22. června 2015 12:00

Těchto 8 filmů nepřežil hlavní hrdina. Viděli jste je všechny?

Když konec filmu znamená i konec postavy...

Jako by počátek týdne nebyl dost smutný, osud a televizní plánovači tomu chtěli, že pondělí večer bude program Prima COOL plný smrti. Ta přímo hrozí jedné postavě Grimma, tváří v tvář se jí ocitne i Leonardo z Da Vinciho démonů, a nakonec večer završí netradiční tragikomedie Poslední přání. V té se hlavní náctiletý hrdina dozví svou terminální diagnózu a rozhodne se splnit si, inu, poslední přání. Pondělí tak slouží jako primózní důkaz toho, že ne každý příběh musí končit odjezdem hrdinů do západu slunce. Vybrali jsme osmero památných trháků, které naopak končí odjezdem hrdiny do kremační komory.

!!! Vzhledem k tematice tentokrát kvůli nezbytným SPOILERŮM čtěte na vlastní nebezpečenství !!!

Butch Cassidy & The Sundance Kid

Jeden z nejslavnějších filmových konců zanechává titulní bandity na počátku sebevražedné zteče vůči malé armádě. Na rozdíl od podobného finiše u Pana a paní Smithových z toho však Butch ani Sundance nevyšli bez notně pocuchané pěšinky, stejně jako všech tělesných orgánů.

Spartakus

Další příklad filmu (a seriálu!), jehož konec si dobrovolně vyspoiloval každý zájemce o historii. Dalo by se sice s úspěchem argumentovat, že hlavní postavy všech historických filmů nakonec někdy umřely – a snad i proto jejich hrdinové od Gladiátora po Třístovku většinou končí tragicky – Spartakus od Stanleyho Kubricka přesto platí za jedno z prvních a zároveň nejlepších realizací tohoto klišé.

Potomci lidí

I když se Potomci lidí snažili v trailerech tvářit tak trochu jako válečný velkofilm říznutý akčním drama, jeho hlavní hrdina s ksichtem Cliva Owena nevzal za celý film do ruky kvér ani jednou. Jeho zřejmě nejnásilnějším aktem bylo, když někomu rozbil hubu autobaterií. I tak ale snímek sálal napětím. Ve zdejším nemilosrdném světě, působícím snad ještě depresivněji než Šílený Max, se ale kulce nejde vyhýbat donekonečna...

Titanic

Hergot, posuň se trochu Rose, jinak ten klučina v té vodě umrzne! Že ne? OK, tak je z toho aspoň slzopudné finále. Cenu za nejtragičtější filmovou romanci ale Titanic stejně nevyhraje. Od toho je tu následující titul.

Pokání

Kdo by se Pokání koukal s očekáváním krásně natočeného, ale v jádru klasického romantického cajdáku, toho asi na konci čeká pořádné vystřízlivění. Jedna polovička zemře dost neheroicky ve válce, druhá polovička velmi antiklimaticky v londýnském metru. A k tomu vás film klepne přes prsty ještě závěrečným, odloženým pokáním hlavní vypravěčky. Kdo neuronil slzu, nemá duši!

Útěk do divočiny

Takhle agitka za návrat k přírodě a hejt konzumního života byla tak krásně natočená, že u ní snad každého napadlo vyfláknout se na hypotéku a po vzoru hlavního hrdiny, titulního Alexandra Supertrampa alias Christophera McCandlesse, uprchnout do lesů. Jenže ne téměř každého diváka tento nápad opustil spolu se závěrečnými titulky, před nimiž McCandless kvůli vlastní neschopnosti umírá na kombinaci hladu a otravy...

V roce 2010 se mimochodem jistý švýcarský student inspirovaný filmem vydal ke slavnému autobusu, u něhož přežíval (a zemřel) McCandless. Jenom aby zemřel při snaze přebrodit stejnou řeku, která McCandlesse odřízla. A proto byste, dámy a pánové, měli filmy vždy dokoukávat až do konce!

Zjizvená tvář

Zatímco je většina zdejších filmů lemována puncem tragédie, na konci Zjizvené tváře si divák toliko oddychne a procedí “No to to trvalo”. Titulní mafiánský boss/totální magor Tony Montana totiž na své cestě za finálním prostříleným hrudníkem udělal tolik kravin, že mu ve finále nemohl fandit ani ten nejvěrnější psychopat.

Terminátor 2

... a nakonec je samozřejmě nutné zmínit i snímek, který nás přinutil milovat starostlivé roboty, že ano?

Poslední přání začíná v pondělí ve 23.05 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný