19. května 2015 11:00

Žhavé výstřely vs. Bláznivá střela. Vybíráme 4 nejlepší akční parodie!

Neberte všechno to střílení a vraždění tak vážně!

Každý ví, že když se střílí do živého, jde o vážnou věc. Dobře, spousta akčních filmů během kosení záporáků ráda cynicky hláškuje, ale to jenom protože padají zlouni – jakmile je v ohrožení hrdinova nevinná dcerka, i Arnie z Komanda setsakramensky zvážní. Ale pak tu je sorta akčních parodií, která drží ujetou linku (skoro) po celou dobu. K úternímu večernímu vysílání krále tohoto subžánru jménem Jednotka příliš rychlého nasazení jsme zavzpomínali na pár dalších akčních komediantů.

4) Žhavé výstřely

Řekne-li se "akční parodie", jako první se zřejmě každému vybaví právě Žhavé výstřely z roku 1991. Ty ve svém prvním díle ukázaly arciborce Toppera Harleyho jako dokonalého pilota, pokračování jej pak přetavilo i v neskutečného geroje pozemního boje. A to dokonce tak moc, že byly Žhavé výstřely 2 svého času co do počtu zabitých nepřátel nejkrvavějším filmem všech dob!

3) Bláznivá střela

Hned v závěsu za nimi je o tři roky starší Bláznivá střela, která proslavila kultovního Leslie Nielsena jako dementního detektiva Franka Drebina a utahovala si (především) z tehdejšího žánru ultradrsných filmových poldů (viz Smrtonosná past, Smrtonosná zbraň apod.). Tvůrčí duo Davida a Jerryho Zuckerových, které vymyslelo už prototyp moderní parodie Připoutejte se, prosím (1980), zde dosáhlo zenitu své kvality. I když Bláznivá střela hodně staví na explicitním citování jiných filmů, je koukatelná i dnes. Málokdo přitom ví, že filmová trilogie Bláznivá střela navazovala na stejnojmenný, krátce žijící seriál Police Squad. Pokud si tak chcete dopřát více téhož, snad víte, kde hledat...

2) Galaxy Quest

Galaxy Quest možná není až tak bujarou srandokopou jako předešlá dvojice starších matadorů, i ona si ale tropí šoufky více, než je ve sci-fi žánru zvykem. Celý drahý snímek disponuje efekty, za něž by se nemusely stydět pražádné normální sci-fárny, a navíc si utahuje z celé řady klišé Star Treku, Hvězdných válek a jim podobných. Ostatně, princip Galaxy Questu, v němž se herci televizní sci-fi dozvědí, že jistá mimozemská rasa vzala jejich pořad vážně a žádá je nyní o pomoc, později vykradlo hned několik seriálů. Včetně Hvězdné brány.

1) Jednotka příliš rychlého nasazení

Bohužel nezbývá než dodat, že se parodiím po roce 2000 přestalo dařit. Respektive, i když stále vycházely všemožné díly Scary Movie a následujících Cokoliv Movie, spíše než solidním humorem tyto filmy disponovaly superschopností donutit diváky přepnout televizi na cokoliv jiného. Simon Pegg a Nick Frost ale v Jednotce příliš rychlého nasazení z roku 2007 ukázali, že dobrá parodie ještě nevymřela.

Ve filmu hraje Simon Pegg “superpoldu”, který je tak dobrý, že ho jeho nadřízení raději převelí kamsi na anglický venkov. Jenže ve zdejším buranově dlí pár nepříjemných tajemství a on se tu brzy dostane na stopu skutečné kriminální konspiraci nedozírných rozměrů. Co Jednotku příliš rychlého nasazení odlišuje od ostatních parodií? Její režie – oproti Bláznivé střele nebo Žhavým výstřelům jsou totiž zdejší přestřelky natočeny stejně jako u seriózních akčních filmů. O to větší komický efekt ale střílejí směrem k divákovi!

Jednotka příliš rychlého nasazení začíná v úterý ve 22.40 na Prima COOL!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný