16. prosince 2014 09:30

Tajuplný ostrov a další trháky Jula Verna!

V pátek od 22:10 COOL vysílá dvoudílný filmový majstrštyk Tajuplný ostrov z dílny zakladatele dobrodružné sci-fi Julese Verna. Připomeňte si s námi to nejlepší, co světu dal jeho styl!

Žil, byl, Jules Verne (čti: Žil). Tenhle francouzský rodák dal v průběhu 19. století vzniknout nejedné literární legendě, z níž žijeme doteď. Navíc to rozhodně nebyl žádný nuďař! Jules procestoval celý svět od USA po Afriku, stal se radním svého města Amiens a v šedesáti letech ho skoro zastřelil pološílený synovec!

Není však bez náhody, že namísto hýřivé existence si ho všichni pamatujeme skrze kultovní četbu. Připomeňte si s námi jeho nejlepší výtvory!

Vyzkoušejte si, jak znáte verneovky v našem kvízu!

1) Dvacet tisíc mil pod mořem

Po zpozorování obřího mořského tvora se jej vydá pronásledovat skupina pod vedením francouzského přírodovědce Aronnaxe. Jaké je však jejich překvapení, když se z domnělé velryby vyklube obrovská ponorka Nautilus pod vedením kapitána Nema. Následuje několikero podvodních dobrodružství včetně objevení Atlantidy nebo realistické hrozby udušení, když plavidlo ustrne pod antarktickými ledovci...Pátek 26.12.2014 na Prima COOL 22:10 Tajuplný ostrov 1 23.50 Tajuplný ostrov 2pak 10 dní na PrimaPLAY.cz Kniha vyšla v roce 1870; tou dobou měly pokusy s (cíleným) ponořováním lodí pod vodu za sebou už několik století, dobové batyskafy se však spíše podobaly dřevěnému sudu než podvodnímu křižníku. Jasně, ponorky dneska asi nikdo za sci-fi považovat nemůže. Avšak v době, kdy Verne knihu sepsal, se podobné vykreslení zdálo být na stejné úrovni jako dnešní čubrnění na Star Trek (teď trochu přeháníme, ale chápete to, ne?).

2) Cesta kolem světa za osmdesát dní

Bohatý anglický gentleman Phileas Fogg (alias Willy Fog) při svém sezení v klubu spočítá, že celou zeměkouli by bylo možné projít za – chvilka napětí – neuvěřitelných OSMDESÁT DNÍ! Protože ostatní členové klubu to mají za nebetyčnou bláhovost, Fogg se s nimi vsadí o celý majetek a začne svou masivní výpravu, přičemž mu je ve stopách navíc i popletený Scotland Yard...Je nasnadě, že většina z vás bude namísto knihy znát spíše španělský animák Willy Fog na cestě kolem světa. Na tom však není nic špatného – naopak, Cesta kolem světa byla oslavována právě pro svou funkci atlasu světa, barvitě popisujícího vzrušující objevování zákoutí naší Země. A to nezkazí žádná její dobrá adaptace.

3) Na kometě

Země se potká s tisíce kilometrů velkou kometou, jež odloupne část povrchu – i s jejími obyvateli. Na vlasatici putující sluneční soustavou tak skončí řada občanů různých znesvářených pozemských národů, než se jejich půda znovu potká se Zemí a oni naplánují útěk domů.

I přes své zaměření na vzájemné mocenské půtky, jež tak dokonale vykresluje filmová adaptace Karla Zemana, se Na kometě dá považovat za jeden z prvních pokusů o barvité vylíčení cest, které mohou lidé začít při cestování vesmírem - John Carter, hrdina šestákových románů umístěných na Mars, byl v době vydání Na kometě ještě dvacet let od svého debutu.

4) Ze Země na Měsíc

Neméně prorocký je Vernův román Ze Země na Měsíc. Skupina tří průzkumníků se v něm vydá na naši nejbližší oběžnici pomocí obrovského děla. V rámci realističnosti na ní nepřistanou, leč ji pouze obletí, přesto Verne nabídl dechberoucí popisy stavů beztíže a dalších neuvěřitelných detailů. Spolu s Cestou do středu Země šlo o jeden z nejlepších příkladů spekulací kolem nových objevitelských cest. Verne při psaní dopustil celé baterie nesmyslů – jako startu pomocí děla, jež by z posádky přetížením udělalo marmeládu. Skutečná cesta na Měsíc z roku 1969 má s jeho knihou přesto leccos společného. Také startovala z Floridy, také se sestávala ze tří mužů, také se jmenovala po Kolumbovi (v knize dělo, v reálu velitelský modul Apolla 11) a také přistála do oceánu.

5) Tajuplný ostrov

Náš sobotní film je přímo inspirován Verneovým románem z roku 1875, v němž během americké občanské války patero seveřanů při cestě balónem ztroskotá na, inu, tajuplném ostrově. Čeká je tu série příhod, nečekaných setkání, ale i boj s časem. Ostrovní sopka se totiž chystá k výbuchu...Kniha opět inspirovala hned několik děl – od Ukradené vzducholodě Karla Zemana přes jistou epizodu Smolíkových až po fantastickou adventuru Myst z roku 1993. Je navíc příkladem toho, co je dnes ve fikci už normální, tedy crossoveru. V původním Tajuplném ostrově se vyskytuje hned několik postav z Vernových románů v čele s kapitánem Nemem…

A tak je to se vším. Jules Verne je autorem, který vymyslel nepřeberné množství zápletek a třeba steampunkový stylizace, viditelná například ve videohře BioShock Infinite, je původem jeho vynález. Ať vám proto Tajuplný ostrov pořádně šmakuje! Startujeme v sobotu s úderem osmé večerní!

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný