22. července 2014 15:00

Všechny tváře Karla Rodena

K aktuálnímu pátečnímu dvoudílu seriálu Bez hranic (sledujte každý pátek ve 20:15 na Prima COOL) se mrkněme, co všechno zahrál "nejznámější Čech v Hollywoodu".

Psal se rok 2001, když Česká republika jásala ze zářezu domácího Karla Rodena v Hollywoodu.

Po desítkách let, kdy československý film zůstával pouze československým, najednou "po boku" Roberta De Nira ve filmu 15 minut vystupoval český herec Karel Roden.

Nemělo to však být jeho jediných "15 minut slávy", v dalších letech se totiž Roden stal doslova archetypem jistých rolí v amerických filmech.

Platí to i v pátek večer na Prima COOL, kdy si Karel Roden zahraje v dojepizodě kriminálky Bez hranic ruského miliardáře, jemuž padouši unesli milovanou dceru.

Ještě než se mrknete, jak to celé dopadlo a jestli se z Rodena opět náhodou nevyklubal zloduch, připomeňte si všechny jeho postavy nejúspěšnějších či nejdivnějších zahraničních trháků!

Na počátku

Roden se v zahraniční produkci objevoval již před rokem 2001, ale jinak veskrze průměrný thriller 15 minut ho katapultoval do podvědomí právě pro skutečnost, že jednu z hlavních rolí zde ztělesnil i Robert De Niro. Rodenův výkon šíleného ruského imigranta páchajícího násilí, pak vlastně definoval celou jeho zahraniční kariéru.

Rok na to si Karel dal ještě vyklilidněného upírského právníka v akční perce Blade II, hned posléze však kontroval rolí nacistického důstojníka v Neprůstřelném mnichovi. Zvláště první jmenovaný snímek byl pro domácí příjemnou peckou, kde si mimo jiné mohli i vychutnat vulgární smrt upírského Karla Vašuta nebo upírského Kocoura z Červeného trpaslíka...

A jako záporák se Roden vrátil i v dalším snímku, v Hellboyovi od Guillerma Del Tora (rovněž natočil Bladea II). A tentokrát měl k hraní opravdu hutný prostor. Zároveň jej však neminula ani věčná stylizace do východoevropských nezbedů, tentokrát zkombinoval své ruské a nacistické záporáky do jediného mixu, když ztělesnil nesmrtelného Rasputina...

Na béčkové stezce

Po vedlejší roli v Bournově mýtu následovalo po roce 2004 několik jalovějších let. Roden se tak například objevil v příšerném válečném filmu Poslední výsadek, který působil jako změť po sobě jdoucích nesmyslných scén maskujících se za válečnou komedii. Alespoň nevyšel ze cviku, opět si zde totiž střihl nacistického vojáka!

Podobně jalový byl i jeho výskyt v Prázdninách pana Beana, kde si pro změnu dal roli ruského bohatýra. Solidně naopak utancoval skromnou, černohumorovou britskou gangsterku natáčenou v Praze jménem Sklapni a zastřel mě. Na tu však, ke své škodě, většina diváků rychle zapomněla.

Věčný Roden

Nakonec Roden spadl do trojice opakujících se rolí. Z překvapivého východoevropského (co si budeme namlouvat) herce se stal rutinér. A tak se jako Rusák mihl v další černé komedii Rockanrolla...

...byť se objevil rovněž jako doktor v mysteriózní hororu Orphan. Foto: csfd.cz

Vedle těchto rolí se častěji zabydluje i v seriálech, tyto však k tomu musejí obvykle mít místo natáčení v české kotlině – krom Bez hranic jste jej mohli vidět i v thrilleru Pohřešovaný.

Vzdor zaběhnutému stavu však přesto občas sáhne po čemsi nepříliš voňavém – jako v případě jeho účinkování v příšerném céčku Frankensteinova armáda. Nic naplat, i mistr tesař se někdy utne. A přitom se ze scénáře mohlo zdát, že jeho námět pojednávající o nacistických zombie kyborzích nemůže být kravinou :)

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný