10. června 2015 16:00

Veliká dinosauří pecka? Přečtěte si první reakce českých diváků na Jurský svět!

Pradávní ještěři jsou zpátky a chtějí bavit (nebo sežrat?) davy lidí. Daří se jim to?

Na čtvrtý díl Jurského parku se čeká zhruba od premiéry trojky, takže nějakých 14 let. Zajímala se o něj řada režisérů i hereckých tváří, nakonec nám ho ale servíruje Colin Trevorrow (komedie Vlastní zbraň podmínkou), jenž si na plátno přivedl Chrise Pratta (Star-Lord ze Strážců Galaxie) a Bryce Dallas Howard (Gwen Stacy ze Spider-Mana 3).

Letní podívaná s názvem Jurský svět se odehrává 22 let po prvním díle, uvidíte v ní plně funkční dinosauří park a do kin zamíří ve čtvrtek 11. června. A pokud vás zajímá, jestli ji potřebujete vidět, první novinářské reakce by vás měly potěšit!

Karel Ryška / Prima COOL

Trvalo to dvě dekády, ale konečně je tu pořádné pokračování Jurského parku! Spielbergovská klasika se sice replikovala už dvakrát, až třetí pokus je ale precizním mixem starého a nového, v němž dostanete stejnou porci napětí jako u prvního dílu. A právě to je klíčové – napětí. Jurský svět je v jádru rodinným dobrodružným filmem, nekráčí však ve šlépějích moderních blockbusterů, které se monotónně vlečou a cílí při tom hlavně na dvanáctiletá dítka. Ačkoliv i tady nechybí pár náctiletých hrdinů, čeká vás velice vypjatá dvouhodinovka, která je chvíli dramatická, chvíli zábavná a chvíli okouzlující, aniž by tahle kombinace někdy přestala ladit. Jurský svět tak celé dvě hodiny běží kupředu a nenechá vás vydechnout. Což je pro letní oddechovku, která vás chce vtáhnout a už nepustit, ta nejlepší vizitka!

Hodnocení: 9/10

Vít Schmarc / Radio Wave

Snaživá a učenlivá Beta Spielbergovy Alfy. Jurský svět se už od úvodu profiluje jako blockbuster „nové generace“, který uvědoměle čerpá ze svých vzorů a zároveň se snaží pojmenovat základní pravidla, zákonitosti i limity svého univerza. Takže se ocitáme ve světě, kde staré dobré atrakce už nebyly dost „zubaté a velké“, a tak bylo třeba vyvinout nové, uměle naboostované, a tím i spolehlivě smrtící. Jurský svět je pak vlastně bojem okouzlené filmové nostalgie s triumfem megalomanství v podobě geneticky zfušovaného praještěra. Film má kupodivu jednoznačně na mušce milovníky skvělé jedničky, které naprosto podřizuje svou mytologii, logiku i režijní styl talentovaného Colina Trevorrowa. Jurský svět ale nikdy nedosáhne brilance a hladkosti atrakcí Jurského parku, k tomu mu vždycky kousek schází. Má nicméně dost výživných míst k tomu, aby udržel pozornost. Zároveň má jednu velkou kliku – a tou je sílící ironické charisma zpoceného dobrodruha Chrise Pratta. Že by se rodil nový Harrison Ford?

Hodnocení: 7/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

Dobrý to bylo. Moc dobrý. Jurský svět není sice ničím víc než letním popcornem pro celou rodinu, milovníky Jurského parku, jejich potomky i sváteční návštěvníky kina, ale dělali ho lidé, kteří své práci evidentně rozumí. A povedlo se jim namíchat špičkový mix napětí, humoru, dobrých akčních scén, sympatických hrdinů a poctivého dobrodružství. A užijete si ho bez ohledu na to, jaký máte vztah ke kultovnímu hitu, který v devadesátých letech přinesl filmovou revoluci, nebo k samotným dinosaurům. Tohle je čistokrevná letní zábava, která vás nebude nudit ani chvilku. Na Jurský svět můžete vzít děti, svoje rodiče, kámoše i drahou polovičku. Spokojený by měl být každý. Tohle není revoluce, ale zatraceně dobře udělaná filmová jízda. A to taky není málo, ne?

Hodnocení: 8/10

Stanislav Šulc / E15

Co mi nenadělili druzí Avengers, přinesl Jurský svět. Po delší době jsem viděl film, u kterého jsem zase měl tu dětskou (ne dětinskou) radost ze sledování velkého plátna. Čtvrtý (ale vlastně taky první) díl dinosauří ságy je sebevědomým velkofilmem, který si trochu tropí legraci z původní trilogie, cituje kde co od Spielberga po Hitchcocka a ještě na konci pohřbí loňskou Godzillu s takovou grácií, až mi málem vyhrkly slzy. Přitom vlastně dvě hodiny pozorujete pár lidí, kterak utíkají před dokonalým monstrem. A přiznávám, že mi ten opravdu arcidinosaur párkrát zahrál na nervy takovým způsobem, jako už dlouho nic, a že s ním Trevorrow pracuje minimálně stejně dobře, jako před víc než dvaceti lety mistr Spielberg. A pak že už dinosauři nikoho nebaví, jak ve filmu asi pětkrát padne! Mně jo, i když jsem to nečekal.

Hodnocení: 8,5/10

Jurský svět jde do kin 11. června 2015.

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný