21. června 2015 13:00

Živí mrtví vs. Akta  X: Vybíráme 5 nejlepších hororových seriálů!

Nová řada American Horror Story začíná už v neděli!

Vymrazte si záda a naježte si vlasy - Prima COOL totiž již dnes naservíruje zcela novou, čtvrtou řadu American Horror Story, tentokráte v ne-zcela-běžném cirkusovém prostředí! American Horror Story: Freak Show bude k vidění tradičně každou neděli od 22.05. Před dnešní premiérou prvního dílu si nicméně připomeneme, proč se vlastně vyplatí AHS obětovat své nervy, i jaké další fajnové bratříčky hororové seroše vlastně má.

5) American Horror Story

K příležitosti 4. řady nelze než zasalutovat našemu nedělnímu matadorovi. American Horror Story je totiž v televizní produkci bezprecedentním příkladem - obsahuje de facto čtyři (brzy pět) zcela různých řad/příběhů, které servírují (skoro) zcela odlišné postavy a hororové archetypy.

Díky nim může řada první řešit duchařiny, zatímco řada druhá nacistické experimenty a řada třetí americké čarodějnice. Scenáristé mají vždy možnost vybírat ze zcela odlišných motivů a stále mohou něčím překvapovat. To celé je navíc zalito nemalým rozpočtem s hereckým ansámblem, který rozhodně nedisponuje amatéry!

4) Lovci duchů

V závěsu za AHS se řítí dvojice bráchů v naleštěné Impale. Lovci duchů jsou věru prazvláštní cháska - na jednu stranu totiž stejně často na diváka bafají, jako před ním i vtipkují. Celý seriál si ostatně získal popularitu právě proto, že se nebere zase tak moc vážně, což se se strašením trochu pere.

Na stranu druhou je ale nutno přiznat, že režiséři a scenáristé umějí jak vybudovat postavy, na kterých vám záleží, tak i natočit nefalšovaně mrazivé momentky.

3) Živí mrtví

Ale nejen nadpřirozenem jsou horory nutně živé. Nebo snad mrtvé? Na každý pád totiž patero řad Živých mrtvých docela jasně ukazuje, že velmi solidně umějí děsit i zombíci. A po jejich boku minimálně stejně dobře i lidé.

Tuhle pointu, pravda, sdílí většina zombies filmů nebo seriálů - že zombie apokalypsa je pro většinu přeživších lidí jenom záminkou, proč se vůči svým bratří začít chovat jako hovada. Díky řadě temných příkladů jsou ale Živí mrtví rozhodně jednou z nejlepších ilustrací hlavních archetypů celého zombie žánru.

2) Krajní meze

Ruku na srdce, u Krajních mezí vyrůstala většina z nás. Podobně jako jejich duchovní předchůdce Twilight Zone (oba seriály vznikly v 60. letech, většina lidí tak zná jen jejich moderní remaky) nabízejí Krajní meze v každém svém díle zcela jiný, uzavřený příběh.

Utvářejí tak tzv. antologii, povídkovou sérii na podobné téma, v tomto případě zaměřené na vyvolání maxima nočních můr vlivem brutálních závěrečných odhalení. Krajní meze navíc zvládaly diváky šílenými pointami očkovat v řadě příběhů, od trampot mimozemských průzkumníků po problémy prameníci z manželství s telekinetickou psychopatkou...

1) Akta X

Že Akta X nejsou horor, nýbrž de facto detektivka? Máte jistě pravdu, míchání žánrů je ale kolorytem mnoha dnešních scenáristů. Ještě, než se totiž pátrání Muldera a Scullyové rozběhne, neopomene nás seriál vystrašit celou řádkou vražedných zrůdiček. Děsy se pak mnohdy opakují i během dílu, a nejednou díl končí otevřeně.

To celé, snad aby se divák v noci budil hrůzou kvůli tomu, že za oknem vyčkávají vražedné světlušky nebo se k němu ventilační šachtou plazí pán s chutí na jeho játra. Právě kvůli (často iluzorní!) možnosti monstrum odhalit nebo zastřelit, která pramení z policejní šablony, od nás Akta X dostávají největší porci nahnědlých bludišťáků!

American Horror Story: Freak Show tak zjevně má na čem stavět! Nenechte si ji ujít už v neděli od 22.05 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný