodův trhák Absolutní moc v neděli od 20.00.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný